Vágólapra másolva!
Az FC Liverpool szerda este a Debrecen ellen megszerezte századik győzelmét a BEK/BL-ben, a sorozatban most bemutatkozó magyar bajnok csapatkapitánya ugyanakkor az egygólos vereséget is nagy dolognak tartja. Kiss Zoltán szerint a Lyon elleni hazai összecsapás sokkal nehezebb lesz, Varga József úgy látta, hogy rossz napot fogott ki a Liverpool, Luis Ramos a hondurasiakért is játszott.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Liverpoolból

A selejtezősorozat megreformálása egyrészt megkönnyítette a Loki dolgát, hiszen a magyar bajnok nem találkozhatott topligából érkező ellenféllel, másrészt viszont az európai középmezőnybe tartozó Kalmar, Levadia, Levszki hármas után óriási ugrásnak számított a Liverpool.

A Loki mégis megugrotta a sosem látott magasságot, és nem érdemes azon fanyalogni, hogy Gerrardék játszottak magukhoz képest gyengébben, vagy a Debrecen teljesített erőn felül. Jobb helyzetkihasználással három-négygólos győzelmet arathatott volna a Liverpool, ugyanakkor, ha Czvitkovics lövésére vagy Coulibaly helyzeteire gondolunk, az iksz sem lett volna érdemltelen eredmény.

És emiatt lehetett némi csalódottság az emberben a lefújás után, hiszen előzetesen a csapatot féltők minden bizonnyal aláírták volna az egygólos vereséget, a meccset látva azonban megnőtt az étvágy, és hirtelen valóság lett az álomszerű elképzelésből, a Loki ugyanis az egy pontért hajtott az utolsó percekben.

Nem véletlenül zendített rá a húszszoros túlerő ellenére a liverpooliakat gyakran túléneklő debreceni drukkerhad a "Szép volt fiúk"-ra a lefújás után, és azt is jó volt átélni, hogy a pár körös levezetés erejéig visszatérő hazai sztárok megtapsolták a vendégtábort.

"Örülök az eredmények, illetve az talán túlzás, hogy örülök, de nagy dolognak tartom, hogy kiscsapat létünkre csak egy gólt kaptunk az Anfield Roadon" - mondta Kiss Zoltán csapatkapitány.

"Mi is kíváncsiak voltunk, mire megyünk egy ilyen nagycsapat ellen, örülök, hogy nem vallottunk szégyent, ugyanakkor biztosra veszem, hogy a következő BL-erőpróba, a Lyon elleni hazai összecsapás sokkal nehezebb lesz. Talán néha a kelleténél is óvatosabban játszottunk, próbáltunk arra figyelni, hogy hátul ne nyíljunk ki nagyon, mert az eladott labdák után egyből küldték mögénk a mélységi passzt, amivel helyzetbe kerültek, kár volt az első félidő végi kihagyásért" - elemzett a védekező középpályás.

Adamo Coulibaly hős lehetett volna, a robosztus termetű francia-szenegáli csatár kétszer is helyzetbe került a meccs vége felé, de nem élt a lehetőségekkel. "Nem büntetőre játszottam, egyszerűen csak nem tudtam ellőni a labdát" - magyarázta, mikor arról kérdeztük, miért került a földre az első helyzetnél, amikor Reina kapus fölött már elemelte a labdát.

"Nagyon nehéz dolgom volt elöl, állandóan két védő figyelt rám, jobban szeretem a kétcsatáros felállást, de ezzel már nem foglalkozom, csak a Lyonra koncentrálok, jó lenne nyerni, szeretném, ha két meccs után három ponttal állnánk."

Forrás: MTI

Luis Ramost sérülés miatt le kellett cserélni a második félidőben, de a hondurasi légiós saját bevallása szerint két-három nap múlva ismét tökéletes állapotban lesz. A középpályán rengeteg labdát szerzett szűrő először játszott ennyi ember előtt, és nagyon feldobta az Anfield különleges hangulata. Bár bosszankodott az elszalasztott lehetőség miatt, optimistán tekintett a folytatásra.

"Megmutattuk, hogy tudunk futballozni, de ez nem elég, még többet kell nyújtanunk. Sokat kell még dolgozunk, főleg a helyzetkihasználáson, mert az ilyen kemény ellenfelekkel szemben nem jönnek majd tucatjával a ziccerek. Remélem, a barátaim is látták a meccset odahaza, Hondurasban rengeteg a gond, de a futball egy olyan kapocs, amely a bajban is összeköti az embereket, jó érzés tudni, hogy büszkék rám a honfitársak" - váltott át szentimentálisabb témára a magyar bajnokság első hondurasi vendégjátékosa.

Varga Józsefnek még annyit játékidő sem jutott, mint Ramosnak, az eddigi BL-meccseken három gólig jutó középpályás ugyanis a Levszki elleni visszavágón begyűjtötte sorozatbeli második sárgáját, így csak kívülről figyelte a többieket.

"Nem vagyok csalódott, a látottak alapján a Liverpool egy góllal feltétlenül jobb nálunk. Pozitívum, hogy többször is oda tudtunk érni a hazaiak kapuja elé, vagy hogy tudtuk járatni a labdát a térfelükön, ebből lehet építkezni a jövőben. Hogy nehezebb dolgunk lesz-e a szoros eredmény miatt a folytatásban? Szerintem ezek a klubok már nem követik el azt a hibát, hogy könnyedén vesznek egy gyengébb ellenféllel vívott meccset, a Liverpool ma nem a saját játékát játszotta, de ennek az volt az oka, hogy rossz napot fogtak ki, és mi sem hagytuk őket érvényesülni. Amikor felvállaltuk a bátor játékot, egyből voltak lehetőségeink, ez tanulságként szolgálhat a további meccsekre is" - tekintett előre a Loki-hívek Józsikája.

Egy órával a lefújás után a játékosok már a buszon ültek, a szurkolók viszont még maradtak az Anfield közelében, és a környékbeli kocsmákban elemezték a látottakat, fogták a fejüket Czvitkovics löketénél, és káromkodtak Kuyt szemfüles góljánál, de büszkén és szeretettel beszéltek a játékosokról, edzőkről, a klubról.

A nagy kaland első állomásán a Debrecen letette a névjegyét, egyben még magasabbra tette a mércét, hiszen a szurkoló már csak olyan, hogy mostantól kezdve elvárja, hogy kedvencei hasonlóan nagy erőbedobásra késztessék a Lyont és a Fiorentinát is.