Félénk gyerekből nevelték fel a világ harmadik legdrágább futballistáját

Benfica x Santa Clara - Primeira Liga 2019 Pedro Fiuza fiuza foto PHOTO Portugal Lisboa Lisbon Portuguese League Primeira Liga FOOTBALL MATCH SLB Benfica Santa Clara Luz STADIUM soccer SPORT futebol title CHAMPION TROPHY COMMEMORATION celebrate
LISBON, PORTUGAL - MAY 18: Benfica's Portuguese forward Joao Felix celebrates after scoring a goal during the Portuguese League - Primeira Liga - football match SL Benfica vs CD Santa Clara at the Luz stadium in Lisbon, on May 18, 2019. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ángel Di María, Joao Félix, Bernardo Silva, Jan Oblak, David Luiz, Joao Cancelo, Rúben Dias. Csak néhány nagy név azok közül, akik az elmúlt években a Benfica akadémiáján nevelkedtek, majd jelentős anyagi haszonnal távoztak Európa topklubjaihoz. A legjobb játékosok eladása nem mindig örvendezteti meg a szurkolókat, azonban ezeket a futballistákat a lehető legjobb helyen készítették fel arra, hogy a legmagasabb szinten legyenek képesek teljesíteni. A lisszaboni klub az ő elkerülhetetlen eladásukból származó pénzösszeget visszaforgatja az ifjúsági akadémiába, hogy újabb tehetségeket neveljen fel. Ez biztosítja azt, hogy a Benfica továbbra is Portugália legjobbja legyen, és rendszeresen szerepeljen a Bajnokok Ligájában.

A Benfica együttesében figyelemreméltóan sok tehetség tűnt fel az elmúlt években.

A csapat akadémiájának technikai koordinátora, Rodrigo Magalhaes a klubnál eddig eltöltött 15 éve alatt több tucat olyan remek játékost látott, akik az első csapatig jutottak, azonban további karrierjük nem a piros mezeseknél teljesedett ki.

Elég csak Joao Félix, Renato Sanches, Bernardo Silva vagy Rúben Dias nevét említeni, akik a lisszaboni csapatnál töltötték fiatal éveiket.

Utóbbi két játékos már a Manchester Cityt erősíti, velük együtt mintegy 200 millió eurót költött az angol klub korábbi Benfica-nevelésekre. 2019 nyarán Joao Félixet 126 millió euróért igazolta le az Atlético Madrid.

Bernardo Silva és Joao Félix a portugál válogatott edzésén Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

De hogyan és miért csinálják? Mi a titka annak, hogy olyan tehetségeket tudnak felnevelni, akikért később a futball leggazdagabb klubjai hajlandóak csillagászati összegeket kifizetni?

Domingos Oliveira vezérigazgató elmondása szerint a klub fő tevékenysége a legjobb játékosok megtalálása a futballisták lehető legfiatalabb korában. A Benfica ritkán vásárol 25 év feletti játékosokat, hiszen nem versenyezhet a gazdagabb klubokkal, ezért elsőbbséget élvez számára az ifjú játékosok szerződtetése, akiknek aztán rendszeresen lehetőséget is ad az első csapatban.

Sok minden vezethető vissza a 2006-os évhez is, amikor a klubelnök (Luis Felipe Vieira, akit öt egymást követő alkalommal is megválasztottak) úgy döntött, hogy az ifjúsági rendszernek prioritássá kell válnia, ezért létrehozta a csapat futballakadémiáját, amelyet a klub legendás játékosa, Eusébio nyitott meg 2006-ban.

Rodrigo Magalhaes szerint

toborzásuk középpontjában a 6 és 13 év közötti gyermekek állnak, jelenleg összesen 470 tehetség nevelkedik a lisszaboniak akadémiáján.

vallotta be Magalhaes. Tegyük hozzá, hogy később, amikor hatalmas összegekért Európa topklubjainak értékesítik őket, még jövedelmezőbbé válik ez a befektetés.

A futballtörténelem harmadik legdrágább játékosa, Joao Félix is a Benfica egyedülálló befektetésének az egyik legékesebb csillaga.

magyarázta Luis Araújo, az U19-es csapat edzője a fiatal tehetségről, akit rekordösszegért, 126 millió euróért vett meg 2019 nyarán az Atlético Madrid. „Tudtuk, hogy különleges, hiszen remekül olvasta a játékot, képes volt előre látni, mi fog történni a pályán. Félénk srác volt, de micsoda játékos!" – tette hozzá az ificsapat trénere.

„Nagyszerű gyerek!" – mondta Pedro Marques, a Benfica technikai igazgatója, aki nyolc év után tért vissza Portugáliába, miután a Manchester City első csapatával dolgozott együtt, továbbá edzette az angol klub ifjúsági csapatait is. „Tehetségének és munkamoráljának köszönhetően rendkívül gyorsan fejlődött, és megkapta a szükséges személyes és társadalmi támogatást.

Újabb remek játékost küldtünk a labdarúgás világ elitjébe" –

dicsérte Félixet és magát a Benfica rendszerét a szakember.

Joao Félix szupersztárrá válhat Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Luis Araújo szerint a Manchester City játékosa, Bernardo Silva más helyzetben volt, de hasonló karakter, mint Joao Félix.

Ez fontos a Benficánál" – emelte ki.

A személyiségfejlesztés és a megfelelő értékrend közvetítése kiemelt fontossággal bír, a Benfica utánpótlása szociális és oktatási támogatást is nyújt. Ami magát a játékot illeti, szilárd elvek és elképzelések alapján képezik a játékosokat egészen fiatal koruktól fogva.

A játékrendszer tekintetében a 4-3-3-as hadrend az alapvetés, a futballisták 8 éves koruktól fogva egészen az első csapatba kerülésig ebben a felállásban futballoznak.

A labdával akarjuk irányítani a játékot. Ahhoz, hogy megszerezzük, erős letámadást alkalmazunk. Ezt nagyon technikás labdarúgókkal tesszük, akik képesek folyamatos nyomás alatt tartani az ellenfelet és uralni a játékot. Már a nyolcévesekkel is ezt gyakoroltatjuk" – mondta Araújo.

A játékosok toborzását követően megtanítják számukra a Benfica módszertanát, hosszú távon fejlesztik őket azzal a céllal, hogy az első csapatba kerülhessenek. Ez a klub legfontosabb küldetése.

Miután egy feltörekvő tehetség aláírt a klubhoz, személyes programot kap a szokásos edzések mellett. Számos paramétert alkalmaznak a felderítő hálózatok.

Minden fiatallal közösen elkészítünk egy tervet, kikérjük az ő véleményüket is. Egyeztetünk a következő lépésekről, valamint megvitatjuk, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez lehet a futball technikai vagy fizikai része is" – állította Pedro Marques, a Benfica technikai igazgatója.

Minden csapatnak van egy programja, de ezek kiegészülnek egyéni fejlesztési foglalkozásokkal is. Egyeseknek technikai dolgokon kell javítaniuk, amit a pályán tehetnek meg, míg másoknak több időt kell eltölteniük az edzőteremben. Nagyon fontos, hogy már fiatal korban megvizsgálják ezeket az igényeket.

A tervezés rengeteg türelmet igényel.

Bernardo Silva ugyan kiemelkedett a fiatalabb korosztályban, tizenévesen mégis sokat küzdött, fizikailag képtelen volt felvenni a versenyt társaival.

A klub azonban tudta, technikai képességei végül lehetővé teszik számára, hogy nemzetközileg elismert játékossá váljon.

Bernardo Silva (balra) a Manchester Cityben is igazolta klasszisát Forrás: AFP/Tim Keeton

Rúben Dias, aki 2020 szeptemberében távozott szintén a Manchester Cityhez (68 millió euróért), átlagos játékosként érkezett a Benficába – a technikája jó volt, de nem futballozott magas szinten. A munkaképessége tette lehetővé, hogy eljusson a világ legjobbjai közé. Mostanra számos tulajdonság megkülönbözteti a többiektől.

Talán a legfontosabbak ezek közül a vezetői képessége és a kommunikációja. Olyan a pályán, mint egy tábornok. Már akkor is feltűntek ezek dolgok, mikor még csak 11 éves volt, végig ő szervezte a csapat játékát.

Rúben Dias a világ egyik legjobb védőjévé válhat Forrás: AFP/Martin Rickett

A mai modern futballban az is nagyon fontos, hogy a játékosoknak képesnek kell lenniük arra, hogy különböző szerepeket és pozíciókat töltsenek be a pályán, akár egy mérkőzésen belül. Bernardo Silva középpályásként és szélsőként is bevethető. Joao Cancelo, aki jelenleg szintén a City játékosa, nemcsak szélsőként, hanem jobbhátvédként is helytáll.

Az a modell, amelyet a Benfica kifejlesztett és a gyakorlatban évek óta sikeresen alkalmaz, példamutató lehet a legtöbb futballklub számára. Vezetői úgy gondolják, hogy tehetségek bárhol születhetnek, és a jó ötletek is bárhonnan származhatnak.

Az biztos, hogy nem lesz mindenkiből Joao Félix vagy Rúben Dias, és rengeteg olyan ifjú labdarúgó van, aki nem tud akkora karriert befutni.

A klub edzői azonban minden játékost egyenlő bánásmódban részesítenek, és a játék élvezetét, a szenvedélyt igyekeznek átadni a fiataloknak. Végső soron a legnagyobb céljuk az, hogy segítsenek a gyerekeknek elérni az álmaikat. Ismerve a klub futballiskoláját, ne legyen kétségünk afelől, hogy a 470 tehetséges akadémista közül sokukról fogunk még hallani a jövőben.