Vágólapra másolva!
Wayne Rooney-nak olyan fantasztikus tulajdonságai vannak, amelyek manapság sok emberből hiányoznak, mondja Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzője, aki úgy látja, csatárának egy dologban kell fejlődnie, még hatékonyabbnak kell lennie a tizenhatoson belül. A skót edzőlegenda elárulta, nincs semmi baja a MU-drukkerek által folyamatosan támadott tulajdonosokkal, a Glazer családdal, és úgy véli, a klub elég jól kiheverte Cristiano Ronaldo távozását.

- Mi a véleménye Wayne Rooney fantasztikus formájáról?
- Wayne igazi különlegesség a mai, elefántcsonttoronyban élő, ügynökökkel, pszichológusokkal és média-szakértőkkel körülvett labdarúgók között. Olyan, mint a régi nagy játékosok, az a hozzáállása: 'Adjátok nekem a labdát, és megmutatom, milyen jó vagyok'. Egy veleszületett energia, sikeréhség van benne, ami csak a különleges futballisták sajátja. Sőt, néhány átlagos focista is nagy karriert futott be, mert ilyen belső hajtóerővel rendelkezett.

- Ezt az első pillanatban látta benne?
- Amikor Manchesterbe szerződött, azt gondoltam, hogy még sohasem láttam olyan játékost, aki ennyire jó lett volna abban, hogy leforduljon a védőről, erőszakosan elvigye mellette a labdát. Aztán volt egy átmeneti időszak, amikor szerintem megpróbált változni, és eltűnt ez a képessége. Beszéltünk vele, próbáltuk meggyőzni, hogy ez nagyon fontos a játékában, és Wayne rögtön megértette. A temperamentuma is sokat változott, már nem követ el butaságokat, sokat fejlődött, mondhatni felnőtt. Fantasztikus srác, igazán nagylelkű. Ha azt mondom neki, az edzés után találkozni kellene valakivel, csak annyit mond: 'Nem probléma'. Olyan fantasztikus tulajdonságai vannak, amelyek manapság sok emberből hiányoznak, ráadásul a felesége, Coleen is ugyanilyen.

- És mit gondol, miben kellene még fejlődnie Rooneynak?
- Remélem, hogy a tizenhatoson belül még hatékonyabb lesz, a ragadozó ösztön még erősebb lesz benne. Ebben a szezonban rendkívül eredményes, de még mindig nem érte el ebből a szempontból azt a szintet, mint Ole-Gunnar Solskjaer, Andy Cole vagy Ruud van Nistelrooy. Ha ez sikerül neki, ő lesz a világ legjobbja. Sokat gondolkodom azon, hogy miként lehetne legjobban kihasználni az energiáját, és azt hiszem, hogy Wayne-nek középen kell játszania. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik - bátorság, gólszerzési vágy, akarat - mint a régi nagy csatárok: Denis Law vagy John Charles. Nem fél a védőktől, odateszi magát, belemegy a párharcokba, a megfelelő időben a megfelelő helyen van. Tudom, hogy még több van benne, azaz még jobb játékos lehet.

- Olyan, mint Cristiano Ronaldo?
- Cristiano hat évig volt a játékosom, és hálás vagyok neki, mert fantasztikus srác. Népszerű volt az öltözőben, a szakmai stábban, és nagyon sokat segített a csapaton. Azért adtuk el, mert egyszerűen el akart menni. Azt mondta: 'A Real Madridban akarok játszani. Ez nem a Manchester United ellen szól, csak ki akarom próbálni magam a madridiaknál'. Sikerült meggyőznöm, hogy maradjon még egy évet, aztán a Barcelona elleni BL-döntő után odajött hozzám, én pedig mondtam neki, hogy rendben. Másnap pedig befutott a Real Madrid ajánlata. Tudtam, hogy ha elmegy, akkor a lehető legjobb üzletet kell kötnünk. Úgy véltem, a klub felépítése elég egészséges, hogy kibírja ezt a veszteséget, mert egy remek játékos eligazolása mindig az. De azt hiszem, hogy elég jól sikerült kihevernünk, és ebben a szezonban több gólt szereztünk, mint az előző idényben.

- Sokak szerint Cristian Ronaldo eladása a klub adósságai miatt volt fontos. Mostanában sokan tiltakoznak a Glazer család ellen a szurkolók közül.
- Semmi bajom nincs a tiltakozással, az életem során sok ilyenben volt részem. Még 1961-ben részt vettem a govani hajógyári munkások sztrájkjában, és úgy vélem, hogy nincs gond a tiltakozás ilyen jellegű kifejezésével, ha valaki azt gondolja, hogy az élete megváltozott, és nem kapja meg a kellő tiszteletet vagy értéket, amit megérdemel. Mindenkinek jogában áll, hogy tiltakozzon, ugyanakkor nekem a Manchester United edzőjeként a tulajdonosokkal soha semmilyen gondom nem volt. Amikor csak pénzt kértem tőlük, rendelkezésemre bocsátották, és én igyekszem a saját munkámra koncentrálni, a feladatom pedig az, hogy a Manchester Unitedet a legjobb csapattá tegyem. Mindig is igyekeztem a vezetőségben a drukkerek álláspontját is érvényre juttatni, de nekem csak a csapatra szabad összpontosítanom.

- Akkor nem is zavarják az adósságról szóló hírek?
- Természetesen mi is halljuk a híreket, olvasunk újságot, és sokakat aggaszt a dolog. Az ügyvezető igazgató, David Gill rengeteget beszél erről a szakmai stábbal, igyekszik megnyugtatni minket, hogy minden rendben van. Ami engem illet, máris leigazoltam a következő szezonra a Fulham védőjét, Chris Smallingot, mégpedig nem olcsón, tízmillió fontért. Szóval az élet megy tovább, és mint mondtam, a Glazer családdal semmi problémám nincs.

Forrás: Guardian

www.global-soccer.eu