Vágólapra másolva!
Jogilag nem tehetnek semmit, mégis tiltakoznak a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) bejelentése ellen a skót, a walesi és az északír futballszövetség vezetői, akik állítják, nem egyeztek bele a közös brit futballcsapat létrehozásába, így nevetséges történelmi megállapodásról beszélni. Az angol szövetség (FA) főtitkára, Alex Horne azt mondja, miután a BOA az FA-t kérte fel, joguk van bárkit beválogatni a brit olimpiai válogatottba.

Kedden még történelmi megállapodásról írt a Brit Olimpiai Bizottság, hivatalos honlapján közölve a nagy hírt: közös brit labdarúgócsapat szerepel a jövő évi londoni olimpián, miután az angol, a walesi, az északír és a skót labdarúgó-szövetség között megszületett az erről szóló megállapodás.

"A megállapodás mérföldkőnek számít, hiszen a nők először vehetnek részt közös csapattal az olimpián, a férfiak pedig 52 év után térnek vissza így a játékokra" - állt a közleményben, amely kifejtette, az angol szövetség konzultált skót, walesi és északír partnereivel többek között a játékoskeret összeállításáról is.

"Hatalmas élmény lesz látni, ahogy a közös brit csapat pályára lép az olimpián, éppen a leghozzáértőbb és legszenvedélyesebb futballszurkolók előtt. Ez lehet a játékok egyik fénypontja. Köszönjük, hogy az FA és a többi szövetség teljesítette ezt a történelmi lehetőséget, amelyhez hatéves tárgyalássorozat vezetett" - lelkendezett Andy Hunt, a Brit Olimpiai Bizottság elnöke.

Felháborodott skótok és walesiek

A skót szövetség vezérigazgatóját, Stewart Regant megdöbbentette a bejelentés, hiszen hétfőn még emailben is jelezte az angol szövetségnek, ellenzi a közös csapat szerepeltetését.

"Hétfőn küldtem levelet Alex Horne-nak, az FA főtitkárának, mondván, nem tudom támogatni, illetve jóváhagyni a brit csapat létrehozását, de azt látjuk, jogilag senkinek sem tudjuk megtiltani, hogy ha akar, játsszon ebben a válogatottban. De hogy ebből 'történelmi bejelentés' lesz, azt nem tudtam. Nagyon meglepett, és csalódott vagyok" - mondta a Press Associationnek nyilatkozva.

"Fogalmam nincs, milyen megállapodásról beszélnek, én semmi ilyenről nem tudok, és nem is szeretnénk részt venni a tornán" - nyilatkozta George Peat, a skót szövetség elnöke a Guardiannek.

Ugyanígy vélekedett walesi kollégája, Phil Pritchard is, aki dühöngött, hogy az angol FA a többi szövetség háta mögött nyilatkozott, miközben erre semmilyen felhatalmazása nem volt. "Nem vagyunk részesei semmilyen megállapodásnak, Walest senki sem képviselte ezeken a megbeszéléseken."

Horne: Nem a jegyárusítás miatt történt a bejelentés

Azt az angol szövetség sem tagadja, kihasználta helyzeti előnyét, amikor bejelentette a közös brit csapat indulását. "Amikor London megkapta az olimpia rendezési jogát, egyértelművé vált, kell egy közös brit csapat. Az FA folyamatosan jelezte, elkötelezett eben az ügyben" - nyilatkozta Alex Horne, az angol szövetség főtitkára. "Rugalmasan együttműködve a Brit Olimpiai Bizottsággal már évek óta egyeztettünk a többi futballszövetséggel. Azt tudni kell, a játékosokat semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti, ha részt vesznek egy brit válogatott tagjaként az olimpián."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A walesi Aaron Ramsey nagy erőssége lehetne a csapatnak

Horne hozzátette, a FIFA biztosított mindenkit, hogy ez a tagszervezetek önállóságát nem veszélyezteti, a szervezéssel pedig a BOA bízta meg az angol szövetséget. "Ezzel tisztában voltak a többiek is, a skótok, a walesiek és az északírek írásban jelezték, tudomásul veszik, hogy jogi értelemben támogathatjuk a BOA törekvését a válogatott létrehozására, és jogunk van bárkit beválogatni a brit olimpiai válogatottba."

Horne cáfolta azokat a vádakat, hogy a bejelentésre azért most került sor, mert a futballtorna 1,7 millió darab belépőjének árusítása pénteken kezdődik.

"Az olimpiát a legjobb amatőröknek kellene fenntartani"

A BBC megkérdezte a walesiek válogatott csúcstartóját, a kilencvenkétszeres válogatott kapust, Neville Southallt, aki nevetségesnek tartotta a közös brit csapat ötletét. "Az egész olimpián az a legkülönlegesebb érzés, amikor országod zászlója a magasba emelkedik. Ha nyernénk, melyiket húznák fel? A britet? Az nem az enyém" - nyilatkozta az Everton egykori sztárja."Walesiként csak akkor mennék az olimpiára, ha hazám színeiben tehetem, hogy a hazámat képviselhessem. Britként mindenki elveszíti az identitását."

Southall úgy véli, a legtöbb edző visszatartaná játékosát a viadaltól a 2012-13-as szezon előtt, úgy, mint Arséne Wenger tette, aki addig ágált az idei U21-es Eb ellen, hogy végül tanítványát, Jack Wilshere-t nem válogatták be.

"Miért kellene, hogy odamenjenek a játékosaim? Hogy megsérüljenek? Ha van egy tízmillió fontot érő labdarúgóm, miért kellene nekem, hogy valaki jól megrugdossa az olimpián?" - tette fel a költő kérdéseket Southall. "Az olimpiát a legjobb amatőröknek kellene fenntartani. Azért, mert az emberek meghallják David Beckham nevét, máris a profizmus jut az eszükbe. Szerintem az egész olimpiai szellemiség amatőr."

Az olimpián a férfiak tizennyolcas keretében tizenöt 23 év alatti játékos és három túlkoros szerepelhet, a nőknél nincs életkor szerinti megkötés.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Aranyesélyes lehetne a válogatott

Egy közös brit csapat túlzás nélkül aranyesélyesként lépne pályára a játékokon, még úgy is, hogy biztosan lenne egy-két olyan csillag - például Theo Walcott vagy Andy Carroll -, aki az Európa-bajnoki szereplés után nem lenne ott az olimpián.

Ám ha az angol fiatalokra épülő keretben helyet kapna a két walesi csillag, Gareth Bale (Tottenham) és Aaron Ramsey (Arsenal), az északír Jonny Evans (Manchester United) és a skót Barry Bannan (Aston Villa), akkor kiegészülve három túlkorossal, például azzal a David Beckhammel, aki már jelezte, szívesen játszana, komoly esélyekkel indulna.

Lássunk egy lehetséges kezdő tizenegyet: Joe Hart (angol, Manchester City) - Kyle Walker (angol, Tottenham), Jonny Evans (északír, Manchester United), Danny Wilson (skót, Liverpool), Kieran Gibbs (angol, Arsenal) - David Beckham (angol, LA Galaxy), Aaron Ramsey (walesi, Arsenal), Jordan Henderson (angol, Liverpool), Barry Bannan (skót, Aston Villa), Gareth Bale (walesi, Tottenham) - Daniel Sturridge (angol, Chelsea)


A mérkőzéseket Coventryben (Coventry Stadium), Glasgow-ban (Hampden Park), Cardiffban (Millennium Stadium), Manchesterben (Old Trafford ), Newcastle-ben (St. James' Park) és a londoni Wembley-stadionban rendeznék, utóbbiban lenne mind a női, mind a férfi döntő.

52 év után térhet vissza a kétszeres olimpiai bajnok

Az Egyesült Királyság csapata egészen az 1972-es tornáig rendszeresen indult az olimpián, illetve a selejtezőkön. Az 1908-as és az 1912-es aranyérmet a brit együttes nyerte meg, bár az utóbbi viadalon a csapat elnevezése angol válogatott volt - és gyakorlatilag az Egyesült Királyság színeiben mindig is csak angol játékosok szerepeltek az olimpián.

Az együttest a többi szövetség beleegyezésével rendre az Angol Labdarúgó Szövetség, az FA állította össze, mégpedig amatőrökből - hiszen az olimpián profi státuszú sportolók nagyon sokáig nem léphettek pályára.

A brit válogatott utoljára az 1960-as római olimpiára jutott ki (akkor Tajvant 3-2-re legyőzte, 1-1-et játszott Olaszországgal, és 4-3-ra kikapott Brazíliától), utolsó hivatalos mérkőzését pedig az 1972-es torna előtt játszotta, amikor is a selejtezőben Bulgáriától szenvedett vereséget.