Vágólapra másolva!
Valóságos csillaghullást hozott a labdarúgó német kupa e heti fordulója, hiszen nem kevesebb, mint öt Bundesliga-együttes bukott el alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben. Köztük volt a berlini Hertha BSC, amely a bajnokságban mutatott vergődés után korán búcsúzni kényszerült a nemzeti kupaküzdelemtől.

A fővárosi szurkolók értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen alig négy hónappal ezelőtt a kék-fehér gárdának még a Bundesliga megnyerésére is komoly esélye volt. Ehhez képest az új évadban lejátszott hat mérkőzés közül az utóbbi ötöt elvesztette Dárdai Pál csapata, vasárnap például a berlini Olimpiai-stadionban alázta meg a házigazdákat az újonc Freiburg (0-4). Így nem csoda, ha a bajnoki táblázaton három ponttal csak sereghajtó a szebb napokat látott csapat.

Talán magyarázat, de semmiképpen sem mentség a gyalázatos bajnoki rajtra a nyáron történt személyi változások sora. Távozott három olyan játékos, aki kulcsszerepet játszott a Hertha ragyogó tavaszi szezonjában. A szerb Pantelic, aki meccseket eldöntő gólokat lőtt, megunta örökös viszályát Lucien Favre edzővel. Követte őt az ukrán Voronyin, akit január óta kölcsönjátékosként bérelt a Hertha a Liverpooltól - bár a csatár szívesen maradt volna Berlinben, a klub nem tudta kifizetni vételárát az angoloknak. Szintén anyagi oka van Simunic távozásának: a horvát középhátvéd szerette volna feltornászni a gázsiját, ám ezt a berlini klub szűkös büdzséje nem tette lehetővé.

Simunic hiánya szembetűnő volt mind a Freiburg elleni bajnokin, mind az 1860 München elleni szerdai kupamérkőzésen: a berlini védelem roppant gyengén teljesített. Elöl pedig nagyon hiányzik egy gólerős csatár: a nyáron szerződtetett kolumbiai Ramos és a lengyel Wichniarek eddig - finoman szólva - nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Wichniarek például öt bajnoki meccsen játszott, ám egyetlen árva gólra sem futotta az erejéből.

A nyáron szintén távozott menedzser, Dieter Hoeness utódja tanácstalanul áll a kiábrándító szereplés előtt. Michael Preetz, aki hat évvel ezelőtt még a Hertha gólzsákja volt, csak olyan játékosokat igazolt a holtszezonban, akikre kifejezetten rábólintott Favre edző. Az új szerzemények csődjéért e szerint mind a ketten viselik a felelősséget.

A szerdai kupameccs előtti utolsó hazai edzésen a berlini szurkolók hatalmas transzparenst feszítettek ki az edzőpálya kerítése mentén, ezzel a szöveggel: "Tudjuk, hogy képesek vagytok rá, és akarjuk, hogy sikerüljön nektek." A drukkerek tehát (még) a Hertha mögött állnak. Ám előbb vagy utóbb elfogy a türelem, amit a szerdai vereség is siettethet. Preetz szerint a klubvezetőség "nagyon türelmes" Favre edzővel. Ám ha a szombati bajnoki (idegenben a Hoffenheim ellen), majd a jövő szerdai Európa Liga-mérkőzés (a Sporting Lisboa otthonában) is zakóval ér véget, az könnyen pontot tehet a svájci mester berlini pályafutása végére.