Vágólapra másolva!
Három ellenfele közül a csütörtökön Budapestre látogató Metaliszt Harkiv ellen vannak a legjobb győzelmi esélyei a Debrecennek az Európa Liga csoportkörében, a közelmúlt eredményei alapján ugyanakkor egyértelműen az ukránok a meccs favoritjai.

A Harkiv 2004-ben jutott vissza az ukrán élvonalba, s nem sokkal utána az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij segítségével rendeződött a klub anyagi háttere, így hamar az ország élcsapatai közé került.

A Metaliszt a legutóbbi négy kiírás mindegyikében harmadik lett az ukrán bajnokságban, de ami még jobban megmutatja a harkiviak erejét, hogy két éve az EL jogelődjében, az UEFA-kupában a nyolcaddöntőig meneteltek. Előbb a török Besiktast búcsúztatva jutott túl a selejtezőn a Metaliszt, majd a csoportkörben a Benficát, a Galatasarayt és az Olimpiakoszt is legyőzte, csak a Hertha ellen vesztett két pontot. A kieséses szakaszban az olasz Sampdoriát kettős győzelemmel búcsúztatta, majd egy ukrán házirangadó keretében a Dinamo Kijev állta útját idegenben lőtt több góllal.

Hogy hazai pályán sem számíthat könnyű mérkőzésre a hajdúsági gárda, az bizonyítja a legjobban, hogy a Harkiv eddigi hét idegenbeli európai kupamérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget, akkor is az országhatáron belül, ugyanis csak a Dinamo győzött ellene.

A sikerek másik titka - az Ukrajnában divatos brazil légiósok megszerzésén túl - az állandóság, ugyanis 2005 nyara óta az idén februártól augusztusig szövetségi kapitányként is tevékenykedő Miron Markevics irányítja a szakmai munkát.

A Metaliszt keretében négy brazil labdarúgó van, de akad szenegáli, nigériai és argentin futballista is. A jelenlegi szezonban eddig némiképp elmarad a várakozásoktól az együttes, ugyanis kilenc forduló után öt győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel ötödik a tabellán. Az Európa Liga-selejtező utolsó körében pedig nehezen búcsúztatta a ciprusi Omonia Nicosiát, miután a hazai visszavágón kétgólos hátrányba került a hatvanadik percre, s egyenlítenie kellett a továbbjutáshoz.

A vendégek gépe a tervek szerint ma délben landol Ferihegyi repülőtéren, míg a debreceniek busza tíz órakor indult a fővárosba.

Herczeg: Szeretnénk felborítani a papírformát

Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere elsősorban gyors, agresszív és koncentrált játékot vár csapatától.

A szakvezető szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hasonló a helyzet, mint a tavalyi Bajnokok Ligája-szereplés alkalmával, mert az EL-csoportkörben is olyan csapatokkal (PSV, Sampdoria, Harkiv) kerültek össze, amelyek játékerőben magasabb szintet képviselnek.

"Ezzel együtt természetesen szeretnénk felborítani a papírformát, akár már holnap" - mondta Herczeg. "Összességében nehéz megfogalmazni pontos célokat, elvárásokat, a lényeg, hogy minden futballista tudása legjavát nyújtsa a pályán, s bár tisztában vagyunk ellenfeleink erejével, nem szabad feltartott kézzel kifutnunk a pályára."

A klubmenedzser szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ukrán együttes elleni összecsapáson van a DVSC-nek a legnagyobb esélye a pontszerzésre, mert a Harkiv a két évvel ezelőtti kiírásban a negyeddöntőig jutott, többek között a Sampdoria vagy Benfica legyőzésével.

"Igyekeztünk minél több információt begyűjteni a riválisról, ezért a Metaliszt több mérkőzésének videofelvételét is megtekintettük" - tette hozzá Herczeg. "Tavaly a BL-ben voltak közönségszórakoztató, jó összecsapásaink, ezt az idén is szeretnénk megismételni, de természetesen nagyon jó lenne pontot, pontokat szereznünk."

"Tanulmányoztam az ellenfelünk játékát, videofelvételeket is láttam és személyesen is megtekintettem egy találkozót a tavalyi BL-csoportkörben - mondta Miron Markevics, az ukrán alakulat vezetőedzője. - Nagyon erős, kiváló gárdával csapunk majd össze Budapesten, remélem, hogy nekünk sikerül jó futballt bemutatnunk és a maximumot nyújtanunk."

A DVSC-Metaliszt Harkiv találkozó csütörtökön 21.05 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban.

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Red Bull Salzburg (osztrák) - Manchester City (angol) 19 ó
Juventus (olasz) - Lech Poznan (lengyel) 19 ó

B csoport:
Arisz Szaloniki (görög) - Atlético Madrid (spanyol) 19 ó
Bayer Leverkusen (német) - Rosenborg (norvég) 19 ó

C csoport:
Lille (francia) - Sporting Lisboa (portugál) 19 ó
Levszki Szófia (bolgár) - Gent (belga) 19 ó

D csoport:
Dinamo Zagreb (horvát) - Villarreal (spanyol) 19 ó
FC Bruges (belga) - PAOK Szaloniki (görög) 19 ó

E csoport:
AZ Alkmaar (holland) - Sheriff Tiraspol (moldovai) 19 ó
Dinamo Kijev (ukrán) - BATE Boriszov (fehérorosz) 19 ó

F csoport:
Sparta Praha (cseh) - Palermo (olasz) 19 ó
Lausanne (svájci) - CSZKA Moszkva (orosz) 19 ó

G csoport:
Anderlecht (belga) - Zenit (orosz) 21.05 ó
AEK Athén (görög) - Hajduk Split (horvát) 21.05 ó

H csoport:
VfB Stuttgart (német) - Young Boys (svájci) 21.05 ó
Getafe (spanyol) - Odense (dán) 21.05 ó

I csoport:
PSV Eindhoven (holland) - Sampdoria (olasz) 21.05 ó
Debrecen - Metaliszt Harkiv (ukrán) 21.05 ó

J csoport:
Karpati Lviv (ukrán) - Borussia Dortmund (német) 21.05 ó
Paris Saint-Germain (francia) - Sevilla (spanyol) 21.05 ó

K csoport:
Napoli (olasz) - Utrecht (holland) 21.05 ó
Liverpool (angol) - Steaua Bucuresti (román) 21.05 ó

L csoport:
Besiktas (török) - CSZKA Szófia (bolgár) 21.05 ó
Porto (portugál) - Rapid Wien (osztrák) 21.05 ó