Vágólapra másolva!
Danny Jordaan néhány száz méterre született a nyári labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínétől, 1990-ig mégsem mehetett be az arénába, mert azt csak fehérek látogathatták. Az apartheid rendszer felszámolása után már korlátok nélkül dolgozhatott a dél-afrikai labdarúgásért,  ma ő a nyári labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

Danny Jordaan se nem fehér, se nem fekete, ahogy a dél-afrikai faji megkülönböztetés időszakában hívták, "színes", azaz felmenői között fehérek és feketék is, utóbbi miatt pedig csak korlátozott jogai voltak a hazájában. "Itt születtem az utca végén" - mondta az angol Guardiannek adott interjúban, a Port Elizabeth-i Nelson Mandela stadionban állva. "De nem léphettem be a stadionba, mert ez a fehéreknek fenntartott terület volt."

Az 58 éves sportdiplomata 16 évet dolgozott azon, hogy Dél-Afrikában rendezhessék meg a labdarúgó-világbajnokságot. "Ahogy itt állok abban a stadionban, ami a világ egyik legjelentősebb emberének nevét viseli, csak arra tudok gondolni, hogy végre valóra vált az álmom."

A végzettsége szerint tanár Jordaan rövid profi futballista karriert is fel tud mutatni, de bármilyen tehetséges volt is, a dél-afrikai válogatottban nem szerepelhetett, mert a hetvenes években ott csak fehérek játszhattak. Inkább az apartheid ellen fellépő Dél-Afrikai Diákok Szövetségében vállalt szerepet, majd tagja lett az ország sporttanácsának, mely a "Nem működhet normális sport egy abnormális országban" jelszót tűzte zászlajára. Küzdelmük nagyban hozzájárult, hogy a FIFA és más sportszervezetek 1992-ben visszafogadták tagjaik közé Dél-Afrikát. A szervezet sikere még a fehér vezetést is meggyőzte arról, hogy a sportban és a társadalom más szegleteiben is érdemes kinyitni a kapukat a feketék előtt.

Nelson Mandela elnöksége idején tagja volt a dél-afrikai parlamentnek, azonban 1997-ben lemondott mandátumáról, hogy inkább az ország futballszövetségének vezetését vállalja el. Már 2000-ben is ő irányította a 2006-os világbajnokság rendezéséért folytatott kampányt, és ekkor ugyan alulmaradtak Németországgal szemben, négy évvel később viszont elnyerték a rendezés jogát. Idén nyáron pedig vendégül láthatják a világ 32 legjobb válogatottját és az őket kísérő több százezer szurkolót.

A szervezőbizottság elnöke a vb-rendezés elnyerésének folyamatát a fehér kisebbség elleni harchoz hasonlítja, melynek során Dél-Afrikának be kellett bizonyítania, hogy megérett egy ilyen nagyságrendű feladat elvégzésére. A munka java még csak ezután következik: három hónap múlva Danny Jordaan lesz az az ember, aki felelősséget visel a világbajnokságért, elsősorban rajta múlik, hogy a vb után milyen irányba változik Afrika megítélése.