Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Hollandia jutott másodikként a Nemzetek Ligája döntőjébe

fbl Horizontal
Netherlands' forward Quincy Promes celebrates his team's second goal during the UEFA Nations League semi-final football match between The Netherlands and England at the Afonso Henriques Stadium in Guimaraes on June 6, 2019. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Portugália után csütörtökön Hollandia jutott másodikként a Nemzetek Ligája döntőjébe, miután Guimaresben 0-1-ről fordítva hosszabbítás után 3-1-re legyőzte Angliát. Ezúttal is szerepet kapott a videobíró, ami elvett egy gólt az angoloktól, de a szigetországiak inkább magukat hibáztathatják, miután két holland gólban is nyakig benne volt a védelmük. A döntőt vasárnap este 20:45-től rendezik Portóban.

Míg a legutóbbi Európa- és világbajnokságról egyaránt lemaradó hollandok a Nemzetek Ligájában a németeket és a világbjanok franciákat, addig a 2018-as vb-n negyedik helyen végző angolok a vb-ezüstérmes horvátokat, valamint a spanyolokat előzték meg a csoportban.

A szakértők szerint ez a két válogatott rendelkezik jelenleg a legtöbb tehetséges fiatal játékossal, az angolok ezúttal is – Gareth Southgate 36 meccséből a tizedik alkalommal – 25 év alatti átlagéletkorú csapattal álltak föl, de Ronald Koeman sem bottal járó nyugdíjasokat küldött pályára.

A holland Matthijs De Ligt (balra) 19, az angol Marcus Rashford 21 éves Forrás: AFP/Miguel Riopa

Az angol kapitány pihenőt adott a június 1-i Bajnokok Ligája-döntőben érintett két csapat válogatott játékosainak, így Jordan Henderson, Harry Kane, Dele Alli, Eric Dier és Danny Rose sem volt ott a kezdőben. Előbbi, azaz a liverpooli kapitány távollétében, a Manchester City támadója, Raheem Sterling kapta meg a karszalagot Southgate-től.

Koeman kezdőjében viszont ott tornyosult Virgil van Dijk, illetve Georginio Wijnaldum is, a két liverpooli mellett pedig az Ajax fiatal tehetségei, mint Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong is szerepet kapott.

Az első lehetőség az angolok előtt adódott, de előbb Jadon Sancho, majd Harry Maguire lőtt gyengén, míg a túloldalon Bergwijn ugyancsak gyengécske lövése nem okozott gondot Pickfordnak. Inkább az angolok irányították a játékot, a 20. percben mégis Pickfordnak kellett fognia Depay lövését.

A guimaresi stadion lelátóján nyomasztó fölényben voltak az angolok Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Mindkét csapat igyekezett letámadni, de ezért, vagy épp ennek ellenére sem alakult ki annyi helyzet, mint a szerdai Portugália–Svájc mérkőzésen.

Egészen a 30. percig, amikor Marcus Rashford tört be a holland tizenhatosra, De Ligt pedig sípcsonton rúgta, miután eltolta mellett a labdát az angol csatár. Clement Turpin játékvezető azonnal a 11-es pontra mutatott, egyértelmű volt a helyzet, most nem kellett videózni.

Nem volt vitás, hogy De Ligt nem érte el a labdát:

A sértett állt a labda mögé, és magabiztosan szerezte meg hetedik gólját a válogatottban.

Öt perccel később Jadon Sancho ugratta ki egy szép csel után Rashfordot, akit az utolsó pillanatban szerelt Denzel Dumfries a 12 méterre a kaputól. A gólszerzőt egy ideig ápolni kellett. A félidő végén az egyik kapunál Fabian Delph lövését kellett védenie Cillessennek, a túloldalon pedig Pickfordnak kellett a tizenhatoson kívül játékba avatkoznia, hogy megállítsa a kapuja felé sprintelő Memphis Depayt.

Rashfordban benne maradhatott Dumfries belépője, mert a második félidőre már nem jött ki, helyette Harry Kane érkezett meg az öltözőből. A meccs úgy folytatódott, ahogy abbamaradt,

a hollandok keresték a rést az angol védelmen,

miközben ellenfelük rendre felért az ő tizenhatosukig. Az 51. percben mégis Pickfort kapuja előtt volt esemény, Benjamin Chilwell keresztezte gyanúsan Bergwijn útját, a holland szélső nem minden alap nélkül reklamált büntetőt.

A túloldalon Cillessennek kellett védenie Sancho fejese után, majd Kyle Walker adta el a labdát úgy 25 méterre a saját kapujától, Depay azonban elkapkodta a lövést, így oda lett az ígéretes helyzet.

A hollandok sokáig eredménytelenül igyekeztek, mindig odaért egy angol láb Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A hollandoknak még szerencséjük sem volt, De Roon a saját csapattársát találta el, amikor a tizenhatos vonaláról célba vehette Pickford kapuját.

A 68. percben Koeman kettős cserére szánta el magát, Babel és De Roon helyett Promes és Van de Beek érkezett. Ugyanebben a percben először ért szakmája szerint a labdához Harry Kane, aki Ross Barkley beívelt szabadrúgását fejelte a holland kapu irányába, de célt tévesztett. A 74. percben azt eredényre vezetett a hollandok igyekezete, egy szöglet után a korábban bünetőt érően szabálytalankodó De Liegt fejelt Pickford kapujába.

Rákapcsoltak az angolok, Delph helyére érkezett Henderson, a nagy helyzetet azonban Van de Beek hagyta ki a másik oldalon. Nyomtak a hollandok, azonban a 83. percben az angol végig vittek egy villámgyors támadást, Chilwell, Sterling, Lingard volt a labda útja, a Manchester United leshatárról kiugró csatára pedig magabiztosan gurított a kapuba.

A videózás azonban azt mutatta, hogy Lingard lesen volt, a kikockázott kép szerint valóban - mintegy két és fél centivel...

Két perc elteltével már a hollandok reklamáltak büntetőt, jött az újabb videózás, melynek során megállapították, hogy Chilwell hátáról pattant tovább a labda, lehet tovább fáradni. A 90-re rátett hét percet az angolok uralták, de a hollandoknak volt meccslabdájuk, miután Maguire a saját alapvonalán adta oda a labdát Berwijnnek, akik jól gurított vissza, Depay azonban darabokra törte a labdát nyolc méterről, szemben a kapuval. Így viszont jöhetett a hosszabbítás.

Ahol előbb Lingard került helyzetbe, majd Kane vágta ki a gólvonalról Vin Dijk fejesét, majd Depay 25 méteres szabadrúgását kapta el Pickford. Az angolok valamiért visszaálltak, majd John Stones senktől sem zavartatva húsz méterre a saját kapujától eladta a labdát, Depay lövését még óriási bravúrral védte Pickford, de a kipattanóra érkezett Promes és Kyle Walker segítségével a kapuba pörgetett.

Két perc elteltével Depay közeli fejesét védte hihetetlen reflexszel Pickford, és inkább benne volt a levegőben az újabb holland gól, mintem az angol egyenlítés.

A hosszabbitás második félideje különösebben nagy helyzet nélkül telt el, érkezett ugyan Dele Alli a középpályára, de minek, ha az angol védelem ezen az estén a hollandokkal volt? A 114. percben megint Stones hozta nehéz helyzetbe a csapatát, ezúttal Barkley-nak passzolt nagyon rossz helyre, akinek a lábáról Depay lelopta a labdát, visszatette az érkező Promesnak, aki a kapu közepébe bombázott, eldöntve ezzel a mérkőzést, és azt, hogy Hollandia lesz Portugália ellenfele a vasárnapi döntőben.

Eredmény, Nemzetek Ligája, elődöntő:
Anglia–Hollandia 1-3 (1-0, 1-1 hosszabbítás után)
gólszerzők: Rashford 32. (11-esből), ill. De Liegt 74., Walker 97. (öngól), Promes 114.

A vasárnapi helyosztók programja:
bronzmérkőzés: Anglia–Svájc, Guimaraes 15.00
döntő: Portugália–Hollandia, Porto 20.45

Mindent egy helyen az Eb-ről