Thuram: A feketéket hülyének nézik a futballban

Lilian Thuram, foci
BRAZIL, Rio de Janeiro : Former French football player Lilian Thuram controls the ball at a football field during his visit to Alemao shantytown complex in Rio de Janeiro, Brazil, on March 15, 2014. Llilian Thuram, winner of FIFA World Cup in 1998, and president of the Lilian Thuram Foundation aiming at education against racism, is in Rio on a week-long campaign of the Rio Art Museum (MAR). AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Azért vannak túlsúlyban a fehér futballedzők, mert a fekete játékosokat  hülyének nézik a futball világában, jelentette ki Lilian Thuram, a franciák egykori 142-szeres válogatott világ- és Európa-bajnok védője.

A Monaco, a Parma, a Juventus és a Barcelona játékosa a L''Equipe-nek arról beszélt, hogy a faji sztereotípiák teljesen elbizonytalanítják és visszatartják az edzői pályáról álmodó afrikaiakat.

"Az teljesen normális, hogy a futballban vannak feketék, hiszen a fizikai adottságaik miatt kiváló sportolók lehetnek. De az edzősködéshez intelligenciára és fegyelemre is szükség van, és a társadalmi vélemény az, hogy erre a feketék képtelenek. Amint az emberek kételkedni kezdenek egy etnikum intelligenciájában, az azonnal elérhetetlenné tesz számukra egy csomó pozíciót. Ha feketeként látjuk, hogy nincs hozzánk hasonló edzőből több, akkor mi sem ösztönözzük magunkat arra, hogy ezt az utat válasszuk. Ha mégis, akkor pedig a kezdetektől kezdve elbátortalanodunk" - mondta.

Lilian Thuram Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Thuram hozzátette, ő sohasem vágyott edzői munkára, mert nem lett volna jó szakember. "Biztosan nem lettem volna elnéző senkivel, főleg a nagynevű játékosokkal" - tette hozzá.