Élő:
Vágólapra másolva!
Nem igazolódtak be az aggodalmak a Barcelonánál, a komolyabb edzői és játékosmúlttal sem rendelkező Tito Vilanova semmilyen visszalépést nem hozott. Játékosait bátrabban rotálja Josep Guardiolánál, és így is veretlen mindhárom sorozatban. Csapata ráadásul új erényeket csillogtat, példátlan mennyiségű hajrágólt szerez, rendre képes fordítani, és karnyújtásnyira van a klubrekordtól. Az asszisztensként csendes edző igazi főnökké válása még Xavit is meglepte.

A hétvégén a Barcelona újabb gólzáporos győzelmet aratott a spanyol bajnokságban, idegenben nyert 5-0-ra a Rayo Vallecano ellen. Az eredmény azt sugallja, hogy a találkozó sima volt, és a Barca diadalához valóban nem férhetett kétség, de negyedórával a rendes játékidő letelte előtt még csak 2-0-ra vezettek Messiék. Más kérdés, hogy az utolsó 15 percben szerzett további három gól ebben a szezonban egyáltalán nem ritkaság, hiszen a Barcelona a mostani idényben találatainak 40 százalékát a meccsek hajrájában éri el.

Ha a Barca hívei a szezon elején aggódtak is amiatt, hogy a vezetőség a leköszönő Josep Guardiola helyére a semmiféle vezetőedzői rutinnal nem rendelkező Tito Vilanovát nevezte ki a csapat élére, mostanra alighanem ők is belátták, hogy az elnökség remek döntést hozott. Vilanovával a kispadon ugyanis a csapat még mindhárom most futó sorozatban veretlen (bajnokság, spanyol kupa, BL), a Rayo elleni diadallal pedig megismételte a klub történetének legjobb bajnoki rajtját.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Nem volt jogos Cruyff aggodalma, Vilanova megbirkózott a feladattal

Kilenc meccs után nyolc győzelme és egy döntetlenje van, márpedig ilyen indításra sem Guardiola, sem Frank Rijkard, de még Johan Cruyff sem volt képes. Ez korábban csak egyvalakinek sikerült: Louis van Gaalnak, az 1997-98-as szezonban. Csapatának akkor kilenc mérkőzés után szintén 25 pontja volt, de a tizedik találkozón kikapott, vagyis ha Messiék a következő fordulóban hazai pályán megverik a Celta Vigót (amire minden esély megvan), akkor új klubrekordot állítanak fel.

Pedig a csapat az eddigi meccseken többször is közel ált ahhoz, hogy pontokat veszítsen. A 14 tétmérkőzés felén hátrányba került, azonban csak egyszer szenvedett vereséget, a Real Madrid ellen a Spanyol Szuperkupa döntőjének visszavágóján. A Real a két együttes bajnokiján is vezetett 2-1-re, de akkor a Barca ki tudott egyenlíteni, az összes többi olyan találkozóját, ahol az ellenfél vezetett, pedig egytől egyig megnyerte. Rögtön az idény első meccsén, a Szuperkupa első találkozóján így volt a Real ellen, majd az Osasuna és a Sevilla elleni bajnoki, valamint a Szpartak Moszkva és a Celtic elleni BL-meccs is ezt a forgatókönyvet követte.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Az új edző vezetésével komoly mentális erőt mutat a Barcelona

Különösen a Sevilla és a Celtic legyőzése volt az, amely mutatta, hogy a Barca mentálisan nagyon erős. Az andalúzok a bajnokság hatodik fordulójában az 50. percben 2-0-ra vezettek, de még a 88. percben is 2-1 volt az állás, végül mégis a katalánok győztek 3-2-re, a három pontot érő találatot David Villa szerezte a 93. percben. A Celtic ellen még tovább kellett várni a győzelemre, hiszen ekkor Jordi Alba a 94. percben vette be a skótok kapuját.

A jelek szerint tehát Vilanova minden szempontból képes volt átvenni Guardiola munkáját. Azzal szinte mindenki tisztában volt, hogy taktikai szempontból érti a dolgát, hiszen Guardiola mindig hangsúlyozta, hogy a döntések közösen születnek, a nagy kérdés az volt, hogy miként lesz képes kezelni focistákat.

Forrás: AFP
Xavit meglepte Vilanova határozott fellépése

A Barcelonában örökös megmondóembernek számító Cruyff is ebbéli kétségeit fogalmazta meg az idény elején. "Amikor Rijkaard vagy Guardiola lett a vezetőedző, tudtam, hogy képes lesz bánni a játékosokkal, mert ők is futballoztak ezek a szinten. Vilanova esetében azonban ez nincsen meg, és Guardiola segítőjeként dolgozni teljesen más, mint vezetőedzőként. Róla akkor fog kiderülni, hogy mire képes, amikor a dolgok nehézre fordulnak" - mondta az egykori aranylabdás.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Vilanova motivációs képességeivel nincsen hiba, ráadásul sokkal bátrabban nyúl a kerethez, mint elődje. Vilanovánál erősebb a rotációs szisztéma, és még Lionel Messit vagy Xavit is leültette a kispadra, amikor úgy érezte, hogy pihenőre van szükségük, és a cseréi is rendre működnek. "Tito meglepett engem. Tudtam, hogy remek személyiség, de korábban mindig Pep volt a vezető, és asszisztensként nem beszélt sokat. Most viszont ő a főnök, közvetlen és lényegre törő, nem foglalkozik apró kis hülyeségekkel" - árult el némi kulisszatitkot a Barca mindennapjairól Xavi.

www.globalsoccerapp.com