Vágólapra másolva!
David Beckham július elején tér vissza Amerikába, a Los Angeles Galaxy csapatához milánói kitérője után, nem mindenki várja azonban tárt karokkal. A Sports Illustrated újságírója, Grant Wahl The Beckham Experiment (A Beckham-kísérlet) címmel írt könyvet, amelyben Landon Donovan, Beckham csapattársa keményen kritizálja az angol sztárt.

"Elvártuk volna, hogy Beckham elkötelezze magát a csapathoz, de ez idővel egyre kevésbé valósult meg mind a pályán, mind azon kívül. Pedig ha valaki magasan a legtöbbet keresi a ligában, kétszer annyit, mint mások, akkor az lenne az alap, hogy megjelenjen minden meccsen, még akkor is, ha el van tiltva vagy sérült. Legyen ott köztünk mindig, eddzen és játsszon keményen" - kezdte Beckham "bűnlajstromát" Donovan.

Beckham 2007 júliusában szerződött a Galaxyhez, ahol első éve nem lett sikersztori, sérülései miatt összesen öt bajnokin játszott, ezeken csak két gólpasszra futotta az erejéből, és a Los Angeles-iek nem jutottak be a rájátszásba.

A 2008-as idénynek már Ruud Gullit vezetésével vágtak neki a kaliforniaiak, de a játékosként többek között Európa-bajnoki címig és Aranylabdáig jutó holland augusztusban lemondott, és a csapat végül megint lemaradt a rájátszásról, pedig Beckham ekkor egészséges volt, és a gólokkal sem maradt adós, öt találata mellett nyolc assziszttal jelentkezett.

Donovan szerint Beckhamnél akkor változott meg valami, amikor Gullit lemondott. "Amikor David először köztünk volt, úgy tűnt, érdekli a csapat, tetszik neki, hogy itt játszhat, elkötelezettnek tűnt. Bizonyítani akart, meg akarta mutatni, hogy tud segíteni a csapatnak, és hogy vele erősek leszünk a bajnokságban. Aztán egyszer csak történt valami, tippem szerint Gullit távozása volt a fő ok, és onnantól olyan volt, mintha minden mindegy lenne neki" - mondta a Konföderációs Kupán az amerikai válogatottal ezüstérmet szerző Donovan, aki Beckhamhez hasonlóan szintén átjött Európába kölcsönjátékosként, és a Bayern Münchennél töltött pár hónapot.

Beckham nem csak kirakatembere, hanem csapatkapitánya is volt a Galaxynek, de a helyettesének számító Donovan ezen a téren sem volt elégedett kollegájával. "Az elfogadható érv lenne, hogy nem egy vezértípus, aki felszólal az öltözőben, de ez nem mentség arra, hogy nem hajtja szét magát az edzéseken. Pedig szerintem ez nem túl nagy elvárás tőlünk egy Beckham-kaliberű sztár irányába."

A Milannál eltöltött félév után a Bobby Moore válogatottsági rekordját (az 1966-os vb-győztes csapat legendás kapitánya lépett pályára legtöbbször az angol nemzeti csapatban a mezőnyjátékosok között) nemrég megdöntő Beckham valószínűleg július 16-án, a New York Red Bulls ellen lép újra pályára Galaxy-mezben, két nappal a könyv megjelenése után.

A papírforma alapján Donovannal együtt szerepelhetnek a középpályán, de az amerikai támadó nem tervez hosszútávra Beckham oldalán. "Tegyük fel, hogy még három évet lehúz itt nálunk. Nekem viszont baromira nincs kedvem három évet ilyen körülmények között eltölteni, mert a végén a focitól is hányingerem lesz."

Kemény szavak, kíváncsian várjuk, Beckham hogyan reagál, és mi lesz a történet vége...