Vágólapra másolva!
A hét végén rajtoló Konföderációs Kupa nyolc résztvevője közül három válogatottat nevezhetünk esélyesnek a végső győzelemre. A világelső olasz, az Európa-bajnok spanyol és a Copa América-bajnok brazil válogatott diadala egyaránt papírforma eredmény lenne, és egyelőre úgy tűnik, hogy mind a három gárda komolyan veszi a tornát. Legalábbis a lehetőségekhez képest.

A kontinensek legjobbjai nyolcadik alkalommal mérik össze az erejüket ilyen nagyszabású tornán (a FIFA ugyanis hivatalosan is a Konföderációs Kupa jogelődjének tekinti a Fahd Király-kupát), és eddig csak egyszer fordult elő, hogy nem európai, vagy dél-amerikai gárda hódította el a trófeát. Az 1999-as mexikói diadal kivételével mindig a sportág két vezető kontinensének valamelyik képviselője végzett az élen, és nagy meglepetés lenne, ha ez a sorozat most megszakadna. Azt azonban nehéz lenne megállapítani, hogy ezúttal ki az első számú favorit.

A fogadási irodáknál mindenesetre a spanyol válogatott győzelmére fizetnének a legkevesebbet, ami Xaviék elmúlt időszakban mutatott formáját nézve nem meglepő. A Konföderációs Kupára a 2008-as Európa-bajnokság megnyerésével kijutott együttes ugyanis immár 32 mérkőzés óta veretlen, és a FIFA világranglistáján is Vicente del Bosque csapata áll az élen.

A spanyolok egy könnyed, Azerbajdzsán elleni 6-0-s diadallal melegítettek a tornára, ráadásul majdnem a legjobb keretükkel utaztak el Dél-Afrikába. Az egyetlen komoly hiányzó a Barcelona középpályása, Andrés Iniesta, aki sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt, de rajta kívül az összes klasszis ott van Iker Casillastól kezdve Carles Puyolon és Xavin keresztül David Villáig és Fernando Torresig - bár sokak szerint a szintén sérült Marcos Senna hiányát is megérezhetik a spanyolok.

Az elődöntőbe kerülés mindenesetre kötelező feladat a számukra, hiszen a könnyebb csoportba kerültek: Új-Zéland, Irak és Dél-Afrika aligha állítja megoldhatatlan feladat elé a csapatot.

Az elődöntőben viszont várhatóan komoly ellenfélbe botlanak, elvégre a másik csoportban ott található a világbajnok olasz és a címvédő, egyben Copa América-győztes brazil gárda. A tornára az olaszok készülhettek nyugodtabb körülmények között, hiszen a squadra azzurra már egy hete Dél-Afrikában van, és ott játszott előkészületi mérkőzést Új-Zéland ellen.

A 4-3-as végeredmény nem éppen hízelgő a védelemre nézve, ám Marcello Lippi részben kísérletezésre használja majd a tornát, hiszen behívta például a keretbe az Internazionale fiatal védőjét, Davide Santont, illetve a Fiorentina középpályását, Riccardo Montolivót is.

Azért a legnagyobb klasszisok az olaszoknál sem hiányoznak: pályára léphet a viadalon például Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Luca Toni és Alberto Gilardino is. Az olaszok számára ráadásul kedvező előjel lehet, hogy egy csoportban vannak az Egyesült Államokkal - a két válogatott a 2006-os vébén is egy kvartettben volt, azt a tornát Cannavaróék nyerték meg.

Ehhez persze a braziloknak is lesz egy-két szavuk - a csoportkör legnagyobb rangadóját Lippi csapata a dél-amerikaiakkal vívja majd június 21-én. Brazíliának annyival nehezebb dolga van a többi csapatnál, hogy játékosai két fárasztó vb-selejtező után érkeztek a tornára.

Az eredmények alapján ugyanakkor úgy tűnik, remek formában van, hiszen előbb Uruguayt, majd Paraguayt győzte le. Dunga szintén nem spórolt a klasszisokkal: Ronaldinho vagy Ronaldo hiánya az elmúlt időszak alapján már fel sem tűnik, ott van viszont a nevezettek között a Real Madridba igazolt Kaká, a Manchester City klasszisa, Robinho, a Barcelona jobbhátvédje, Daniel Alves, illetve a Milan fiatal támadója, Alexandre Pato.

Azért hat otthon szereplő is beverekedte magát a keretbe, és közülük elsősorban a korábban az Olympique Lyont is megjárt csatárra, Nilmarra érdemes odafigyelni, aki szerdán győztes gólt ért el Paraguay ellen.

Pénzdíjak
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) összesen 12,5 millió euró pénzdíjat oszt ki a nyolc résztvevő között a vasárnap rajtoló dél-afrikai Konföderációs Kupán. A végső diadal 2,7 milliót ér, a döntő vesztese 2,3 milliót kap. A bronzmeccs győztese 1,9 millióval, a negyedik helyezett pedig 1,6 millióval gazdagodik. A csoportszakasz után búcsúzó négy válogatott 1-1 millió euróval vigasztalódhat.



www.global-soccer.eu