Vágólapra másolva!
Nem sok olyan rekord van, amelyet Lionel Messi még nem döntött meg, azonban ez egy évben szerzett gólok számát tekintve egyelőre még nem mondhatja magát csúcstartónak. Az FC Barcelona támadója a 2012-es évben eddig 78 gólig jutott, amivel Pelét már megelőzte, ám Gerd Müller még előtte van - köszönhetően egy olyan sorozatnak, amelyet 1972-ben rendeztek meg először, majd 24 évig elfelejtettek.

Az argentin válogatott gól nélküli döntetlent játszott a héten Szaúd-Arábia ellen - Messinek ez volt az idén a második mérkőzése a válogatottban, amelyen nem volt eredményes.

A válogatottbeli teljesítménye miatt korábban sokat kritizált támadó azonban így is elégedett lehet, hiszen idén 12 gólt szerzett a csapatban, míg korábban mindez csak 19-szer jött össze neki. Ez is mutatja, hogy Messi még saját magához képest is milyen gólerős idén, január óta már 78 gólt ért el tétmeccsen, amivel közel került a rekordhoz.

Maradona 50-ig, Puskás 58-ig jutott

A Barcelona szurkolói 2012-ben 66 Messi-gólnak örülhettek, amelyek közül 50 született a bajnokságban, három a spanyol kupában, kettő a spanyol Szuperkupában, 11 pedig a Bajnokok Ligájában. A csúcsot a Bayer Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntő jelentette, amikor ötször volt eredményes, míg a bajnokságban a Valencia és az Espanyol ellen is mesternégyest ért el. Hogy ez a gólmennyiség mennyire kivételes, azt jelzi, hogy a sportág történetében ezt a számot még a legnagyobb klasszisoknak sem sikerült elérniük, csak Gerd Müller áll Messi előtt.

Az argentin futball másik nagy idolja, Diego Maradona például Európában még csak a közelébe sem került ennek a gólmennyiségnek, igaz akkoriban az olasz liga nem a látványos támadójátékról volt híres. Maradona leggólerősebb éve az 1980-as volt, amikor még otthon futballozott az Argentinos Juniorsban, és az argentin bajnokságban összesen 43 találatot ért el, amihez a válogatottban további hetet tett hozzá, így 50 góllal zárta az évet.

Puskás Ferencnek Real Madrid-játékosként egyszer sem jutott évi 50 gól fölé (1960-ban 47, 1961-ben pedig 45 alkalommal volt eredményes), igaz, akkoriban a válogatottban már nem gyarapította találatainak számát. Kispestiként viszont ennél is gólerősebb volt: 1950-ben az NB I-ben összesen 46 gólt ért el, amihez az is kellett, hogy éppen akkor szervezték át a bajnokságot, és váltottak az őszi-tavaszi rendszerről a naptári éves lebonyolításra, vagyis a tavaszi szezont az év második felében egy teljes bajnokság követte. Puskás ehhez a válogatottban további 12 gólt tett hozzá, így az 1950-es esztendőben összesen 58 találatot ért el - nemzetközi és hazai kupameccsek nélkül.

Pelé főleg Sao Paulóban villogott

Pelé már sokkal közelebb van Messi teljesítményéhez, ráadásul neki két olyan éve is volt, amikor 70 gól felett termelt. 1965-ben 73-ig jutott, de ekkor már nemzetközi kupameccsen is betalált, a Libertadores-kupában összesen nyolc találatig jutott, többek között az uruguayi Penarol és az argentin River Plate, illetve Boca Juniors ellen is eredményes volt.

Hét évvel korábban, 1958-ban viszont ennél is jobb volt, akkor ugyanis 75 gólt szerzett, más kérdés, hogy a találatok többségét Sao Paulo állam bajnokságában érte el, olyan csapatok ellen, mint a Prudentino, a XV de Novembro, a Comercial vagy az Ipiranga. Ugyanakkor az 1958-as góljai között ott van az a hat találat is, amit a svédországi világbajnokságon jegyzett, közülük hármat a franciák elleni elődöntőn, kettőt pedig a svédek elleni fináléban.

Messinek Pelét már sikerült felülmúlnia, azonban Gerd Müller még mindig előtte van hét találattal. Ő 1972-ben a válogatottban hat meccsen 13 gólt ért el, amelyek között két mesternégyes is volt (a Szovjetunió és a Svájc elleni barátságos meccseken), de kétszer betalált az Eb-döntőn is, szintén a szovjetek ellen. A két mesternégyes mellett két mesterötöse is volt, egy a Bundesligában a Oberhausen és egy a BEK-ben az Omonia Nicosia ellen, ám egy szokásos esztendőben csak 72 gólja lett volna.

Forrás: AFP
Gerd Müller (balra) tizenhárom gólt szerzett 1972-ben a nyugatnémet válogatottban

Egy elfelejtetett kupa hozta a világcsúcsot

Az 1972-es év azonban egy bizonyos szempontból különleges volt a nyugatnémet futballban. Mivel az olimpiát Münchenben rendezték, így a bajnoki szezon csak szeptember 16-án kezdődött, ami nem tetszett a kluboknak. Éppen ezért a szövetség létrehozott egy új sorozatot ligakupa néven, amelyben az első- és a másodosztályú csapatok szerepeltek. A 32 résztvevőt nyolc négycsapatos csoportba osztották, a Bayern azonban eleinte nem vette komolyan a ligakupát: a Stuttgart elleni hazai meccset Ulmban rendezte, és gyakorlatilag a tartalékokat küldte pályára.

Ez azonban nagy felháborodást keltett, egy néző egyenesen be akarta perelni a klubot, így a müncheniek a többi találkozón már az összes sztárjukat bevetették - Müller pedig a többi öt találkozón 12 gólt szerzett. Ez a tucatnyi találat kellett ahhoz, hogy az év végén 85 gólja legyen. A ligakupát végül egyébként a Hamburger SV nyerte, és a sorozatot legközelebb 1997-ben írták ki.

Gerd Müller19724211191385
Lionel Messi2012501151278
Pelé19585808975
Pelé19654987973
Puskás Ferenc195046001258
Diego Maradona19804300750

A név, majd az évszám után a bajnokikon, a nemzetközi kupákban, a hazai kupasorozatokban és a válogatottban szerzett találatok száma, majd az összesítés olvasható.

www.gloalsoccerapp.com