Az elmúlt évek legjobb meccsét hozta az NB I rangadója

Berecz Zsombor, vasas, ferencváros
Budapest, 2016. november 19. Az angyalföldi Berecz Zsombor (b) és a ferencvárosi Emir Dilaver az OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Vasas - Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a kispesti Bozsik József Stadionban 2016. november 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő meccset hozott az NB I 16. fordulójának rangadója, amelyen a listavezető Vasas két kihagyott büntetője ellenére 2-2-es döntetlent játszott a Ferencvárossal. Talán az elmúlt évtized legizgalmasabb meccsét hozták le a csapatok. 

NB I, 16. forduló:
Vasas-Ferencváros 2-2 (0-1)
Bozsik-stadion, 3425 néző
v.: Kassai
Vasas: Nagy G. - Burmeister (Murka, 56.), Korcsmár, Ristevki, Vaskó - Vida (Ferenczi I., 78.), Berecz, Hangya - Remili, Saglik, Ádám M. (Pavlov, 46.)
FTC: Dibusz - Dilaver, Pintér Á., Leandro, Ramírez - Gera, Nagy D. - Lovrencsics, Hajnal (Nalepa, 52.), Rju (Cukic, 56.) - Djuricin (Böde, 81.)
gól: Ferenczi I. (88., 93. - az előbbit 11-esből), illetve Djuricin (9.), Gera (91., 11-esből)
sárga lap: Vaskó (26.), illetve Nagy D. (11.), Djuricin (24.), Nalepa (51.), Dilaver (68.)
kiállítva: Saglik (86.), illetve Ramírez (49.)

„Ha nagyon szépen kérlek, akkor ugye nem írod le, hogy mi vagyunk a magyar Leicester?" – mondta a Bozsik-stadion mellett gyülekező társaság egyik Vasas-sálas tagja a magyar sportsajtóban rongyosra mantrázott frázis ügyében. „Elnézve a mezőnyt én nem is csak azért bízom ebben, mert ez tényleg egy olyan évnek néz ki, amikor összejöhet, hanem azért is, mert tényleg mi játsszuk a legjobb focit" – tette hozzá Martin.

Kiderült, hogy az ötfős társaságból ketten is fradisták, és mint elmondták, soha nem gondolták volna, hogy egy Vasas-Fradi az ő életükben komoly rangadó lesz az NB I-ben, azt meg pláne nem, hogy az angyalföldiek fogadják jobb helyzetből a Ferencvárost.

„Hogy mi a legnagyobb baj a mostani Fradival? Hát pont ti írtátok meg, hogy mi: ezek közül a játékosok közül sokan nem tudják, nem érzik, mit jelent fradistának lenni.

de én azért bízom benne, hogy ha egyszer rájönnek, hogy tévedtek, össze fog állni a csapat" – mondta Tamás.

Berecz Zsombor (b) és a ferencvárosi Emir Dilaver küzd a rangadón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A társaság aztán gyorsan megfeleződött, a két fradista és az egyik Vasas-szurkoló egy közeli kocsma felé vették az irányt, mert csak a kapuban tudták meg, hogy biztonsági okokból csak szurkolói kártyával rendelkező nézők mehetnek be a rangadóra.

Az NB I nézőszámait elnézve

így sem volt rossz a nagyjából 3500 néző,

főleg, ha hozzávesszük, hogy a Vasas a stadionja felújítása miatt kénytelen a Bozsikban játszani a hazai meccseit. A fedett lelátórészt megtöltő hazai szurkolók, illetve a nagyjából 3-400 fradista hangpárbajával kezdődött meg a forduló rangadója, ahol hazai oldalon három (Vida, Hangya és Berecz), a vendégeknél négy (Gera, Lovrencsics, Pintér és Nagy Dominik) olyan játékos kezdett, akik kedden a válogatott meccsen is szóhoz jutottak.

Gyorsan vezetést szerzett a Fradi

A 9. percben Rju jól látta meg, hogy kicsit elbambultak a Vasas védői, és gyorsan elvégzett egy szabadrúgást a saját térfeléről. A dél-korai játékos labdája teljesen egyedül találta a bal oldalról előretörő Djuricint, aki zavartalanul vezethette kapura a labdát, Nagy Gergely pedig nem tudta védeni a ziccert.

Néhány perccel később egyenlíthetett volna a Vasas, hiszen Lovrencsics Gergő szabálytalansága után (a válogatott szélső a Vida óriási passzával kilépő Remilit ütközte le) Kassai Viktor 11-est adott a hazaiaknak, de

Dibusz Dénes remek vetődéssel kiütötte Ádám Martin jobb alsóba tartó kísérletét.

Nem volt a legjobb 11-es, de le kellett érni rá.

Dibusz Dénes leért rá Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kihagyott büntető után támadásban maradt a Vasas, de a Fradi jól védekezett, így helyzetig sem nagyon jutottak a hazaiak, igaz, Thomas Doll csapata sem kapacitálta a veszélyes kontrákat. A félidő hajrájában aztán újabb ziccer maradt ki, ekkor már a gólvonalról kellette menteniük az FTC védőinek.

Az első félidő nem hozott rossz iramot,

a Fradi őrizte korán megszerzett előnyét (érezhető volt, hogy ezúttal az eredmény mindennél fontosabb a zöldeknek), a Vasas pedig próbált agresszíven letámadni, de hiába volt náluk 66 százalékban a labda, két kaput eltaláló lövéssel hozták le az első 45 percet.

Dibusz volt a Fradi nyerő embere

A második félidő döntő jelentőségű eseménnyel indult, az 50. percben Cristian Ramirezt egy kontratámadás során faultolták, a Fradi játékosa esés közben hátba talpalta ellenfelét, ezért Kassai Viktor egyből piros lapot adott az ecuadori játékosnak. Thomas Doll azonnal reagált, Hajnal Tamás helyett a védő Michal Nalepa állt be.

Doll húzása bejött, hiszen a 11 ellen is halovány angyalföldi támadójáték semmit nem javult emberelőnyben, sőt egy kontra végén a Fradi dönthette volna el a meccset. A 70. percben aztán Kassai újabb büntetőt adott a Vasasnak (ez is jogosnak tűnt a sajtópáholyból), de

Dibusz ezen az estén megbabonázta a Vasas játékosait.

A Fradi kapusa Saglik büntetőjébe óriási bravúrral simított bele, a labda a felső lécről pattant vissza, és Dibusz még egyszer bele tudott kapni, így a két berobbanó Vasas-játékost megtréfálta.

Mahir Saglik itt a védőkkel szemben maradt alul Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hajrára teljesen beszorult a Fradi, de a Vasasnak csak ritkán sikerült a vendégek védelme mögé kerülnie, és nagyon úgy nézett ki, hogy a címvédő kihúzza a korán megszerzett góllal a meccset, de volt még egy fordulat a rangadóban.

Kassai harmadszor is befújta

A 85. percben Dibusz mozdult ki rossz ütemben a kapujából, és elütötte Saglikot. Ez is adható volt, és Kassai - miután konzultált az asszisztensével - be is fújta a meccs harmadik büntetőjét, majd azzal a lendülettel kiállította a kavarodásban a szövegelő Cukicot megtaposó Saglikot. A büntetőt a nem sokkal korábban beállt, egykori fradista Ferenczi István lőtte, és ezúttal Dibusz sem tudott védeni.

A játék képe alapján jogos döntetlen azonban csak percekig állt az eredményjelzőn,

egy beadás utáni kavarodásban Risztevszki lerántotta Cukicsot, és Kassai - újra csak jogosan - megadta ezt a 11-est is. Gera Zoltán nem is hibázott, így hiába küzdött az egyenlítésért 80 percen át a Vasas, a Fradi a 92. percben újra győzelemre állt.

Ferenczi István óriásit játszott Forrás: Vasasfc.hu

Mégsem nyert, mert a lefújás előtt másodpercekkel még egy drámai fordulatot tartogatott a meccs: Ferenczi érkezett középen egy élesen belőtt labdára, és védhetetlenül bólintott egykori csapata kapujába.

Kassai lefújta az utóbbi évek egyik legjobb meccsét, ami után némi lökdösődés tört ki a vonal mellett, de ennek ellenére kijelenthető, hogy európai színvonalú összecsapást hozott a rangadó. A Vasas játékosai percekig ünnepeltek a lefújás után, a közönség pedig vastapssal köszönte meg az erőfeszítést.

16. forduló után

a Vasas vezeti a tabellát, négy ponttal előzi meg a Videotont.

A Ferencváros dobogós, de öt ponttal van lemaradva a listavezetőtől.

Ezt az unokáinknak is emlegetni fogjuk

"Lett néhány ősz hajszálam a meccs után, de az biztos, hogy ezt a meccset még az unokáinknak is mesélni fogjuk. Fordulatos, igazi őrült mérkőzés volt, az ilyenek miatt szeretjük a futballt - mondta a sajtótájékoztatón Michael Oenning, a Vasas edzője.

"Nem vagyok teljesen elégedett, mert bár

A kispadról nem tudtam megítélni, jogos volt-e a kiállítás, és egyébként sem akarok a bíróval foglalkozni, majd megnézem a felvételeket, utána tudok véleményt formálni" - tette hozzá a német edző.

Oenning némi derültséget is okozott a sajtótájékoztatón, amikor a kétgólos Ferenczi Istvánnal kapcsolatban kérdezték. "Egyelőre nem tervezzük nyugdíjazni" - mondta nevetve a német.

Thomas Doll nyilatkozatát külön cikkben olvashatják.

A tabella:
1. Vasas 16 9 4 3 26-15 31 pont
2. Videoton FC 16 8 3 5 35-18 27
3. Ferencváros 16 7 5 4 31-24 26
4. Budapest Honvéd 16 7 4 5 25-16 25
5. Mezőkövesd Zsóry FC 16 6 5 5 18-20 23
6. Swietelsky-Haladás 16 6 4 6 19-20 22
7. Újpest FC 16 5 7 4 26-24 22
8. Debreceni VSC 16 5 5 6 20-22 20
9. MTK Budapest 16 4 6 6 10-17 18
10. Paksi FC 16 3 8 5 15-21 17
11. Diósgyőri VTK 16 4 3 9 21-33 15
12. Gyirmót FC 16 3 4 9 8-24 13

A góllövőlista élcsoportja:
8 gólos: Feczesin (Videoton)
7 gólos: Böde (Ferencváros), Djuricin (Ferencváros), Lanzafame (Honvéd)
6 gólos: Ádám M. (Vasas), Bardhi (Újpest), Scepovic (Videoton)
5 gólos: Eppel (Honvéd), Gaál (Haladás), Géresi (Videoton), Holman (Debrecen), Lazovic (Videoton), Torghelle (MTK)