A fiúk, akik megmenthetik a magyar futballt

Kalmár Zsolt, Hangya Szilveszter, U20,
A Magyar U20-as válogatott világbajnokság előtti felkészülési meccse az U21-es válogatottal Telkiben. A képen piros mezben az U20-as válogatott kulcsembere Kalmár Zsolt. Fehér mezben Hangya Szilveszter
Vágólapra másolva!
Bő két hét múlva kezdődik az új-zélandi világbajnokság az U20-as magyar fociválogatottnak. A 2009-es, bravúros harmadik helyet nehéz lenne megismételni, de Bernd Storck szövetségi edző nagyon bízik a játékosok elszántságában. Csak nehogy még egyszer akkora pofont kapjunk, mint a portugáloktól!

"Á, nincs miért gratulálni, ez csak egy edzőmeccs volt. Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy mire számíthatunk a válogatottól Új-Zélandon" – legyintett az egyik biliárdasztal simaságú edzőpálya mellett Bernd Storck, az U20-as válogatott szövetségi edzője, miután az új-zélandi világbajnokságra készülő csapata a telki edzőközpontban 4-1-re legyőzte a papíron egy évvel idősebb játékosokból álló U21-eseket.

A magyarok húzóemberét, Kalmár Zsoltot (piros mezben) végül elengedte a Lipcse a vb-re Fotó: Polyak Attila - Origo


A vb-re készülő csapat bő kerete nemrég még 35 tagú volt, majd ebből lett egy 26 fős társaság, de még mindenki izgulhat, hogy az utazó 21-es csapat tagjaként végül rajta lesz-e a május 19-én induló gépen.

Jobb erőben, mint az idősebbek

Szerdán még bátran cserélgethetett Storck, az U21-esek elleni meccs ugyanis rendhagyó módon három, körülbelül 30 perces harmadból állt, így a tréner többször is elláthatta tanácsokkal a focistáit.

Például azzal, hogy ne cselezzenek, és a rövid, lapos passzok helyett bátran kísérletezhetnek pontos keresztlabdákkal.

"Nagyon örülök, hogy az U20-as csapatom sokkal jobb erőben volt, mint az U21-es válogatott, az utolsó harminc percben lehetett ezt a leginkább látni. Azt nem mondom, hogy napról napra fejlődünk, de 5-6-7 hetes periódusokban mindenképpen látni lehet a pozitív változásokat" – bizakodott a német szakember.

Bernd Storck gesztikulál a kispad előtt Fotó: Polyak Attila - Origo


A keretben ott van Kalmár Zsolt is, a csapat legismertebb játékosa, aki már a nagyválogatottban is játszott ötször. A német másodosztályú Leipzig végül elengedte a vb-re a középpályást, aminek Storck nagyon örül.

Meg kell ismernie az új stílusunkat, és igazodnia kell hozzá. De mivel intelligens játékosról van szó, nem lesz probléma a beilleszkedésével."

Nincs titkos fegyver

A német edző eléggé felforgatta az U19-es Eb-n szerepelt magyar csapatot, kikerültek a Bobál testvérek, Asztalos Dávid, Vida Kristopher, Varga Szabolcs, és több olyan játékost is behívott, aki korábban a válogatott közelében sem volt. Olyannyira, hogy hallottunk olyan szurkolói véleményt, amely szerint a kimaradókból ránézésre hasonlóan erős csapatot lehetne összerakni, mint a kerettagokból. Hacsak Storck nem talált egy titkos fegyvert. "Nincs ilyen tagja a csapatomnak, illetve ha van is, azt semmiképp nem fogom elmondani. A lényeg, hogy tudom, mit kell tennem a remélt siker érdekében, a többi nem számít" – mondta.

Új-Zélandra egy 28 órás repülőúttal lehet eljutni, így a felhők felett is lehet majd szakmázni.

"Ha lehetőség lesz rá, akkor a játékosok az úton a számítógépükön elemezhetik majd az ellenfelek játékát. Ahogy közeledünk, úgy kell, hogy tudatosodjon bennük, mennyire nagy esély ez a vb-szereplés a számukra. Óriási megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhetik, ezért profi módon mindent meg kell tenniük azért, hogy sikerre vezessék a válogatottat. Ezért minden kiválasztottnak át kell éreznie azt a felelősséget, ami a kerettagsággal jár. Tudniuk kell, miért utaznak Új-Zélandra" – fejtegette Storck.

2009-ben sem gondolt senki a bronzra

A korábbi U20-as csapat 2009-ben vb-bronzérmet nyert, és Storck szerint a mostani sem marad el tőle sokkal. "Az a csapat fantasztikus játékosokból állt, de én úgy látom, a mostani korcsoportban is vannak nagyon jó futballisták. Ebből kell építkeznünk, ebből kell egy jó eredményt felépítenünk. És ne feledjük, hogy a futballban tényleg bármi megtörténhet, hat éve sem sokan gondolták a vb előtt, hogy Magyarország dobogós lesz."

A lebonyolítás alapján a magyar válogatott akár egyetlen győzelemmel is kivívhatja a továbbjutást, hiszen a 24 résztvevőből 16-an kerülnek be a nyolcaddöntőbe. "Ezzel tisztában vagyok, és ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy megnyerjük az első meccsünket a papírforma szerinti leggyengébb ellenfél, Észak-Korea ellen."

Storck szerint sok a tehetséges játékos, és odateszik magukat Fotó: Polyak Attila - Origo


Az érkezésekor számos konfliktust vállaló szakember azt állítja, fantasztikusan érzi magát Magyarországon, de idő híján még nem sok mindent tudott megnézni. Nincsen gondja a magyar mentalitással sem:

A Fradiban duplázott, most a vb-re készül

A Storck-csapat talán legjobb formában lévő játékosa Nagy Dominik, ő a minap a Fradi nagycsapatában két gólt vágott a Honvédnak a Ligakupa elődöntőjében. "Jó volt reggel találkozni a többiekkel, nagyon sokan gratuláltak, Bernd Storck szövetségi edző is, aki látta a meccsünket" – mesélte az Origónak a fiatal csatár, aki reméli, ezzel biztossá vált a vb-kerettagsága.

Nagy Dominiknak (piros mezben) Storck is gratulált Fotó: Polyak Attila - Origo


A Ligakupa-sikernek azért is örül, mert a Fradiban nem könnyű a fiataloknak bekerülniük a kezdőbe, azt pedig a klubnál zajló utánpótlásképzés sikerének tartja, hogy utólag csatlakozhatott az U20-as válogatotthoz három fradista társa, Korozmán Kevin, Haris Attila és Popov Patrik.

Nagy szerint a szövetségi edző arra figyel a legjobban, hogy a válogatott nehogy még egyszer akkora pofont kapjon, mint a tavalyi Eb-n, amikor még U19-esként 6-1-re kikapott Portugáliától. "Egy biztos, most biztosan nem fogunk senkitől hat gólt kapni. De a cél nem ez, hanem, hogy ha lehet, akkor továbbjussunk, amire lehet is esélyünk. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a favoritok, de megpróbálunk helytállni, és kiadni magunkból a maximumot. Nagy lökést adhat, ha az első meccsen legyőzzük Észak-Koreát. Picit azért sajnálom, hogy az egyik legnehezebb csoportba kerültünk, Nigériával és Brazíliával."

Nagy Dominik már alig várja az új-zélandi focivébét Fotó: Polyak Attila - Origo


A tréner két nagyon fontos dolgot kért tőlük. "Az egyik, hogy – a tavalyi Eb-hez képest – minél kevesebb szabálytalanságot kövessünk el, a másik pedig, hogy nagyon figyeljünk a védekezésre. A stabil védekezésből megindított, kontrákra épülő játékkal igyekszünk sikeresek lenni" – magyarázta Nagy Dominik.

– mondta a 2009-es vb-bronzéremről.

Új-Zélandig 28 órányi repülőút vár a csapatra, valamivel el kell majd ütni az időt. "Lesz egy üres füzet, amelybe beleírjuk a társakkal a velünk megesett legjobb sztorikat. Lehet, a hosszú út alatt egymás agyára fogunk menni, de együtt vagyunk jóban-rosszban, ezért is szeretnénk, ha csak egy füzetben, de meglenne egy helyen összegyűjtve a közös történetünk. A folytatás pedig álomszerű lesz: egy csodálatos országban, Új-Zélandon focivébén szerepelhetünk, sokan csak álmodnak erről" – mondta Nagy Dominik.

A vb E-csoportjának menetrendje:
1. forduló (június 1., hétfő)
3.00: Nigéria - Brazília (New Plymouth)
6.00: Észak-Korea - Magyarország (New Plymouth)

2. forduló (június 4., csütörtök)
6.00: Nigéria - Észak-Korea (New Plymouth)
9.00: Magyarország - Brazília (New Plymouth)

3. forduló (június 7., vasárnap)
7.00: Magyarország - Nigéria (New Plymouth)
7.00: Brazília - Észak-Korea (Christchurch)