Vágólapra másolva!
Szerdán este véget értek a selejtezők, így kialakult az idei Bajnokok Ligája-szezon 32 csapatos mezőnye. A csoportokat csütörtök este Monte Carlóban sorsolják, ezért megpróbáltuk kimatekozni, hogy melyik lehet a halálcsoport, és melyik az a négyes, amely a leggyengébb játékerőt képviseli.

Amit a kalapokról tudni érdemes. Két angol csapat, a Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool FC és az Európa-liga-győztes Chelsea FC az első kalapba került, valamint a hat legmagasabb UEFA-koefficienssel rendelkező bajnokság aranyérmese. Hogy mely csapatok kerültek a többi kalapba, arról a klubok UEFA-együtthatója, vagyis az elmúlt öt európai kupaszezonban nyújtott teljesítménye döntött.

Amit a sorsolásról tudni érdemes.

  • Azonos országbeli csapatok nem kerülhetnek egy csoportba.
  • Az orosz és az ukrán csapatok politikai okok miatt nem kerülhetnek össze.
  • Azoknak az országoknak a klubjait, ahonnan kettő vagy több klub is bejutott a Bajnokok Ligájába, a sorsolás előtt párba kötik, hogy ne kelljen egy napon játszaniuk: vagyis ha a páros egyik tagja az A-, B-, C- vagy D-csoportba kerül, a másikat automatikusan az E-, F-, G-, H-csoport valamelyikébe sorsolják.

A leírt tudnivalók alapján összeszedtük, hogy melyik lehetne a halálcsoport a Bajnokok Ligája idei szezonjában, és azt is kimatekoztuk, hogy melyik lenne az a négyes, amely totális érdektelenségbe fulladna. Kezdjük az utóbbival.

Egyértelmű, hogy az első kalapból mindenki a Zenittel szeretne játszani.

Az ötszörös orosz bajnokcsapatot ugyan nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel, de azért ez már korántsem az a klub, amely 11 évvel ezelőtt UEFA-kupát nyert, és a csapatnak sincsenek akkor sztárjai, mint amilyen Andrej Arsavin, vagy a kispadon irányító Dick Advocaat voltak.

Szavazzon!

Melyik az első kalap leggyengébb csapata?

A kettes kalapból mindenképpen a Sahtar Donyecket választanánk, azonban az orosz és az ukrán csapatok politikai okok miatt nem sorsolhatók össze egy csoportba, így a Benficára esett a választásunk. A 37-szeres portugál bajnokcsapat az előző szezonban negyeddöntős volt az Európa-ligában, azonban nyáron 126 millió euróért eladta az Atlético Madridnak legnagyobb tehetségét, a 19 éves Joao Félixet.

Joao Félix eladásán hatalmasat kaszált a Benfica Forrás: NurPhoto/Carlos Palma

A portugál klub az utóbbi években nem a BL-meneteléseiről volt híres, viszont az európai kupaporondnak köszönhető reflektorfényben szinte minden évben kitermel egy sztárjátékost, akit elképesztő összegért eladhat.

Szavazzon!

Melyik a második kalap leggyengébb csapata?

A harmadik kalapból talán a Dinamo Zagreb a leginkább verhető csapat. A horvátok legutóbb a 2016/17-es szezonban játszottak a Bajnokok Ligája főtábláján, akkor hat meccsből hatot elvesztettek. Igaz, a sorsoláskor nem volt szerencséjük, mert kikapták az Európa-liga-győztes Sevillát, a Lyont és azt a Juventust, amely a szezon végén BL-döntőt játszott a Real Madriddal.

A spanyol Dani Olmo parádézott a BL-selejtezőkben, a zágrábiak nagyot kaszálhatnak az eladásán, ha tartja a jó formáját Forrás: AFP/John Thys

Szavazzon!

Melyik a harmadik kalap leggyengébb csapata?

A negyedik kalapból a Slavia Praha lehet az a csapat, amellyel mindenki játszani akar. A cseh csapat - amely kilenc hazai játékossal állt ki a Kolozsvár elleni BL-playoff meccsre - legutóbb a 2007/08-as szezonban játszott a legrangosabb európai kupasorozatban. A Steaua ellen ugyan győzelemmel kezdett, de esélye sem volt a továbbjutásra az Arsenal és a Sevilla mellett.

Szavazzon!

Melyik a negyedik kalap leggyengébb csapata?

A mi leggyengébb csoportunk tehát így néz ki:

  • Zenit, Benfica, Dinamo Zagreb, Slavia Praha.

Az első kalap legerősebb csapatáról lehet vitatkozni, hiszen az egyik helyen ott van Messi, a másikon Ronaldo, meg persze Neymar vagy Guardiola. De kit érdekelnek, amikor ott van a BL-címvédő Liverpool, amely a legutóbbi két szezonban is döntőt játszhatott.

Virgil van Dijk a Liverpool védelmének vezére Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia

Jürgen Klopp csapata jelen pillanatban Európa leggyorsabb és leggólratörőbb játékát játssza, egy olyan csatársorral, amelyben benne van szezononként 70 gól. Nem kérdés, hogy jelen pillanatban a Liverpool Európa legjobb csapata.

Szavazzon!

Melyik az első kalap legerősebb csapata?

A második kalapból bőven lehetne csemegézni, hiszen olyan csapatok vannak benne, mint a remekül erősítő Atlético Madrid, a tavalyi elődöntős Ajax, a finalista Tottenham, a Bundesliga-listavezető Borussia Dortmund, vagy a Carlo Ancelotti vezette Napoli. Azonban már csak a neve miatt is a Real Madrid hangzik a legjobban. Zinédine Zidane csapata idén korántsem esélyes a végső győzelemre, de akkor sem volt az, amikor a francia szakember átvette a csapatot, és 2016-ban megnyerte első BL-trófeáját - amit azonnal két másik követett.

Szavazzon!

Melyik a második kalap legerősebb csapata?

A harmadik kalap legerősebb csapata talán az Antonio Conte vezette Internazionale. A milánói csapat José Mourinho 2010-es távozása óta lekerült az európai futballtérképről, nyáron azonban leült a kispadra a Juventus és a Chelsea korábbi sikeredzője, Antonio Conte.

Romelu Lukaku góllal mutatkozott be az Interben Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

A korábbi olasz szövetségi kapitánnyal az első bajnoki mérkőzésén fölényes győzelmet aratott az Inter, amely olyan sztárfocistákat igazolt, mint az uruguayi Diego Godín vagy a belga Romelu Lukaku. Ráadásul Milánóban kötött ki a Manchesterben kegyvesztett Alexis Sánchez is, aki komoly erősítés lehet, ha a másfél éves mélyrepülése után ismét elkezd focizni.

Szavazzon!

Melyik a harmadik kalap legerősebb csapata?

A negyedik kalap legjobb csapata az RB Leipzig. A lipcsei csapatot csupán tíz éve alapították, ehhez képest már másodszor szerepelhet a Bajnokok Ligája főtábláján. Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata a 2017/18-as kiírásban már belekóstolt a BL-légkörébe. A két magyar válogatott focista két évvel ezelőtt mind a hat csoportmeccsen kezdőként lépett pályára, a Lipcse azonban csak a csoport harmadik helyén végzett a Besiktas és a Porto mögött, így az Európa-ligában folytathatta, ahol a negyeddöntőbe búcsúzott a később finalista Olympique Marseille elleni párharcban.

Gulácsi Péter és Willi Orbán alapemberek a lipcsei csapatban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Az RB Leipzig azóta is a Bundesliga egyik meghatározó csapata, az idei szezont két győzelemmel kezdte, a kispadon pedig az egyik legjobb német edzőnek tartott Julian Nagelsmann irányít, akinek a kegyeiért olyan csapatok versenyeztek, mint a Real Madrid, a Bayern München, vagy az Arsenal.

Szavazzon!

Melyik a negyedik kalap legerősebb csapata?

A mi legerősebb csoportunk tehát így néz ki:

  • Liverpool, Real Madrid, Internazionale, RB Leipzig.

A Bajnokok Ligája csoportbeosztását csütörtök este hat órától Monte Carlóban sorsolják.

Indul a BL-szezon: a Barca és Juventus lesz a címvédő Liverpool kihívója

Csütörtök este hat órától Monacóban rendezik a Bajnokok Ligája 2019/20-as szezonjának csoportsorsolását. Az idei szezon legnagyobb esélyese a címvédő Liverpool, de a remekül igazoló Barcelona, a Pep Guardiola vezette Manchester City, vagy a Cristiano Ronaldót a soraiban tudó Juventus is elhódíthatja a trófeát.