Vágólapra másolva!
Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere kissé patetikus nyílt levélben közölte: számos klublegendával egyetértésben nem szurkol a Fradi elleni derbin a helyszínen, így tiltakozva a "történelem legrosszabb időszakát idéző", a drukkereket érő "tortúra" ellen.

Vasárnap délután rendezik a Ferencváros-Újpest rangadót az NB I-ben. Az nem újdonság, hogy a hazai csapat ultrái bojkottálják a meccset, de csütörtök délelőtt Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is jelezte: nem látogat el "Magyarország legmodernebb stadionjába".

"Nem megyünk a világ derbijeinek rangsorában kilencedik helyen lévő, általunk annyira várt mérkőzésre - kezdi a levelét Wintermantel, kijelenti: - Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a történelem legrosszabb időszakát idéző, karhatalmi kíséret melletti, kordonok, abnormális körülmények közötti kötelező szállítási tortúra kelljen ahhoz, hogy Magyarország legmodernebb stadionjában megtekintsünk egy mérkőzést!"

Ezt a procedúrát később "embertelennek" nevezi, az MLSZ Biztonsági szabályzatáról azt írja: "alapvető jogainkat sérti", végül egyszerre emelkedetten és dörgedelmesen kijelenti: "az egyetemes magyar labdarúgás egyértelmű érdeke az, hogy azok a szurkolók, akik elfogadják az általános emberi együttműködés alapvető szabályait, azoknak a helye a stadionban van".

Feltámadás

Végül még átfogóbb következtetésre jut a magyar focival kapcsolatban: "A mögöttünk hagyott Húsvét időszakának legfontosabb üzenete a feltámadás. Mi a hazai futball élet szempontjából is hiszünk ebben."

A nyílt levelet számos ismert személy aláírta DJ Kühl lemezlovastól Zámbó Sádor klublegendán át Bácsi Sándorig, a kilencvenes évek emblematikus játékosáig. A polgármester teljes közleményét itt olvashatja.

Wintermantel egyébként épp egy hónapja adott interjút az Origónak, akkor egyebek mellett "idiotizmusnak" nevezte a szurkolói kártyák rendszerét, és feltette a költői kérdést: ha a kormányt lehet szidni, az MLSZ-t miért nem?

MLSZ: Ez a két klub ügye

Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő ugyanakkor azt mondta az Origónak, hogy az MLSZ-nek am kifogásolt döntésekbe nincsen beleszólása. "A két klub a rendőrséggel egyeztetve alakította ki az utaztatás és a beléptetés rendjét, ennek a rangadó történetében hagyománya is van. Egyszerűbb a klubok szerint így megoldani, hogy minél kevesebb utcai rendbontás legyen" – magyarázta.