Óriási botrányt okozott a partjelző hátán puffanó szotyolászacskó

Vágólapra másolva!
A csütörtöki botrányos Craiova-Budapest Honvéd labdarúgó Európa-liga-selejtezőn hanggránáttal dobták meg az északír bírót, aki ennek ellenére sem fújta le a meccset. A Honvéd 120 perc után 0-0-ra állt román ellenfelével szemben, majd a tizenegyesrúgásokban kikapott. A magyar csapat óvást adott be, így nem tudjuk, hogyan végződik ez a párharc. Amit viszont tudunk, hogy 1994. október 1-én a Debrecen-Vasas NB I-es labdarúgó-mérkőzés azért szakadt félbe, mert egy szotyiszacskóval megdobták Márton Sándor partjelzőt. Ezt a történetet idézzük fel most.

Debrecenben már akkor elképedtek, amikor az MLSZ bíróküldő bizottsága Hartmann Lajost delegálta a Vasas elleni meccsre. Ugyanebben az idényben, augusztus 20-án a Debrecen-Vác meccsen Hartmann működése alaposan felbőszítette a közönséget, ráadásul a bíró feljelentette a Lokit. Ezek után kerül sor a Vasas elleni összecsapásra.

A helyi közönség a meccs elejétől kezdve kórusban szidta a három bírót, az indulatok a 74. percben csaptak magasra.

Ekkor Dombi Tibor a jobbösszekötő helyén becsapta Herczeg Zoltánt, a Vasas játékosa csak buktatni tudta Dombit. Mindez jóval a tizenhatoson belül történt, de Hartmann ekkor továbbot intett.

Akik látták ezt a meccset, egyértelműen azt mondták, ez tiszta tizenegyes volt. Még akkor is, ha Dombiról sokan tudták, hogy imádja eljátszani a nagyhalált, főleg akkor, ha a tizenhatoson belülre ér.

A 85. percben a Vasas kapuja előtt folyt a játék. A fővárosi csapat nagy nehezen felszabadított, de ekkor Hartmann észrevette, hogy a túloldalon Márton Sándor lengeti a zászlaját. A bíró odament a partjelzőhöz, aki egy napraforgós zacskót adott át neki. Hartmann átvette a bűnjelet, majd lefújta a meccset.

A Nemzeti Sport 1994. október 2-i száma Forrás: Arcanum - Nemzeti Sport

Ekkor szabadultak el igazán az indulatok. Érdemes elolvasni a korabeli nyilatkozatokat.

Garamvölgyi Lajos, a Debrecen vezető edzője: "Egy ilyen eseményért a Fradi-pályán sok mérkőzést le lehetne fújni. Szándékosan nem akarom a játékvezetőket minősíteni, de igazán levehetnék már Dombi Tiborról azt a pecsétet, hogy feldobja magát."

Horváth Béla, a DVSC csapatkapitánya.

Vida János főrendező: "Nem tartottuk szerencsésnek ezt a küldést, mert Hartmann az augusztus 20-i Vác elleni mérkőzésen felbőszítette a nézőket, és fel is jelentette a klubot."

Holb Attila, a DVSC szurkolója: "Valaki egy napraforgós papírzacskót dobott be, ami a partjelző mellett esett a földre, de nem találta el Mártont. A partjelző ekkor rákiáltott az egyik labdaszedő gyerekre, hogy az vigye oda neki a zacskót. A gyerek nem tehetett mást, ijedtében odaadta neki."

A mérkőzés végén a bírói hármast a rendőrségnek egészen a hajdúszoboszlói vasútállomásig kellett menekíteni - ott tudtak csak kiszállni a játékvezetők a rendőrautókból. Az MLSZ fegyelmi bizottsága nagyon gyorsan összeült, és három nappal később, 1994. október 4-én a meccset 3-0-s végeredménnyel a Vasas javára igazolta. A tárgyaláson az is kiderült, hogy a zacskót Gajdos Bálint dobta be a pályára.

A kép bal szélén Hartmann Lajos Forrás: Labdarúgás

Márton Sándor 1994. október 10-ig nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Ekkor adott interjút a Nemzeti Sportnak. Ebből idézünk:

"A második félidő 44. percében éppen visszafelé futottam, amikor éreztem, hogy a halántékomat valami eltalálja. Visszafordultam, és azt láttam, hogy egy szotyolászacskó hever a földön, amelyet a labdaszedő gyerek el akart tüntetni. Szóltam neki, hogy adja ide, majd középre futottam, és jeleztem Hartmann Lajosnak, hogy megdobtak.

Még el sem ültek az ügy hullámai, amikor 1994. november 20-án a Sopron-Stadler (2-2) NB I-es bajnokin újabb szotyolászacskó repült a pályára, amely Juhos Attila partjelző hátán puffant.

E sorok írója azt a meccset a rádió Körkapcsolásában közvetítette, a mai napig tisztán emlékszem az esetre. A november 22-i Népszabadság sem hagyta szó nélkül az ügyet - pontosabban, a Népszabadság nem hagyta szó nélkül, mert a meccs bírója, Kiss Béla igen.

A Telesport bemutatta a meccs összefoglalóját, ebben egyértelműen látszott, hogy megdobták Juhost.

Juhos azt mondta, hogy nem érzett semmit, a játékvezető testület elnöke, Nagy Miklós pedig elfogadta ezt. Juhos arra is hivatkozott, hogy a nagy hideg miatt dupla öltözéket vett fel, minden bizonnyal ezért nem észlelte a hátán a puffanást. Stadler József, a vendégcsapat elnöke viszont nagyon ideges lett, és azt mondta:

Hogy mást ne mondjak, engem már a kezdés előtt azzal fenyegettek, hogy lelőnek, a lefújás után meg egy ösvényen kellett elmenekülnöm."

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.