Folytatódott az azeri és montenegrói csoda

Theodor Gebre Selassie (Csehország), Dmitri Nazarov (Azerbajdzsán), foci
Theodor Gebre Selassie of Czech Republic (back) fights for a ball with Dmitri Nazarov of Azerbaijan during the WC 2018 football qualification match between Czech Republic and Azerbaijan in Ostrava, Czech Republic on October 11, 2016. / AFP PHOTO / Michal CIZEK
Vágólapra másolva!
Harmadik világbajnoki selejtezőjét is nullára hozva megnyerte a német labdarúgó-válogatott, a címvédő ezúttal az északíreket verte 2-0-ra. Azerbajdzsán két győzelem után egy prágai iksszel maradt veretlen, Montenegró dániai győzelmével állt a csoportja élére. Anglia 0-0-t játszott Szlovéniában, először nyertek a szlovákok, Norvégiában érik az edzőváltás.

A C csoportban Észak-Írország nem tudta megismételni a 20 évvel korábbi bravúrt: utoljára 1996-ban szerzett pontot a németektől, akkor ugyancsak egy vb-selejtezőn lett 1-1 az eredmény Nürnbergben.

Ezúttal a világbajnoki címvédő két 3-0-s győzelemmel a háta mögött várta a riválist, amellyel a nyáron is összecsapott, az Eb-csoportmérkőzés 1-0-s német sikert hozott. Michael O'Neill Európa-bajnoki nyolcaddöntős együttesének ezúttal vajmi kevés esélye volt, a 13. percben Julian Draxler 16 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot, majd négy perccel később Sami Khedira növelte az előnyt, beállítva a 2-0-s végeredményt.

Julian Draxler (középen) szerezte a németek első gólját Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Meglepetésre két győzelem után harmadszor sem kapott ki Azerbajdzsán, a Robert Prosinecki irányította válogatott Csehországban ért el gól nélküli döntetlent.

A cseh Gebre Selassie és az azeri Nazarov csatája Forrás: AFP/Michal Cizek

Az idei sorozat nagy bukdácsolója Norvégia lesz, amely úgy tűnik, nem heverte ki azt a sokkot, amelyet a magyarok ellen tavaly elbukott Eb-pótselejtező okozott. Már az is csoda volt, hogy Per-Mathias Högmo azt a kínos kudarcot túlélte, de az eddigi teljesítmény várhatóan az állásába kerül.

Az együttes sorozatban négy vereséget szenvedett, az első két barátságos mérkőzés után a világbajnoki selejtezőn előbb Németország verte 3-0-ra, majd szégyenszemre Azerbajdzsántól is kikapott 1-0-ra. Így jött a San Marino elleni hazai összecsapás, a felek korábban kétszer találkoztak, Norvégia 10-0-ra és 2-0-ra győzött.

Mi lesz Per-Mathias Högmo sorsa? Forrás: AFP/John Macdougall

Ezúttal azonban majdnem még ez sem sikerült, ugyan a hazaiak egy öngóllal gyorsan vezetést szereztek, de Stefanelli az 54. percben egyenlített, és a hajráig úgy tűnt, reális lehet a pontszerzés. Szerencsére Diomande, Samuelsen és King nem így gondolta, s végül a hazaiak 4-1-re kiszenvedték a győzelmet. Norvég lapok szerint amennyiben Högmónak mennie kell, úgy három szakember – Ronny Deila, Ole Gunnar Solksjaer és Stale Solbakken – már rajtra készen várja esetleges kinevezését:

Az E csoportban Románia nem tudott nyerni Kazahsztánban, mentségére szolgáljon, hogy Lengyelország is csupán 2-2-es döntetlent ért ott el szeptemberben.

Varsóban viszont majdnem abszolút meglepetés született, a lengyelek hazai pályán csupán a 95. percben tudtak 2-1-re nyerni a 30. perctől emberhátrányban küzdő örmények ellen.

A bombameglepetést Montenegró szállította, miután Dánia otthonában 1-0-ra nyert, Beciraj gólja azt jelenti, hogy a csoport élén így a délszláv együttes áll.

Az F csoportban Anglia még mindig nem kapott gólt (ezúttal köszönhetően Joe Hart remeklésének), de két győzelem után Szlovéniában csupán 0-0-s döntetlenre futotta az erejéből. Litvánia két döntetlen után legyőzte Máltát, így ötpontos, csak úgy, mint a szlovének, míg Szlovákia a skótok sima legyőzésével megszerezte első pontjait a sorozatban.

Eredmények, európai vb-selejtezők, 3. forduló, C csoport:
Csehország – Azerbajdzsán 0.0

Németország - Észak-Írország 2-0 (2-0)
gól: Draxler (13.), Khedira (17.)

Norvégia - San Marino 4-1 (1-0)
gól: Simoncini (11., öngól), A. Diomande (77.), Samuelsen (82.), King (83.), illetve Stefanelli (54.)

Az állás: 1 Németország 9 pont, 2. Azerbajdzsán 7, 3. Észak-Írország 4, 4. Norvégia 3, 5. Csehország 2, 6. San Marino 0.

E csoport:
Kazahsztán – Románia 0-0

Lengyelország – Örményország 2-1 (0-0)
gól: Mkoyan (48., öngól) Lewandowski (90+5.), illetve Haroyan (50.)
piros lap: Andonian (30., Örményország)

Dánia – Montenegró 0-1 (0-1)
gól: Beciraj (31.)

Az állás: 1 Montenegró 7 pont (7-1), 2. Lengyelország 7 (7-5), 3. Románia 5, 4. Dánia 3, 5. Kazahsztán 2, 6. Örményország 0

F csoport:
Litvánia – Málta 2-0 (0-0)
gól: Cernych (75.), Novikovas (84., büntetőből)
piros lap: Caruana (82., Málta)

Szlovénia – Anglia 0-0

Szlovákia – Skócia 3-0 (1-0)
gól: Mak (18., 56.), Nemec (68.)

Az állás: 1. Anglia 7 pont, 2. Litvánia 5 (5-3), 3. Szlovénia 5 (3-2), 4. Skócia 4, 5. Szlovákia 3, 6. Málta 0.