Vágólapra másolva!
Kovács Miklós, a Ferencvárosi Torna Club kedden négy évre megválasztott elnöke az [origo]-nak azt mondta: az lenne a "legoptimálisabb", ha - ugyanúgy, mint a többi tizenhét Fradi-szakosztályban - a gazdasági társaságként működő futballklubban is többségi tulajdonrésze lenne az általa vezetett sportegyesületnek. A Népligetbe új sportcsarnokok felépítését ígéri, és zavarja, hogy a szurkolók többsége nem tudja, mi a különbség az FTC és az FTC Labdarúgó Zrt. között.

Kovács Miklóst, az Orangeways busztársaság résztulajdonos-vezérigazgatóját először augusztus 17-én választotta meg elnökének az FTC. Kovács szeptember 24-én lemondott, mivel fontosnak tartotta, hogy ne csak másfél, hanem négy évre szóló mandátummal rendelkező testület irányítsa a klubot. Kedden megvalósult az elképzelés, az FTC elnöksége négy évre őt választotta meg a klub elnökének.

Egy elnök a B középből

Kovács manapság is meccsre jár a B középben, pedig az FTC elnökeként éppen a labdarúgókért teheti a legkevesebbet. Kovács szerint nagy probléma, hogy sok drukker nem is tudja, hogy az FTC egy tizennyolc szakosztállyal rendelkező sportegyesület, amelynek ugyanakkor mindössze ötszázalékos részesedése van a gazdasági társaságként működő FTC Labdarúgó Zrt.-ben.

Kovács ugyanakkor úgy gondolja, hogy szurkolói szinten elkülönülésre nincs szükség: "A ferencvárosi szurkolók tették azzá a Fradit, ami. Éppen ezért jó kapcsolatot fogunk ápolni velük. Bevezettem, hogy minden hónapban egy fogadónapon minden szurkolót szívesen várunk, a kommunikációt ugyanis szeretném rendbe tenni" - mondta az [origo]-nak.

Mivel a labdarúgócsapatot működtető cégben a klubnak csak kisebbségi tulajdonrésze van - mint azt Kovács az [origo]-nak elmondta -, a legtöbb, amit az FTC tehet, hogy a zrt. igazgatóságába majdan delegálandó tagtól a klub megpróbál hiteles információkhoz jutni. "Hogy kit delegálunk, arról az elnökség dönt, én Kubatov Gábort (a Fidesz pártigazgatója, az FTC új elnökségi tagja - a szerk.) fogom javasolni. Korábban két delegált tagunk is volt, most ezt szeretnénk felmelegíteni, erre jogilag van is lehetőség, ez tehát különösebb tárgyalást nem igényel, hiszen mindkét fél érdekeit szolgálja."

Kovács: Nem tartozik, sőt januártól havi fixet ad az Orangeways a focicsapatnak

Kovács cége, az Orangeways 2008 tavaszától egy ideig a csapat fő- és mezszponzora is volt, ám a támogatás októberben véget ért, később annyiban módosult, hogy a busztársaság az NB I-es első és az NB II-ben futballozó második csapat szállítója maradt. A zrt. közleményében a szponzor távozásáról azt írta, hogy az Orangeways hat hónapja nem fizetett, és a megfelelően dokumentált tartozás rendezését kéri. Kovács az [origo]-nak tagadta az állítást: "Ez nem igaz, hiszen a mi támogatásunk a csapat szállításában merül ki. Jövőre viszont támogatni fogjuk a csapatot tizenkét hónapon át, havonta egy fix összeggel."

Az elnök attól nem tart, hogy egy esetleges nézeteltérés esetén az Orangeways buszmegállóját kitennék a stadion mellől, hiszen ez fővárosi hatáskör ("nekik fizettünk a megállóhelyek kialakításáért"). A busztársaság irodái, jegyértékesítési pontja megszűnhetnének, de Kovács szerint erről nincsen szó - pedig a zrt. egy kommünikében így fogalmazott: "Az FTC Labdarúgó Zrt. sajnálatos módon kénytelen átértékelni minden kapcsolatát az Orangewayszel, különös tekintettel a zrt. által ingyen biztosított buszpályaudvar és irodahelyiségek használatára."

A zrt. első embere, Alexander Gerstl azt üzente az FTC elnökének, hogy üdvözli a tényt, hogy Kovács Miklós "aktivizálja magát a szurkolótábor szervezésében", de "sajnálatosnak tartja, hogy egyes szurkolói csoportosulások kiemelésére korlátozódik a tevékenysége".

Forrás: MTI
Tarlós István (ma főpolgármester) szeptember közepén futball- és sportvezetőket (köztük Kovács Miklóst) fogadott

Az FTC-elnök azt mondja, nem érti, a meccsre járása miért bánthatja a zrt. vezetőit: "Nem tudok azzal mit kezdeni, ha valaki hiúsági kérdést csinál abból, hogy az elnök a szurkolókkal együtt drukkol az MTK elleni örökrangadón. A ferencvárosi szurkolókat nem lehet megosztani, egy Fradi-drukker mindenkinek szorít, a hokisoknak, a kéziseknek, a labdarúgóknak, a birkózóknak egyaránt."

Az elnök azért is jár a B középbe, hogy bebizonyítsa: oda is be lehet menni bárkinek, senkinek sem lehet oka a félelemre. "Fanatikus szurkolóink vannak, egyszerű hétköznapi emberek, akik élnek-halnak a Ferencvárosért."

Visszakerülhet-e a labdarúgás az FTC-hez?

Kevin McCabe tulajdonos esetleges kilépési szándékáról mit sem tud az új Fradi-elnök: "Nem látunk bele a futballklub működésbe, annyit tehetünk, hogy delegálunk egy tagot a zrt. vezetésébe. Semmilyen ráhatásunk nincs a focicsapat ügyeire, nincs jogi kapcsolatunk, semmilyen beleszólást nem engednek nekünk."

Kovács szerint "az lenne a legoptimálisabb, ha a futballklubban is többségi tulajdonrésze lenne az FTC-nek. Ám ez ügyben a forrásoldalt is meg kell nézni, hogy milyen összegek állnak rendelkezésre, a labdarúgók költségvetése ugyanis olyan magas, hogy azt finanszírozni csak új szponzorok, támogatók beszervezésével lehet" - mondta Kovács.

Forrás: MTI
"Az ingatlant nem lehet elvinni a futballcsapat alól"

Kevin McCabe milliárdokért vette meg a futballcsapatot és az ingatlant - kérdés, mennyire reális, hogy a futballcsapat visszakerüljön a klubhoz. "Nem tudom, hogy mennyiért vette meg, erről nincsenek pontos adatok. Az biztos, hogy az FTC-nek nincsen arra külön forrása, hogy részvényeket vásároljon, és az is biztos, hogy nem szabad felelőtlen döntést hozni, hiszen a futballcsapatnál a bajnoki cím az elvárás, és annak az eléréséhez milliárdos nagyságrendű forrás szükséges" - mondta Kovács, hozzátéve, hogy ha felmerül ez a lehetőség, akkor megvizsgálják.

Az elnök szerint ez a terv akkor válhat valóra, ha beszállna egy befektető, akinek az lenne a célja, hogy a futballcsapat visszakerüljön a sportegyesülethez. "Mindez azért lenne jó, mert akkor gyakorlatilag egy irányítás alatt lenne az egész egyesület, ami sokkal európaibb megoldás, mint a mostani."

Felvetésünkre, hogy annak van-e realitása, hogy az ingatlan McCabe-é marad, a csapat pedig az FTC-hez kerüljön, Kovács egyértelmű nemmel válaszolt. "Ezen nincs értelme gondolkodni, az ingatlant nem lehet elvinni a futballcsapat alól, nem is tudom elképzelni a stadiont máshol. A lényeg az lenne, hogy amit ígérnek a szurkolóknak, azt be is tartsák. A baj az, hogy senki nem lát tisztán és világosan."

Veszélyben az új stadion, McCabe távozni akar?

Amikor Kevin McCabe 2008 februárjában hatmilliárd forintért megvette a csapatot és az Üllői úti nyolchektáros komplexumot, az [origo]-nak azt mondta, hogy reményei szerint 2011-re elkészül az új, 25 ezres FTC-stadion. Azóta kiderült, az új stadion bontási és építési munkálatainak - a tulajdonos előzetes tervei szerint - már idén nyár elején el kellett volna kezdődniük, ám az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megtámadta az engedélyeket: az intézmény szerint a stadion veszélyeztetné a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne az ÁNTSZ épületeihez.

Az FTC Zrt. első embere, Alexander Gerstl a minap a Népszabadságnak már arról beszélt, hogy szerinte nem biztos, hogy jó ötlet új stadiont építeni. "El kell gondolkodni, szükség van-e vadonatúj létesítményre. Amikor ugyanis ingyenessé tettük a belépést a Győr elleni mérkőzésünkre, akkor a huszonhárom-huszonnégy ezer regisztrált szurkolónk közül csupán hétezer élt a lehetőséggel. Ezek után okkal vetődhet fel: miért is, kinek is kellene huszonöt ezres aréna?"

A keddi közgyűlés után a régi-új elnök, Kovács Miklós az [origo]-nak azt mondta: a zrt. vezetése a klub vezetéséhez fordult, hogy a stadion 2012-es áprilisi átadási határidejét változtassa meg. 2014. december 31-ig kért haladékot, amit az elnökség elfogadott. Kérdésünkre, hogy felújításról vagy új építéséről van-e szó, Kovács azt mondta: négy év múlva új stadiont kell átadnia a futballklubnak.

McCabe két éve azt is elmondta az [origo]-nak, hogy szívesen venné, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, 2010 elején viszont már másképp fogalmazott: ha az egyesületnél nem sikerül megfékezni a huligánokat, akkor elgondolkodik azon, hogy nem finanszírozza tovább a csapat működését.

Springer Miklós, a klub alapítójának unokája szerint a brit üzletember immáron tényleg szabadulni akar a csapattól. A múlt héten még alelnök, kedd óta csak elnökségi tag Springer a Magyar Hírlapnak azt mondta: szeretné, ha a Fradi többségi tulajdona magyar kézben lenne, ám "addig jó, amíg havonta átutalja a százmillió forintot".


Az elnök szerint azóta támadják őt a focicsapat vezetői, amióta elment az FTC-MTK bajnokira, de ő a kollégáival úgy döntött, hogy megválasztásáig nem reagál a közleményekre, mert jól tudja: el akarták lehetetleníteni. "Én magam mondtam, hogy mondjon le mindenki az FTC-nél, és csináljunk tisztújítást, mert négy év alatt meg tudjuk valósítani azt, amit a programunk tartalmaz" - mondta a megválasztásának az előzményeiről.

Kovácsot kedden aztán egyhangúlag elnökké választották, a terveiről pedig az [origo]-nak azt mondta: szeretné visszaállítani a Ferencváros imázsát, a sajtóval jó kapcsolatot akar ápolni, és meg akarja mutatni, hogy a Fradi-drukkerek a legfanatikusabbak, akikkel "gyakorlatilag semmilyen probléma nincsen". "Meg akarjuk mutatni, hogy nem több, hanem csak egy Ferencváros létezik, és csak egyféle Fradi-szurkoló és egyféle Fradi-címer van" - mondta.

A csarnokok gombamód szaporodhatnak, Albertnek illene köszönni

A kézzelfogható tennivalókról úgy fogalmazott: a nyolcadik kerületi Orczy-kertben heteken, esetleg hónapokon belül átadják a jégkorongcsarnokot, de az infrastrukturális fejlesztésnek ez még csak a kezdete: "Ez követően a magyar állammal szeretnénk meghosszabbítani 49 évre a népligeti területre vonatkozó szerződésünket, és ha ez megtörtént, utána még több sportberuházás megvalósulhat, kosárlabda-, kézilabda-, jégkorong- és birkózócsarnokot, illetve egy uszodát is szeretnénk felépíteni."

És hogy a labdarúgókkal hogyan tud majd együttműködni ilyen légkörben? "Én alelnökként is alázatos voltam, Rákosi Gyulához, Szűcs Lajoshoz, Albert Flóriánhoz is el tudok menni, hogy üdvözöljem őket - nem is biztos, hogy a zrt. vezetői bejárnak hozzájuk köszönni, ami megengedhetetlen. A múltbéli sikerek élharcosait tisztelni kell, nem pedig magas lóról lenézni rájuk és azt mutatni, hogy én vagyok a topmenedzser" - nyilatkozta Kovács, hozzátéve, hogy az egyetlen magyarországi aranylabdás labdarúgó hírnevét öregbíteni kell, éppen ezért szeretné, ha létrejöhetne az Albert Flórián utánpótlás-alapítvány.

Az [origo] Alexander Gerstlt, a zrt. első emberét is szerette volna megkérdezni, ám a sportvezető - az FTC kommunikációs igazgatójának a tájékoztatása szerint - jelenleg szabadságon van.