Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs új klubjának egy orosz állami bank a többségi tulajdonosa és a főszponzora, amely hipermodern, másfél milliárd dollárba kerülő új stadiont is épít a klubnak. A Dinamo Moszkva korábban kudarcot vallott a portugál és brazil játékosokkal, és bár Dzsudzsákot hiányposztra igazolják, a légiósok számának limitálása miatt azért meg kell majd küzdenie a helyéért.

Az orosz élvonalban jelenleg a Dinamo Moszkva az egyetlen olyan klub, amely a szovjet időktől kezdve mindig a legjobbak között szerepelt. Dzsudzsák Balázs új munkaadója az ország egyik legpatinásabb egyesülete, azonban a Szovjetunió felbomlása óta mindössze egyetlen trófeát tudott szerezni, még 1995-ben megnyerte az Orosz Kupát. Pedig korábban a Dinamo kifejezetten sikeresnek számított, 11 bajnoki címet nyert, ugyanakkor - részben belügyi kötődése miatt - a legkevésbé népszerű a három nagy fővárosi egyesület közül.

Nem vált be a portugál vonal

A Dinamo eleinte még ott volt az élcsapatok között Oroszországban, az első hat önálló orosz bajnokság egyikében sem végzett a negyedik helynél hátrább. 1998 óta viszont már csak egy jó szezonja volt a csapatnak, 2008-ban a harmadik helyet szerezte meg. Pedig a 2000-es évek közepén az egyik leggazdagabb orosz egyesületnek számított, köszönhetően annak, hogy az ország egyik legnagyobb olajipari cége, a Jukosz volt a főszponzora. A vállalat által biztosított pénzből a Dinamo a brazil, illetve a portugál piacon nézett szét, és főleg az FC Portóból erősített: előbb a brazil Derleit vette meg, majd Maniche-t, Costinhát és a görög Jurkasz Szeitaridiszt igazolta le, miközben a lisszaboni Sportingból Joseph Enekarhire és Dannyt érkezett.

A portugál vonalra épített csapat azonban csalódást okozott, a Dinamónak két év alatt hat edzője volt, és még a kiesés szele is meglegyintette. Ráadásul a Jukosz is csődbe ment, miután tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij konfliktusba került a politikai vezetéssel. A pénz tehát elfogyott, és a Dinamo középcsapattá vált, legalábbis az anyagi lehetőségeit tekintve, de 2008-ban némi meglepetésre így is odaért a dobogóra. Fél évvel később pedig a pénzügyi helyzet is rendeződni látszott, mivel 2009 áprilisában a VTB bank a klub 75 százalékos tulajdonosa lett. Mivel a korábban Vnyestorbankként ismert pénzintézet 85,5 százalékban állami kézben van, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a Dinamót az állam pénzeli. A VTB mellesleg nemcsak tulajdonos, hanem egyben mezszponzor is, korábban pedig a városi rivális CSZKA Moszkva egyik főtámogatója volt.

Kuranyi évi hatmillió eurót keres

A VTB a klub új stadionjának az építésébe is beszállt. A még 1928-ban épített Dinamo-stadiont 2008-ban bontották le, a helyére pedig egy sportkomplexum épül, amelyben a futballpálya mellett 15 ezres sportcsarnok, bevásárlóközpont, ötcsillagos hotel, iroda- és lakóépületek is lesznek. A projekt szerepelt a 2018-os világbajnokság orosz pályázatában is, és közel másfélmilliárd dollárba kerül. A stadionba a tervek szerint 45 ezren férnek majd be, jelenleg VTB Aréna a neve, de a klub a névadási jogot máris árulni kezdte.

Forrás: Erickvanegeraat.com
Az új stadion látványterve

Amíg a létesítmény nem készül el, addig a Dinamo a Himki Arénában rendezi hazai mérkőzéseit (ugyanott, ahol a CSZKA Moszkva is), és az egyesületnél nagyon bíznak benne, hogy ősszel már BL-meccseket is játszhatnak majd benne. A csapat ugyanis jelenleg a harmadik helyen áll a bajnokságban, és csak egy pont a hátránya a második CSZKA mögött.

A Dinamo a VTB beszállása óta nem spórolt a játékospiacon, igaz, olyan csillagászati összegeket azért nem is költött, mint a portugál érában. Az elmúlt időszak legdrágább vétele a Zenit Szankt-Petyerszburgtól érkezett Igor Szemsov volt, míg a bosnyák középpályást, Zvjezdan Misimovicot 4,5 millióért igazolták a Galatasarayból. Ketten együtt sem kerültek tehát annyiba, mint az állítólag 19 millió eurós Dzsudzsák. Sőt a keret legnevesebb játékosa, a német Kevin Kuranyi ingyen érkezett, viszont állítólag mesés fizetése van. A támadó tavaly novemberben hosszabbította meg szerződését, és orosz lapértesülések szerint évi hatmillió eurót keres.

Forrás: AFP/RIA Novosti
"Ideje elvenni, ami a miénk"

Kellett egy ballábas

A magyar balszélsőnek a csapatba kerülésnél a legnagyobb problémát az a szabály jelentheti, hogy az orosz bajnokságban legalább öt hazai játékosnak mindig pályán kell lenni. A szabályt éppen a Dinamo miatt hozták, mivel a klub 2005-ben az FK Moszkva elleni bajnokin 11 légióssal állt fel. Elméletileg akkor is csak maximum öt külföldi játszhatott volna egyszerre, de akiknek legalább tíz válogatottságuk volt, azok kivételt jelentettek, a Dinamóban pedig csupa ilyen focista szerepelt.

A felsőházi rájátszásból az ősszel lejátszott két bajnoki közül a Dinamo az egyiken pontosan öt, a másikon pedig hat oroszt szerepeltetett. A kapus Anton Sunyin, a középhátvéd Vlagyimir Granat, a jobbszélső Alekszandr Szamedov, a védekező középpályás Artur Juszupov és a balszélső Alekszandr Kokorin játszott mind a két alkalommal. A keretben nincsen vérbeli, ballábas balszélső, vagyis Dzsudzsák leigazolása ebből a szempontból tökéletesen érthető.

www.global-soccer.eu