Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vizsgálatot rendelt el az Észtország-Bulgária (2-2) barátságos mérkőzés ügyében, amelyen magyar bírói hármas működött közre, miután felmerült, hogy játékvezetői manipuláció történhetett.

A törökországi üdülőközpontban, Antalyában játszott szerdai meccsnek mind a négy gólja tizenegyesből született.

A Reuters péntek késő esti híre szerint a FIFA mind a bolgár, mind az észt futballszövetségtől részletes jelentést kért. Előzőleg Borislav Mihajlov, a bolgár szövetség elnöke azt mondta, hogy "bizonyos kétségeik vannak a mérkőzés bíráskodását illetően".

Vágner László, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezető bizottságának vezetője szerit nem lett volna joga az Észtország-Bulgária találkozón közreműködnie annak a magyar bírói hármasnak, amely itthon alacsonyabb osztályokban vezet mérkőzéseket.

"Egyértelműen a szervező a hibás - hogy ez menedzseriroda, vagy a bolgár, esetleg az észt szövetség, azt nem tudom -, mert azt tudni kellett volna, hogy válogatott mérkőzéseket csak FIFA-bíró vezethet. Miután a Magyar Labdarúgó Szövetséghez ilyen irányú kérés nem érkezett, nem tudtuk, hogy lesznek játékvezetőink Antalyában" - mondta korábban az [origo] megkeresésére Vágner, aki beszélt a játékvezetői hármas tagjaival, akik azt állították, úgy tudták, ifjúsági mérkőzést kell vezetniük. Vágner azt is kijelentette, a meccset vezető Lengyel Kolos, valamint az asszisztensként közreműködő Selmeczi Krisztián és Csák János addig nem vezethet meccset, amíg ő vezeti a játékvezetői bizottságot, és a bírói hármast felfüggesztik, majd fegyelmi elé álíltják.

Az érintettek nevében Lengyel Kolos fogalmazott meg egy közleményt, amelyben azt írja, a meghívásuk utánpótlás-mérkőzésre szólt, és erről az MLSZ vezetői, valamint a Budapesti Labdarúgó Szövetség elöljárói is tudtak. Lengyel szerint a meccs előtt három órával értesítették őket, hogy az eredetileg kijelölt meccs helyett a bolgár-észt felnőttmeccsen kéne bíráskodniuk.

"Tény, ekkor hibáztunk, mivel nem értesítettük a hirtelen változásról a hazai szövetség illetékeseit, és az ezért járó következményeket vállaljuk is. Az vesse ránk az első követ, aki nem vállalta volna el a mérkőzést, ezerből egy játékvezetőnek adatik meg, hogy ilyen játékosoknak, ilyen magas szinten fújjon" - áll a közleményben az indoklás, hogy miért vállalták el a felnőttmeccset.

Lengyel szerint a felvételek igazolják, hogy a büntetők jogosak voltak, a két csapat játékosai nem is reklamáltak, és a vádakkal kapcsolatban a bíró felveti, a védőket is lehetne hibáztatni, hogy szándékosan szabálytalankodtak. Lengyel kitért a tavaly decemberben rendezett Argentína-Bolívia U20-as találkozóra is, amelyet szintén bundagyanúsnak tituláltak, miután a 75. percben nem adta meg a hazaiak szabályos gólját, majd a 103. percben befújt egy kétséges büntetőt az argentinoknak.

Az antalyai meccs összefoglalója:


"Az a meccs többször is percekig szünetelt, ivószünet, sérülés, a több mint tíz csere és szurkolói rendbontás miatt, ezért a 93. perc végén - amikor az ivószünetet is beszámítva lejárt a rendes játékidő - a negyedik számú asszisztens hat perc hosszabbítást mutatott be. Ezeket a mérkőzésről készült videó szintén tanúsítja. Teljes mértékben fel vagyunk háborodva, és döbbenten állunk az eset előtt, valamint az alaptalan vádak kereszttüzében. Úgy állítanak be minket, mint csaló és korrupt embereket, anélkül, hogy bárki bármilyen konkrét bizonyítékkal rendelkezne. Soha nem manipuláltuk a mérkőzések eredményét, kikérjük az alaptalan rágalmazást, és állunk mindenfajta vizsgálat elébe. A jövőben nem kívánunk nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, amelyet részünkről lezártnak tekintünk" - zárja a közleményt a gyanúba kevert játékvezető.