Az európai topligák utálják a FIFA-elnök pénzéhes tervét

fbl Horizontal LOGO HEADSHOT PRESS CONFERENCE FIFA
International Federation of Association Football (FIFA) President Gianni Infantino gestures while speaking during a press briefing closing a meeting of the FIFA executive council on January 10, 2017 at FIFA headquarters in Zurich. FIFA's ruling council on January 10, 2017 unanimously approved an expansion of the World Cup from 32 to 48 teams in 2026. / AFP PHOTO / Michael BUHOLZER
Vágólapra másolva!
Az európai élbajnokságok vezetői nem értenek egyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökével, Gianni Infantinóval, aki két új versenysorozat létrehozását szorgalmazza.

Az angol Premier League-et és a spanyol La Ligát is magában foglaló szervezet csütörtökön egységes fellépésre szólította fel az érintetteket a kibővített klubvilágbajnokság, valamint a globális Nemzetek Ligájának javaslata ellen.
Álláspontjuk szerint az európai szövetségnek (UEFA) ebben az ügyben szorosan együtt kellene működnie az Európai Klubok Szövetségével (ECA) és a játékosok szakszervezetével (FIFPro), hogy

Ennek jegyében a különböző szervezetek képviselői május 16-án Lyonban találkoznak, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Az április óta fokozatosan kiszivárgó hírek szerint a FIFA - Infantino javaslatára - jelentősen bővítené a klubvilágbajnokság mezőnyét, illetve 2021-től létrehozna egy mini-világbajnokságot.

Ezeket egy - egyelőre ismeretlen - befektetői csoport 25 milliárd dollárral támogatná.

Lars-Christer Olsson együttműködést sürget Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az európai élbajnokságokat tömörítő szervezet vezetője, Lars-Christer Olsson úgy fogalmazott, a mostani eljárás a FIFA problémás múltjára emlékeztet. Hozzátette, a nemzetközi szövetség szándékosan manipulálja a döntéshozatali struktúrát azzal, ahogyan elővezeti a javaslatait, a hosszú távú tervek pedig sok bizonytalanságot és kevés konkrét információt tartalmaznak.

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett nemzeti szövetségek többsége nem kapott közvetlen tájékoztatást a FIFA-tól a tervekről.

A FIFA vezető testületének tagjai számára nemrégiben írt levelében Infantino úgy fogalmazott, a befektetők Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából érkeznének, részleteket pedig azért nem közölhet, mert titoktartási megállapodást írt alá az ügyben.