Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este 20.45-kor Szófiában kezdődik a Bulgária-Magyarország labdarúgó Eb-pótselejtező. A pótkvalifikációs sorozat két állomásából az elsőt idegenben játssza Marco Rossi csapata. Amennyiben a magyarok nyerni tudnak, akkor november 12-én, Budapesten tehetjük meg az utolsó lépést vagy Románia, vagy Izland ellen. Ha viszont a bolgárok nyernek, akkor a magyar válogatott semmiképpen sem lehet ott a 2021-es Európa-bajnokságon.

Ezt az Eb-pótselejtezőt eredetileg március végén rendezték volna meg, akkor azonban a koronavírus-járvány közbeszólt. Ha akkor kellett volna játszani, nem állt volna rendelkezésre Willi Orbán, mert a Lipcse hátvédje sérüléssel bajlódott.

Most október van, Orbán meggyógyult, ott is van a csapattal, de egy másik kulcsember, a Salzburg légiósa, Szoboszlai Dominik nem lehet Szófiában.

Szoboszlai Dominik és a magyar szurkolók sem lehetnek ott Szófiában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az osztrák csapat a hét végén jelentette be, hogy a keretében koronavírus-fertőzötteket találtak, ezért az egész csapatot karanténba helyezték. Bár Szoboszlai vasárnap játszott az osztrák bajnokságban, mégsem utazhatott el Szófiába, mert a Salzburg ezt nem engedélyezte. Az osztrákokat a FIFA jelenlegi állásfoglalása is segítette, mert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a járvány miatt a klubok nem kötelesek elengedni a játékosokat a válogatott meccsekre.

Egy kedvező FIFA-döntés: Nego válogatott lehet

Mondanunk sem kell, hogy Szoboszlai hiánya óriási érvágás a magyar csapatnak, hiszen a jelenlegi legjobb és legértékesebb játékosát nélkülözi Marco Rossi együttese. Ugyanakkor az is igaz, hogy a FIFA egy másik döntése nekünk kedvezett.

Nego Loic és Szabó Gergő menedzser az Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjének október 8-ai, szófiai Bulgária-Magyarország mérkőzése előtti edzésen az Illovszky Rudolf Stadion melletti edzőpályán Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

A nemzetközi szervezet megváltoztatott egy, a honosítással kapcsolatos szabályt. Ennek köszönhetően a Fehérváron focizó Loic Nego bekerülhetett az utazó keretbe. Az este legizgalmasabb kérdése akkor is az, hogy ki játszik majd a hiányzó Szoboszlai Dominik helyén?

Az UEFA a tét nagyságának megfelelően külön tweetben vezette fel a bolgár-magyar mérkőzést:

Rettenetes formában van az ellenfél

Érdemes egy pillantást vetni az ellenfélre is, amely jelen pillanatban Európa egyik legrosszabb formában lévő válogatottja. Bulgária ugyanis az elmúlt két évben lejátszott 16 mérkőzéséből összesen egyet, egy Csehország elleni hazai összecsapást tudott megnyerni.

Ivelin Popov (fehér mezben elöl) és Ondrej Celustka a 2019-es bolgár-cseh mérkőzésen. Ezt az egyetlen meccset nyerte meg az elmúlt két évben Bulgária Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Már ez is döbbenetes, hogy ilyen "teljesítménnyel" egy csapat eljuthat odáig, hogy az Eb-részvételért játsszon. De e 16 mérkőzés előtt a Nemzetek Ligájában jól szerepeltek, s ennek köszönhető az, hogy most a magyarokkal játszhatnak.

Bulgária legutóbbi 16 mérkőzése

2018. október 16. Norvégia-Bulgária 1-0
2018. november 16. Ciprus-Bulgária 1-1
2018. november 19. Bulgária-Szlovénia 1-1
2019. március 22. Bulgária-Montenegró 1-1
2019. március 25. Koszovó-Bulgária 1-1
2019. június 7. Csehország-Bulgária 2-1
2019. június 10. Bulgária-Koszovó 2-3
2019. szeptember 7. Anglia-Bulgária 4-0
2019. szeptember 10. Írország-Bulgária 3-1
2019. október 11. Montenegró-Bulgária 0-0
2019. október 14. Bulgária-Anglia 0-6
2019. november 14: Bulgária-Paraguay 0-1
2019. november 17. Bulgária-Csehország 1-0
2020. február 26. Bulgária-Fehéroroszország 0-1
2020. szeptember 3. Bulgária-Írország 1-1
2020. szeptember 6. Wales-Bulgária 1-0

Ez tényleg rettenetes statisztika. De azt is tegyük hozzá, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 45 éve nem nyert meccset Bulgária ellen - éppen itt lenne ennek az ideje. Az eddigi utolsó győzelmünket 1975-ben egy hazai rendezésű olimpiai selejtezőn értük el ellenük.

Dimitar Berbatov, Juhász Roland és Komlósi Ádám harca a 2005-ben rendezett Magyarország-Bulgária vb-selejtezőn Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az idegenbeli mérlegünk még ennél is rosszabb, mert az utolsó sikerünket 1957-ben kell keresni: akkor egy vb-selejtezőn Hidegkuti Nándor két góljával győztünk 2-1-re Szófiában.

Az Origo olvasói bizakodóak

Csütörtök reggeli cikkünkben szavazásra kértük az olvasókat. A kérdés viszonylag egyszerű volt: ki nyeri az esti Eb-pótselejtezőt. Olvasóink csaknem 80 százaléka voksolt a magyarok győzelmére.

Az Origo olvasói nagyon bizakodnak az esti Bulgária elleni meccs előtt Forrás: Origo

Marco Rossi számára is óriási a tét

A magyarok olasz szövetségi kapitánya szintén élete mérkőzésére készül. Azzal ő is tisztában van, hogy egy esetleges vereség esetén azonnal búcsút kell mondani annak, hogy a regnáló világbajnok (Franciaország) és Európa-bajnok (Portugália) ellen Budapesten játszhassunk Eb-mérkőzést a csodálatos Puskás Arénában. Mondanunk sem kell, mennyire nem lenne mindegy az egész sportág számára egy sorozatban második Eb-szereplés.

Marco Rossi számára is óriási lesz a tét Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Szófiában rendezett szerdai sajtótájékoztatón az olasz szakember elmondta, bízik benne, hogy viszonylag korán érvényesíteni tudja a csapat az akaratát a bolgárokra, és ez mindenképpen sikerre vezethet. A tréner kijelentette, ez a mérkőzés egy igazi döntőnek is beillik, ahol nincs második esély. A riválisról szólva megjegyezte, nagyon kemény ellenfél, amely rendkívül agresszív, védekező és támadófutballt egyaránt képes bemutatni.

Borzalmas az időjárás Szófiában

A bolgár fővárosban csütörtökön egész nap szakadt az eső, az előrejelzések szerint ez nem lesz másképpen a 20.45-kor keződő mérkőzésen sem. A szófiai stadionban egy rendkívüli módon felázott, mély talaj fogadja majd a csapatokat - a magyar válogatottnak erre is fel kell készülnie.

Nagyon figyelik a szurkolókat

Kraszen Kralev, bolgár sportminiszter a bolgár Dnevnik című lapban azt nyilatkozta, hogy a meccs alatt mintegy 100 kamerával figyelik majd a szurkolókat.

Mindössze 8500 néző lehet ott a szófiai stadionban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Stringer

Erre az intézkedésre azért van szükség, mert a nézőknek be kell tartaniuk a speciális járványügyi szabályokat. Magyar szurkolók nem lehetnek ott Szófiában, mert az UEFA a vendégdrukkerek utazását nem engedélyezte.

Eközben Reykjavíkban

20.45-kor az izlandi fővárosban kezdődik az Izland-Románia Eb-pótselejtező. Ez a magyar válogatottnak csak akkor lesz érdekes, ha nyer Szófiában. Ebben az esetben november 12-én, Budapesten az izlandi-román meccs győztesével játszhatunk a 2021-es Eb-re jutásért.

Itt vannak a kezdőcsapatok

A 20.45-kor kezdődő mérkőzést az Origo élőben közvetíti.

Mindent egy helyen az Eb-ről