Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Új műfaj mutatkozik be a Csontzenében, hip-hop eddig ugyanis nem szerepelt sorozatunkban. A debütálás a brit Collapsed Lung nevű banda nevéhez fűződik, amely mindössze négy éven keresztül létezett az 1990-es évek közepén, ám legnagyobb slágerüket, az Eat my goal! című szerzeményt mind a mai napig gyakran használják fel Angliában a különböző, labdarúgással kapcsolatos műsorokban.

A furcsa nevű (a "collapsed lung" kifejezés magyarul a légmell nevű betegségnek felel meg) együttes 1992-ben, Harlow városában alakult, amikor is az egyik helyi metálzenekar gitárosa, Steve Harcourt találkozott egy Srí Lanka-i származású rapperrel, Nihal Arhanayakéval. Hamarosan szereztek egy dobost és egy basszusgitárost is, majd érkezett még egy rapper (Anthony Chapman), és máris létrejött a Collapsed Lung, amely a helyi klubokban gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Az alapítók közül Arhanyake már 1994-ben kivált a bandából (ő jelenleg DJ Nihal néven a BBC Radionál dolgozik), de gyorsan sikerült megtalálni a helyettesét Jim Burke személyében. Az együttes első albumán, amely Jackpot Goalie címet viselte, már ő is közreműködött, és ezen a lemezen szerepelt az Eat my goal című szerzemény is, amely azonban ekkor még nem keltett nagyobb visszhangot.


Egy évvel később azonban a London Tonight című kislemez B oldalaként váratlanul nagy népszerűségre tett szert, a 31. helyig jutott előre a brit slágerlistán. Mivel azonban a második, Cooler című nagylemez nem aratott üzleti sikert, így a Collapsed Lung még ugyanebben az esztendőben feloszlott - utolsó koncertjüket 1996 decemberében adták. Az Eat my goal viszont önálló életre kelt, az egyik brit futballmagazinban ugyanis rendszeresen felhasználták a gólösszefoglalókhoz. Ezen felbuzdulva a banda kiadója 1998-ban, a világbajnokság előtt ismét kiadta a dalt, amely akkor már 18. helyig jutott a slágerlistán. Egy népszerű televíziós műsor, a Top of the pops fel is kérte a zenekart, hogy adja elő a nótát, azonban a Collapsed Lungs nemet mondott - ami szinte egyedülálló a brit médiatörténetben.