Vágólapra másolva!
Mint több elődje, kinevezésekor Egervári Sándor is kijelentette, hogy a futballistáknak külföldön is játékban kell lenniük a válogatottsághoz. A szövetségi kapitány ugyanakkor igyekezett egy állandó keretet kialakítani, ezért annak ellenére is ragaszkodik több játékosához, hogy a helyzetük időközben megváltozott, és már alig kapnak lehetőséget klubjaikban. Több, a kapitány által mellőzött, korábbi válogatott játékosnak eközben kifejezetten jól fut a szekér külföldön.

Amikor Egervári Sándor tavaly nyáron átvette a válogatott irányítását, akkor egyik első dolga az volt, hogy visszahívta Gera Zoltánt, aki Erwin Koemannál lemondta a válogatottságot. A szövetségi kapitány Londonba utazott, hogy meggyőzze Gerát a visszatérésről, mert mint az [origo]-nak fogalmazott, ez volt az "ország kívánsága."

Gera lassan csak a válogatottban játszik

Gera az előző idényben remekelt a Fulhamben: a bajnokságban 27 mérkőzésen lépett pályára, az Európa-ligában pedig, ahol a londoniak a döntőig meneteltek, senki sem játszott többet nála a klubjában. A középpályás nem csak hogy visszatért a válogatottba, de a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, azóta pedig kihagyhatatlan a keretből, pedig a jelenlegi idényben alig kap lehetőséget a Fulhamben. Utoljára február 14-én lépett pályára, idén pedig egyszer sem volt kezdő a bajnokságban, a legutóbbi két meccsén még a cserék közé sem jelölték.

Nem ő az egyetlen válogatott játékos, aki hasonló helyzetben van. A januárban Debrecenből az olasz Sampdoriába szerződött Laczkó Zsolt a Serie A-ban még csak egyszer volt kezdő, és klubtársa, Koman Vladimir is a kispadra szorult, pedig az idény elején még rendszeresen ott volt a kezdő tizenegyben. Egervári azonban továbbra is kitart mellettük, mint ahogyan Pintér Ádámnak is rendre meghívót küld, pedig a Real Zaragozában az idény során mindössze nyolc bajnokin lépett pályára - az idén mindössze kétszer szerepelt a Primera Divisiónban.

A szintén Spanyolországban légióskodó Vadócz Krisztiánnak is akadt egy rosszabb periódusa az év elején, amikor az Osasunánál történt edzőváltás után José Luis Mendilibar rendre a kispadra ültette, és csak az utolsó percekben cserélte be, ám a legutóbbi fordulóban végre a kezdők között szavazott neki bizalmat.

Tőzsér alapemberként sem kell

Miközben a stabil kerettagok egy része csak kispados a klubjában, és csereként is ritkán vetik be, addig jó néhány labdarúgó, akit Egervári nem vesz számításba, rendszeresen szerepel csapatában. Tőzsér Dániel például egyszer sem kapott meghívót a jelenlegi szövetségi kapitánytól, annak ellenére, hogy a középpályás alighanem karrierje legjobb idényét futja a belga Genkben. Tőzsér nem csak hogy kihagyhatatlan, de már öt gólnál jár, és a csapatkapitányi karszalagot is viselhette. Ő utoljára a tavaly júniusi, Hollandia elleni barátságos mérkőzésen volt a keret tagja, akárcsak Bodor Boldizsár, aki 22 bajnokin szerepelt a holland Rodában az aktuális szezonban.

A szintén Hollandiában légióskodó Tóth Balázs Egervári első, Anglia elleni találkozóján tavaly nyáron ugyan meghívót kapott, de a kapitány azóta mellőzi, pedig a középpályás alapember a Venlóban. Szélesi Zoltán még a Moldova elleni Eb-selejtezőn is kerettag volt, azóta viszont nem számít rá a szakvezető, annak ellenére, hogy a volt újpesti rendszeresen ott van a görög Olympiakosz Volosz kezdőjében, ráadásul a csapat kifejezetten jól szerepel, és nagy meglepetésre a negyedik helyen áll a bajnokságban.