Vágólapra másolva!
Kétgólos előnyből várhatta a Kalmar elleni visszavágót a Debrecen a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a végén mégis izgulni kellett, hogy meglegyen a továbbjutás. Pedig Varga József révén még a Loki kezdte góllal a visszavágót, de a svédek erre három góllal válaszoltak, így végül idegenben rúgott találat döntött a magyar bajnok javára. A BL-selejtező harmadik körében az észt Levadia Tallinn lesz a Debrecen ellenfele.

Bajnokok Ligája, selejtező, második forduló, visszavágó:
Kalmar (svéd) - Debrecen 3-1 (2-1)
Kalmar, Fredriksskans-stadion
v.: Szuhina (orosz)
Kalmar: Wasta - Nouri, Carlsson (L. Johansson, 56.), Lantz, S. Larsson, R. Elm, Rydström, T. Eriksson, Sobralense (Smylie, 70.), D. Elm (Ricardo Santos, 56.), Mendes.
DVSC: Poleksic - Bernáth, Máté P., Mészáros N., Leandro - Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály P. (Dombi, 74.) - Rudolf (Komlósi, 87.), Oláh (Szilágyi, 65.).
gól: R. Elm (20., 71., a másodikat 11-esből), Mendes (32.), illetve Varga J. (13.)
sárga lap: Kiss Z. (45.), Rydström (46.), Varga J. (60.), Máté (71., 86.), Leandro (72.), Dombi (79.), R. Elm (89.)
piros lap: Máté (86.)
továbbjutott: a Debrecen, 3-3-as összesítéssel, idegenben rúgott góllal

Mindkét edző egy helyen változtatott az első meccsen látott kezdőcsapathoz képest, a svédeknél Carlsson került be Olander helyére a védelembe, míg a Lokinál Herczeg András Dudut otthon hagyta, és a nigériai légióst a Debrecenben gólpasszt adó Oláh váltotta a csatársorban.

Debreceni oldalon a bátorság volt a kulcsszó a meccs előtt, a magyar bajnok játékosai azt hangoztatták, nem állnak be bekkelni, mert ha magukra húzzák az északiakat, annak nem lesz jó vége.

Ugyanakkor a Kalmarnak a kétgólos hátrány miatt támadnia kellett, ami nagy lehetőséget teremtett a Loki előtt, hiszen Oláh és Rudolf is a gyors csatárok közé tartozik, így a svédeknek nem ártott hátrafelé is figyelni.

Első félidő

Mivel mindkét csapatnak piros-fehér a színe, így a Debrecen sosem látott kék szerelésben lépett pályára. A Kalmar az első percben odaért a magyarok kapuja elé, de a veszélyes jobboldali beadás után Bernáth tisztázni tudott középen, a kivetődő Poleksic már verve volt. A Debrecen első felépített akciójának végén Rudolf kevergetett, két védőt befűzött, de a harmadik megállította, mindenesetre látszott, hogy a válogatott csatárnak lehet keresnivalója a kissé nehézkes hátvédek között.

A 9. percben Oláh tekert jobbról a kapu elé, Rudolf kapásból, a levegőben úszva tette rá a labdát, ami fölé ment, ráadásul les miatt kifelé ítélt szabadrúgást az orosz bíró, de szép jelenet volt. Brazil összjáték után került helyzetbe a Kalmar: Sobralense indítása után Mendes lőtt, de Poleksic a rövid saroknál kibokszolta a labdát.

Egy perccel később Czvitkovics tolta a labdát a középen beinduló Varga József elé, és az első meccsen is eredményes védekező középpályás úgy gurította a labdát a hálóba, hogy a kapus még beleért (0-1). A gól után Czvitkovics verekedte le magát az alapvonalig, de beadása egy lábon lelassulva Wasta zsákmánya lesz, a másik kapunál megint Mendes aktívkodott, fejesét Poleksic csípte el a jobb saroknál.

A 18. percben Rasmus Elm végzett el szabadrúgást 20 méterről, a labda a lécen csattant, ezt megúszta a Loki. Két perc múlva azonban ismét Elm villant, ívelésére testvére, David mozdult, de nem érte el a labdát, Poleksicet azonban sikerült becsapnia, egyenlített a Kalmar (1-1).

R. Elmnek jobban ízlik a hazai klíma, mint a debreceni hőség, mert nagyon csipkedi magát, újabb jó átadása Mendest hozta helyzetbe, de Mészáros remek közbelépéssel szögletre tudott menteni a lőni készülő brazil elől. A 29. percben Czvitkovics jobboldali szöglete után a rövid saroknál Rudolf és Máté egyszerre emelkedett, végül előbbi fejelt a kapu fölé.

Átvette a vezetést a Kalmar, Sobralense beadása után középen többen is elengedték a labdát, Mendes azonban nem, és jobbal, laposan a jobb sarokba lőtt 11 méterről (2-1). A 34. percben Czvitkovics 34 méterről is elvállalt egy szabadrúgást, bár kapus szempontból kellemetlenül megpattant a labda az ötösön, Wasta hárítani tudott. Már megint a beadások: egy jobbról érkező labdára a hosszú oldalon Larsson érkezett, léc alá tartó bólintását azonban Poleksic lehúzta.

A 41. percben Leandro először tudott elmenni a bal oldalon úgy, mint az első meccsen, labdája Oláhnak jött lábra, de a vajdasági illetőségű csatár jobbal magasan a kapu fölé tüzelt. Magyar lehetőség után meleg pillanatok a Loki kapuja előtt: Mendes került meg egy védőt, aztán nekifutott a kapuból kiinduló Poleksicnek, szerencsére az orosz bíró nem ette meg a mutatványt, és nem ítélt büntetőt.

Forrás: MTI

Poleksic és Mendes ütközése után nem ítélt büntetőt az orosz bíró

Czvitkovics a második távoli szabadrúgást már nem lőtte el, inkább legurította Leandrónak, aki izomból tette középre a labdát, Máté pedig centikkel pörgetett a jobb alsó mellé. Egy perc hosszabbítás után véget ért az első félidő, amely nagyon jól indult magyar szempontból, hiszen Varga az otthoni meccs után ismét betalált, de nem dőlhetett hátra a Loki, hiszen gyorsan jött a Kalmar válasza.

Érthetetlen módon a bekapott gól után idegesen játszott a magyar bajnok, a Kalmar meg csinálta azt, amit tud, és amiből keveset láttunk az odavágón, oldalról lőtték be egymás után a labdákat, amiket elég nehezen hatástalanított a vendégcsapat. A szünetben az is kiderült, hogy ennek a párharcnak a győztese az észt Levadia Tallinnal kerül szembe, amely 2-1-es összesítéssel jutott túl a lengyel Wisla Krakow ellen.

Második félidő

Négy percet kellett várni az első nagy svéd helyzetre, Mendes beadása veszélyesen gurult el keresztbe, szerencsére Eriksson is lemaradt róla, csakúgy mint a magyar védők és Poleksic. A két brazillal továbbra sem bír a Loki hátsó alakzata, Mendes előkészítése után Sobralense előzött meg mindenkit, de belsővel elengedett lövése gyengére sikeredett. Az első meccsen is eredményes Kiss Zoltán ugyanúgy megpróbálta távolról, mint Debrecenben, ezúttal 20 centi fosztotta meg attól, hogy ismét látványos gólt ünnepelhessen.

A Kalmar edzője, Nanne Bergstrand kettős cserével próbálta meg felfrissíteni csapatát, a félidő derekán pedig Herczeg András is váltott, Oláht lekapta, és a Szuperkupa-döntőben győztes gólt szerző Szilágyit vetette be. A 69. percben Rudolf megint megnyugtathatta volna a Loki-drukkereket, egy kiugratás végén még a kapust is kicselezte, de éles szögből az oldalhálóba gurított, nagyon nagy lehetőség volt.

Forrás: MTI

Rudolf hagyta ki a Debrecen legnagyobb helyzetét

Hogy mennyire kár volt a kihagyott helyzetért, az a 71. percben derült ki, amikor Máté szabálytalansága után büntetőhöz jutott a Kalmar, amit Rasmus Elm értékesített, Poleksic ugyan jó irányba mozdult, de nem tudott hárítani (3-1). Idegenben rúgott góllal még mindig a Debrecen volt a továbbjutó, de nagyon nehéznek ígérkezett a hajrá. A 79. percben Dombi vágtatott a svéd kapu felé, gyönyörű esernyővel került meg Nourit, aztán a lövés előtti pillanatban elesett a védő szorításában, a bíró azonban neki adott sárgát műesésért...

Rudolf a 85. percben 21 méterről próbálta meglepni Wastát, szépen csavart kapura, de a labda egy méterrel a léc fölött hagyta el a játékteret. A 86. percben Máté buktatásért megkapta második sárgát, megfogyatkozott a Debrecen. Az orosz bíró négy percet hosszabbított, a ráadás elején egy hatalmas bedobás után Ricardo Santos robbant be és fejelt két méterrel a bal sarok mellé.

A 94. percben egy felívelés után Eriksson maradt teljesen üresen, de szerencsére melléfejelt. Ez volt a svédek utolsó esélye, Szuhina lefújta a meccset, a Debrecen idegenben rúgott góllal kiejtette a Kalmart, és a harmadik fordulóban az észt Levadia Tallinn lesz az ellenfele.

Herczeg András, a DVSC-TEVA klubmenedzsere: "Jól kezdtük a találkozót, sikerült is gólt szereznünk. Sajnos utána érvényesült a svédek magassági fölénye, kicsit el is bizonytalanodott a csapat, és kapkodni kezdett. A második félidőben Rudolf helyzeténél óriási lehetőségünk volt, majd jött a 11-es, amivel nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de sikerült kiharcolnunk a továbbjutást. Összességében azt mondhatom, hogy egy nagyon jó svéd csapatot búcsúztattunk."

Továbi eredmények:
FK Aktobe (kazah) - FH Hafnarfjördur (izlandi) 2-0 (1-0)
gól:
Smakov (20.), Tlesev (67.)
továbbjutott: az FK Aktobe, kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel

F91 Dudelange (luxemburgi) - FK Ventspils (lett) 1-3 (1-1)
gól: Da Mota (15.), illetve Astafjevs (27.), Butriks (57.), Mihadjuks (67.)
piros lap: Françoise (69., Dudelange)
tj: a FK Ventspils, kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel

Levadia Tallinn (észt) - Wisla Kraków (lengyel) 1-0 (0-0)
gól: V. Ivanov (90.)
tj: a Levadia Tallinn, 2-1-es összesítéssel

Glentoran (északír) - Maccabi Haifa (izraeli) 0-4 (0-1)
gól: Bello (9., 53.), 53, Masilela (62.), Arbeitman (92.)
tj.: a Maccabi Haifa, kettős győzelemmel, 10-0-s összesítéssel

Bohemians FC (ír) - FC Salzburg (osztrák) 0-1 (0-0)
gól: Jezek (86.)
tj.: a Salzburg, 2-1-es összesítéssel

Mogren Budva (montenegrói) - FC Köbenhavn (dán) 0-6 (0-4)
gól: Ndoye (10., 40.), Nordstrand (16.), Vingaard (43.), Delaney (47.), Almeida (87.)
tj.: a Köbenhavn, kettős győzelemmel, 12-0-s összesítéssel

NK Maribor (szlovén) - FC WIT Georgia Tbiliszi (grúz) 3-1 (2-1)
gól: Bunderla (9.), Marcos (19.), Mihelic (86.), illetve Kvarackelia (45.)
tj.: a Maribor, 3-1-es összesítéssel