Vágólapra másolva!
A Svédország elleni, szerdai válogatott mérkőzésen az angoloknál egy olyan játékos is bemutatkozhat, aki még sohasem játszott az élvonalban. A legnagyobb futballnemzeteknél is előfordul időnként, hogy az alacsonyabb osztályokból kap valaki meghívót a válogatottba, ám ez csak ritkán előjele egy későbbi nagy karriernek.

A szerdai válogatott mérkőzéseket hiába rendezik hivatalos FIFA-játéknapon, a legnevesebb futballisták egy része sérülésre hivatkozva lemondta a szereplést. A hollandoknál Robin van Persie, a portugáloknál Cristiano Ronaldo nem játszik, a németeknél Mirosav Klose, Mesut Özil, Bastian Schweinsteiger és Toni Kroos sem áll a szövetségi kapitány rendelkezésére, az angoloknál pedig Wayne Rooney és Theo Walcott bevetésétől kell eltekinteni. A hiányzók pótlására mindegyik szövetségi kapitány új játékosokat hívott be, Roy Hodgson többek között a másodosztályú Crystal Palace focistáját, Wilfried Zahát.

A legjobb angol játékos a Premier League-en kívül

A fiatal szélső pár nappal ezelőtt töltötte be 20. életévét, és eddig még az U21-es válogatottban is csak ötször lépett pályára. Ifjú kora ellenére azonban már 98 meccsen szerepelt az angol másodosztályban, szinte mindegyik élvonalbeli sztárklubbal kapcsolatba hozták, a hét végi, Peterborough elleni bajnokin pedig az ellenfél edzője, Darren Ferguson azt mondta róla: "ő a legjobb játékos a Premier League-en kívül".

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Wilfried Zahára (balra) Elefántcsontpart is szemet vetett

Az Elefántcsontparton született játékost Hodgson állítólag személyesen hívta fel a hét végén, hogy meggyőzze: fogadja el a meghívást, Zahát ugyanis nemrégiben Didier Drogba is megkereste, hogy inkább az afrikai országot válassza. Persze, ha esetleg pályára is lép a svédek ellen, az még mindig nem kizáró ok, hogy később elefántcsontparti válogatott legyen - ahhoz tétmérkőzésen kellene szerepelnie.

Az viszont nem túl jó előjel a számára, hogy az utóbbi években a másodosztályból meghívott játékosok karrierje korántsem ívelt felfelé azt követően, hogy bemutatkoztak a válogatottban. A legutóbbi két mezőnyjátékos, aki bekerült az angol válogatottba a Championshipből, később nem gyarapította válogatottságainak számát. 2010-ben Jay Bothroyd a Cardiff Cityből, 2007-ben pedig David Nugent a Preston North Endből lett válogatott, utóbbi még gólt is szerzett az Andorra elleni Eb-selejtezőn (bár a találathoz sok köze nem volt, gyakorlatilag elvette Jermaine Defoe gólját - a videón 0:52-től).


A válogatottba az akkor másodosztályú Sunderlandből meghívott Michael Gray is csak három válogatottságig jutott 1999-ben, a másodikat és a harmadikat pedig már élvonalbeli futballistáként ünnepelhette.

Angliában az sem példátlan, hogy valaki a harmadik vonalból kerüljön be a válogatottba. A második világháború után ez ötször is előfordult, és a Wolverhampton Wanderers legendás csatára, Steve Bull teljes pályafutását alacsonyabb osztályokban töltötte, de így is eljutott 13 válogatottságig.

A sztárok a Serie B-ből is válogatottak maradtak

A legerősebb európai válogatottaknál általában csak akkor hívnak be a másodosztályból valakit, ha a klubja kiesése után is maradt a csapatnál. A németeknél például a fiatal Lukas Podolski rendszeresen szerepelt a válogatottban akkor is, amikor az 1. FC Kölnnel a Bundesliga 2-ben játszott - immár 105 mérkőzésnél jár. Az olaszoknál az AC Milan és a Juventus is megjárta a Serie B-t, ez azonban nem akadályozta meg a mindenkori szövetségi kapitányt, hogy meghívja a válogatottba azokat, akikről úgy gondolta, hogy érdemesek rá. Az 1980-as években Fulvio Collovati és Franco Baresi is játszott a válogatottban, amikor Milan másodosztályú volt, és Alessandro del Piero vagy Gianluigi Buffon is ugyanúgy gyarapította válogatottságai számát, amikor a torinóiak a 2006-2007-es évadot a Serie B-ben töltötték.

Daniele Carniascali ugyanakkor másodosztályúként mutatkozott be 1994 decemberében. Arrigo Sacchi meglepetésre válogatta be a Serie B-s Fiorentina hátvédjét, aki rögtön a kezdő tizenegybe is bekerült a törökök elleni barátságos meccsen. Carniascali még egyetlen alkalommal húzhatta fel a címeres mezt: 1996 novemberében a Fiorentina már Serie A-s volt, az olaszok 2-1-re kikaptak Boszniától, és ez nemcsak a védő, de Arrigo Sacchi utolsó meccse is volt a válogatottnál.

Angelo Ogbonna pályafutása ennél azért jobban alakul, hiszen a Torino védője azt követően is megragadt a válogatottban, hogy klubjával feljutott az élvonalba, de az eddigi öt válogatottságából hármat még Serie B-s focistaként ünnepelt.

Magyarországon is előfordult a közelmútban, hogy NB II-es játékos került be a válogatottba, Németh Krisztián tavaly novemberben az MTK-t erősítette, de Egervári Sándor akkor is számított rá Liechtenstein ellen.

www.globalsoccerzpp.com