Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyolc éve nem védett, kétszer mégis kiállították

Tommaso Berni, kapus
London, England - November 28, 2018 Tommaso Berni of Inter Milan during Champion League Group B between Tottenham Hotspur and Inter Milan at Wembley stadium , London, England on 28 Nov 2018. (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem kell azonnal ostorozniuk magukat azoknak, akiknek elsőre nem sokat mond Tommaso Berni neve. A 37 éves, korábbi utánpótlás-válogatott kapus ugyanis hiába fordult meg külföldön és Olaszországon belül is több helyen, sok lehetőséget nem igazán kapott. Mégis rekordernek vallhatja magát, ugyanis 2014 óta a Serie A-ban szereplő Internazionale tagja, de még egyetlen tétmérkőzésen sem játszott, ellenben így is sikerült már kétszer piros lapot kapnia. A pályán kívül is igencsak különleges Berni összességében közel nyolc éve nem védett, mégis nagyon fontos szerepe van a milánói klubnál.

Kispadra született az olasz kapus

Tommaso Berni a Fiorentina együttesénél kezdte ifjúsági pályafutását, majd 1998-ban került az Internazionale együtteséhez. A kapust nagy tehetségnek tartották, ezt az is jól mutatja,

hogy a következő években rendre meghívást kapott az olasz utánpótlás-válogatottakba.

2002-ben előbb az angol Wimbledonhoz került, majd az U21-es válogatottban is bemutatkozhatott a németek ellen. Azon a meccsen egyébként többek között olyan játékosok játszottak, mint például Antonio Cassano, vagy a másik oldalon Kevin Kurányi.

Embed from Getty Images

Berni 18 éves volt, amikor Angliába került, de mint utóbb kiderült, rossz döntést hozott. Ugyanis Kelvin Davis mögött egyetlen percet sem védett,

de legalább évi 180 ezer fontot (nagyjából 71 millió forint) azért megkeresett a semmittevéssel már ilyen fiatalon. Mivel nem kapott játéklehetőséget az első csapatnál, visszatért Olaszországba, és a Ternana kapusa lett. Pályafutása talán legszebb pillanatait 2004 és 2006 között a Serie B-s csapatnál élte át, és 87 meccsen pályára is léphetett.

A teljesítményére fel is figyelt a Lazio, ahol azonban már inkább csak az edzéseken segítette a csapat munkáját, ahol a világsztárnak nehezen nevezhető Marco Ballotta, majd később Fernando Muslera mögött azért összeszedett hat meccset a Serie A-ban. Talán ekkor ő sem gondolta, hogy 37 évesen csak kilenc élvonalbeli mérkőzése lesz. Márpedig az az igazság, hogy

legutóbb 2012. október 28-án lépett pályára a Sampdoria csapatában egy Cagliari elenni 1-0-ra elvesztett mérkőzésen. Ennek pedig már lassan nyolc éve lesz.

A rutinos kapus egyszer még kipróbálta magát külföldön, a portugál Braga együttesénél, de mindössze öt találkozón kapott lehetőséget, ahogy a Torinónál is csak cserekapus volt.

Tommaso Berni 2014-ben tért vissza az Interhez Forrás: Getty Images/Mitchell Leff

Meccsek nélkül is két piros lap az Interben

2014 nyarán igazolt újra az Interhez, ahol

az azóta eltelt hat év alatt viszont egyetlen percet sem kapott, mégis egy igazán különleges statisztikai mutatóval rendelkezik.

„Ha már több mint húsz éve csinálsz valamit, akkor ahhoz hozzászoksz. A hatodik évem ez az Interben.

– árulta el Berni a Sempre Internek adott nyilatkozatában.

Hiába nem játszott még egyetlen percet sem az olasz sztárcsapatban, már kétszer is kiállították.

Könnyen lehet, hogy hat év után elfogyott a türelme, mivel mindkét piros lapját a 2019/20-as idényben szedte össze. Előbb januárban a Cagliari ellen küldték el a kispadtól, amikor a januári, 1-1-re végződő találkozón Lautaro Martínez kiállítása után gúnyosan megtapsolta a játékvezetőt, amelyért a kispadról követhette a csapattársát az öltözőbe.

Ezt a Martínez-kiállítást nehezményezte túl hevesen Berni:

A második kiállítás pedig még elég friss, június 28-án a Parma ellen idegenben 2-1-re megnyert meccsen nem bírt magával a rutinos játékos. A 68. percben ismét a játékvezetőt kritizálta, aki ezt egy piros lappal jutalmazta.

Gondolhatná az ember, hogy Tommaso Berni eddig nem igazán volt hasznára az Internek, de ez nagyon nem igaz. A Corriere della Sera szerint nagyon fontos a szerepe az Inter öltözőjében.

„Berninek csak kilenc Serie A-s meccse van, de

Tommaso Berni meccsek nélkül is fontos része az Internek Forrás: Getty Images/Action Foto Sport/NurPhoto

Tavaly áprilisban pluszban is megdolgozott a fizetéséért: a klub fanshopjában segített az eladóknak. A viccet félretéve a hírek szerint egyébként 37 évesen sem keres sokkal többet, mint fiatal korában. A foci világában igencsak alacsonynak mondható,

200 ezer eurót kap évente, persze ez azért nem rossz pénz ahhoz képest, hogy egyetlen percet sem játszott még.

„Mindig köszönettel fogok tartozni az Internek a lehetőségért, amit kaptam.

Próbálok egyfajta ragasztó lenni, amely összetartja a csapatot. Tudom, hogy tudok segíteni, és ez nagyon boldoggá tesz"

– árulta el a 37 éves kapus.

Embed from Getty Images

Spirituális élet és az afrikai törzs

A magánélete sem mindennapi az Internazionale kapusának. A felesége nem más, mint

Luna Dakota Riot, aki a közösségi-oldalakon a Hold lányának hívja magát. A szexi nő egyébként hippinek vallja

magát, lázadóként mégis nagyon spirituális életet él.

A pár 2019. január 3-án

Kenyában házasodott össze, a tanúk pedig az afrikai törzs tagjai voltak.

Kuki Gallmann, olasz származású kenyai írónő szerint Afrika megváltoztatta a kapus életét, aki számára a lelkiség igénye diktálta a vágyat, hogy felfedezzenek olyan ősi helyeket, amelyekben megtalálhatja az ember gyökereit. A pár egyébként szívesen oszt meg képeket, akár bensőségesebbeket is, még olyat is, amikor mindketten meztelenek.

Berni egyébként sem tipikus labdarúgó, imád olvasni, gyakran látni a kezében könyvet az öltözőben is, szenvedélyes a zene iránt, és szeret gitározni. A barátai szerint mindenekelőtt kíváncsi és szeszélyes, igazán sokszínű ember.

„Amikor tehetem, sokat olvasok és zenét hallgatok. Egyébként meg a családom és a szerelem buborékjában élek.

Persze vannak nehéz pillanatok, de ennek ellenére nagyon boldogok vagyunk" – mondta a kapus.

Embed from Getty Images

Kétségtelen, hogy Tommaso Berni nem tartozik a valaha volt legjobb olasz kapusok közé, az sem számít éppen világcsúcsnak, hogy kilenc alkalommal pályára lépett az élvonalban, a személyisége miatt mégis fontos szereplőjévé vált az Inter történelmének.

Mindent egy helyen az Eb-ről