Vágólapra másolva!
Nemcsak a DVSC-TEVA válogatott csatára, Rudolf Gergely írt alá úgy az olasz Genoához, hogy nyáron lejáró szerződése miatt a Bosman-szabálynak köszönhetően nem kell érte lelépési díjat fizetnie új klubjának. A magyar válogatott csatáránál nagyobb klasszisok is hasonló módon válthatnak, igaz, többségükről még nem tudni, hogy hol folytatják pályafutásukat. Nem véletlen, hogy több kérője is akad Maruan Csamaknak, Joe Cole-nak, Kevin Kuranyinak vagy éppen Sidney Govounak.

Decemberben múlt 14 éve, hogy megszületett a történelmi jelentőségű Bosman-szabály, amelynek egyik következménye, hogy a lejárt szerződésű futballistákért klubjuk nem kérhet átigazolási díjat, így ezek a játékosok ingyen igazolhatnak más csapathoz. A FIFA hatályos rendelkezése értelmében azok, akiknek az idény végén lejár a kontraktusuk, január elsejétől tárgyalhatnak más klubokkal, és ennek megfelelően már most tudni néhány labdarúgóról, hogy a nyártól hol folytatja pályafutását.

A Standard Liege szerb szélsője, Milan Jovanovic például még február elején a Liverpoollal egyezett meg. A támadót a hírek szerint több egyesület is vitte volna, például az AC Milan és a Valencia, ám végül az angolok szerezték meg. A felek hároméves szerződésben állapodtak meg, igaz, Jovanovicnak még egy orvosi vizsgálaton át kell esnie a nyáron, mielőtt aláírnak.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a játékos számára problémát jelentene-e, ha a csapat nem szerepelhetne a Bajnokok Ligájában. Ahhoz viszont a pletykák szerint ragaszkodott, hogy a következő idényben is Rafa Benítez legyen az edző, hiszen ő szemelte ki. A liverpooliak ezt állítólag biztosították.

A Girondins Bordeaux marokkói támadója, Maruan Csamak ugyan még nem kelt el, de szinte biztosnak tűnik, hogy az Arsenalban folytatja pályafutását. A 26 esztendős csatár karrierje során nem játszott más egyesületben, de nyáron lejáró szerződését nem hosszabbította meg, és valószínűleg már nem is fogja. Már januárban is kapcsolatba hozták rengeteg csapattal, elsősorban Angliából, de a klubok alighanem úgy vélték: minek fizessenek egy olyan játékosért, akit fél évvel később ingyen megszerezhetnek? Csamak többször is elmondta, hogy legszívesebben az Arsenalba igazolna, sőt, egyes angol lapértesülések szerint már meg is egyezett az Ágyúsokkal (öt év, heti 50 ezer fontos fizetés). Igaz, ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg.

Érdekes helyzetben van a Chelsea, ahol több játékosnak is lejár a szerződése, és a londoniak BL-búcsúja után egyre több hírt lehet hallani arról, hogy a keretben nagy változások várhatóan. A londoniak már nem szeretnének olyan csillagászati fizetéseket adni, mint eddig. Így például Michael Ballackot csak abban az esetben tartják meg, ha csökkenthetik a bérét: a német középpályás jelenleg heti 120 ezer fontot keres, de nyártól már csupán 80 ezret kapna.

A hírek szerint azonban Ballackot nem is annyira ez zavarja, mint az a tény, hogy a Chelsea csak egy újabb egy évre írna alá vele, ő ugyanis szeretne a 2012-es Európa-bajnokságig maradni, és ennek érdekében a fizetéscsökkentésbe is belemenne.

A felek ebben az esetben valószínűleg könnyen kompromisszumra jutnak, viszont Joe Cole esetében szinte biztosnak tűnik a klubváltás. A hírek szerint a Chelsea már majd egy éve megkezdte a tárgyalásokat a játékossal, akivel elsősorban anyagi okok miatt nem tudtak dűlőre jutni. Cole állítólag azt szeretné, ha ugyanolyan fizetést kapna, mint Michael Essien és Nicolas Anelka - ez heti 120 ezer fontot jelent. Cole jelenleg heti 80 ezret keres, a Chelsea 100 ezret ajánlott, amit a középpályás nem fogadott el. Ugyan az angol pletykalapok szerint a Manchester United és a Manchester City is szívesen látná Cole-t a keretében, de a jól értesültek úgy vélik, hogy a Tottenham lehet a befutó, ott ugyanis az a Harry Redknapp dolgozik, aki korábban a West Hamnél már volt a középpályás edzője.

Pár hónappal ezelőtt még nem volt fontos hír, hogy a Stuttgart csatárának, Cacaunak is lejár a szerződése a nyáron, azonban támadó tavasszal a Kölnnek rúgott mesternégyese, majd a BL-ben a Barcelona ellen nyújtott teljesítménnyel felhívta magára a figyelmet. A stuttgartiak ugyan még lépéselőnyben vannak, és március végéig meg akarnak egyezni egyik erősségükkel, azonban a Blackburn Rovers, a Sevilla és a Valencia is szívesen lecsapna Cacaura.

Egy másik német válogatott is hasonló módon válthat klubot a nyáron: a Schalke bombaformában lévő csatárának, Kevin Kuranyinak is lejár a szerződése, és minden jel arra mutat, hogy nem akarja meghosszabbítani. A gelsenkircheniek mestere, Felix Magath meglehetősen lemondóan nyilatkozott az ügyben a Bildnek, ráadásul Kuranyiért a Sunderland és a Juventus is jelentkezett.

Az Olympique Lyon játékosa, Sidney Govou azt már elismerte, hogy a nyáron elmegy nevelőegyesületétől, és ennek elsődleges oka a jelenlegi szakvezető, Claude Puel. A tréner ugyanis elvette Govoutól a csapatkapitányi karszalagot, és ez kifejezetten rosszul esett a támadónak. A kérdés már csak az, hogy Govou képes lesz-e egy másik francia csapathoz szerződni (a Paris Saint-Germain és a Rennes is hívja), ezt a Lyon hívei aligha vennék tőle jó néven. Ebből a szempontból az AS Roma érdeklődése kifejezetten jól jöhet Govounak, aki így végre külföldön is kipróbálhatja magát.

www.global-soccer.eu