Vágólapra másolva!
Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa kedden bejelentette, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit. A Ferencváros közleménye szerint az új FTC-stadion megépítését a gazdasági válság miatt át kell ütemezni, mert a bankok jelenleg nem képesek hitelt nyújtani hozzá.

A Ferencváros honlapján olvasható közlemény szerint Kevin McCabe kedden bejelentette, hogy üzleti partnert keres, és "olyan megoldást sem utasít el, amelyben értékesíti a labdarúgó zrt. összes részvényét. amennyiben egy hozzá hasonló gondolkodású befektetőt talál, akit megfelelőnek és méltónak tart a Ferencváros Labdarúgó Zrt. történelméhez és örökségéhez".

McCabe azt mondta: 2008-ban azzal a szándékkal érkezett, hogy "visszaadja a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-t Magyarországnak", s 2009-ben és 2010-ben is tárgyalt magyar befektetőkkel, de ajánlatot nem kapott.

Az üzletember az FTC közleménye szerint egy olyan új, akár nemzetközi partnert keres, aki vele együtt közös tulajdonosává válna a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-nek, és közösen irányítanák a futballüzletet. "A másik lehetséges megoldás, hogy McCabe eladja a teljes érdekeltségét egy olyan befektetőnek, akit megfelelőnek és méltónak tart a Ferencváros Labdarúgó Zrt. történelméhez és örökségéhez, aki vállalni tudja a felelősséget a Ferencváros Labdarúgó Zrt. szükségleteivel és az illetékes hatóságok rendelkezéseivel összhangban" - olvasható a futballcsapat weboldalán.

"Habár sajnálattal teszem, de elérkezett az idő, hogy értékesítsem érdekeltségemet a Fradiban - részben vagy egészben -, és remélem, hogy valaki, aki vagy magyar, vagy erős magyar gyökerekkel rendelkezik, fellép és felelősséget vállal a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. irányításában" - idézte McCabe-et a honlap.

A közlemény azzal indokolja McCabe döntését, hogy a fő fejlesztési tervek - például az új FTC-stadion megépítése - átütemezése vált szükségessé az európai gazdasági válság miatt, amely különösen hatással volt a pénzintézetekre és az ingatlanszektorra. Ugyanakkor azt állítja, "a projekt fennakadás nélkül folytatódhat, amint a bankok képesek lesznek hitelt nyújtani jól felépített ingatlanprojektekhez".

Amikor Kevin McCabe 2008 februárjában hatmilliárd forintért megvette a csapatot és az Üllői úti nyolchektáros komplexumot, az [origo]-nak azt mondta, hogy reményei szerint 2011-re elkészül az új, 25 ezres FTC-stadion. Azóta kiderült, az új stadion bontási és építési munkálatainak - a tulajdonos előzetes tervei szerint - már idén nyár elején el kellett volna kezdődniük, ám az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megtámadta az engedélyeket: az intézmény szerint a stadion veszélyeztetné a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne az ÁNTSZ épületeihez.

McCabe két éve azt is elmondta az [origo]-nak, hogy szívesen venné, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, 2010 elején viszont már másképp fogalmazott: ha az egyesületnél nem sikerül megfékezni a huligánokat, akkor elgondolkodik azon, hogy nem finanszírozza tovább a csapat működését.