Hivatalos: bevezetik a videóbírót a labdarúgásban

gólvonal technológia, gólbíró, videobíró, videóbíró
A man tries the goal-line technology (GLT) to be used in the FIFA World Cup for the first time to give more accuracy to referees, at Maracana Stadium in Rio de Janeiro on June 9, 2014. In Maracana stadium, seven cameras on each goal will register the movenent of the ball and the referee receives the result instantly on a watch. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
A futball szabályalkotó testülete ma jóváhagyta a döntést, amelynek értelmében legkésőbb a 2017/18-as szezonban, egyelőre kísérleti jelleggel bevezetik a videóbírót a labdarúgásban.

Az International Football Association Board (IFAB) 130. éves közgyűlésén több apróbb változás mellett mérföldkőnek számító döntést is hozott a walesi futballszövetsége elnöke, David Griffiths által vezetett ülés. Az IFAB egy 18 hónapos vizsgálati időszak alatt több kérdéskört is megvizsgált a labdarúgás jelenlegi szabályrendszerével kapcsolatban, ezek közül legfontosabb, hogy

legkésőbb a 2017/18-as szezontól kezdve bevezetik a játékvezetőket segítő videórendszert,

azaz a videóbírót.

A munkacsoport kikötötte, hogy kétéves tesztidőszakra lesz szüksége az új rendszer előnyeinek és hátrányainak megállapítására, de legkésőbb 2017-re már lesz annyi információja a felsorolt összes szakmai, technikai és egyéb munkacsoportnak és albizottságnak, hogy kísérleti jelleggel élesben is kipróbálják.

A gólvonal-technológia már remekül működik Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

"Nem azt várjuk, hogy 100 százalékos döntési hatékonysággal működjön minden egyes ítéletét számításba véve, hanem hogy a nyilvánvalóan rossz döntések számát csökkentsük az olyan összecsapások esetében, amik mérkőzéseket befolyásoló hibák miatt dőlnek el" - olvasható a FIFA közleményében.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Az IFAB szabálya leegyszerűsítve azt teszi lehetővé, hogy a játékvezető egyik asszisztense az események felvételeit visszanézve segíthessen a főbírónak a helyes ítélet meghozatalában. A hús-vér videóbírónak lehetősége lesz jelezni a játékvezető felé, ha valamit lát a felvételeken, de a bíró is kérheti egy-egy jelenet visszanézését.

Más szóval a IFAB-ot nem hatotta meg különösebben a videóbíró ellen tiltakozók egyik praktikus érve, a játékmenet megtörése és az üres játékidő drasztikus növekedése.

Megint eggyel több bíró Forrás: AFP

A következő 12 hónapban az IFAB előteszteléseket tart, kiképzi a játékvezetőket, valamint élő meccseken is teszteli, mennyire lehetne hatékony a rendszer. A második évben már több nemzeti bajnoksággal és kupakiírással együttműködve csak meccseken folyik tovább a tesztelés, majd összesítik az adatokat, és 2017 augusztusában hivatalosan is bevezetik a videóbírót a futballban.

Döntöttek a tripla büntetésről is

Régóta téma, hogy a gólhelyzetben, a 16-oson belül szabálytalankodók

tripla büntetésével (kiállítás, tizenegyes, eltiltás) valamit kezdeni kellene.

Ezzel kapcsolatban - hosszass vita után - az a döntés született, hogy az UEFA-val együttműködve megváltoztatják a kérdéses 12. törvény szövegezését.

Nem tűnik eget rengetőnek az a döntés, hogy nyártól nem kell előre elvégezni a középkezdést, hátrafelé is lehet passzolni.

Van amikor indokolt a tripla büntetés Forrás: AFP

Az viszont már fontosabb, hogy nyártól

a pályán ápolt játékosnak nem kell feltétlenül lejönnie a pályáról,

így a gyors orvosi beavatkozások után nem kerül emberhátrányba a csapat. Külön bizottság vizsgálja még a negyedik csere lehetőségét, amit csak a kuparendszerű meccsek hosszabbításaiban alkalmaznának, de ezzel kapcsolatban még nem született döntés.

A meghozott döntések 2016 június 1-én lépnek hatályba.