Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
A harmadik kalapból kihúzott magyar labdarúgó válogatott Angliával, valamint a Robert Lewandowskit a soraiban tudó Lengyelországgal került egy csoportba a 2022-es katari világbajnokság hétfőn este Zürichben megtartott sorsolásán. Az I csoportban a mieink ellenfele lesz még Albánia, az általunk nagyon is jól ismert Andorra, valamint a - Gibraltár mellett - leggyengébb európai csapat, San Marino. 

A szeptemberi FIFA-világranglistán a 40. helyen álló magyar válogatottat a harmadik kalapból húzták ki, azaz biztos volt, hogy nem kerülhetünk egy csoportba Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország válogatottjával.

A sorsolásban a FIFA versenyigazgatóját, Jaime Yarzát, valamint az est műsorvezetőjét, a spanyol Cristina Gullónt a 2006-ban az olasz válogatottal világbjanok Daniele De Rossi, valamint a négy évvel később a hollandok színeiben vb-döntőt játszó Rafael van der Vaart segítette.

Ezúttal elmaradt az ilyenkor szokásos show műsor, hiszen ezúttal mind az 55 érintett válogatott képviselője a távolból - feltehetően az otthonából - követte az eseményeket.

A sorsoláson az öt hat- és ugyancsak öt ötcsapatos csoport összeállításánál több tényezőt is figyelembe vettek. Így politikai okokból nem kerülhetett egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Koszovó és Oroszország; Koszovó és Szerbia; Ukrajna és Oroszország. Míg az adott országok zord időjárása miatt Észtország, Fehéroroszország, Feröer, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna közül legfeljebb ketten kerülhettek egy csoportba.

A csoport: Portugália, Szerbia, Írország, Luxemburg, Azerbajdzsán

B csoport: Spanyolország, Svédország, Görögország, Georgia, Koszovó

C csoport: Olaszország, Svájc, Észak-Írország, Bulgária, Litvánia

D csoport: Franciaország, Ukrajna, Finnország, Fehéroroszország, Kazahsztán

E csoport: Belgium, Wales, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Észtország

F csoport: Dánia, Ausztria, Skócia, Izrael, Feröer-szigetek, Moldovaa

G csoport: Hollandia, Törökország, Norvégia, Montenegró, Lettország, Gibraltár

H csoport: Horvátország, Szlovákia, Oroszország, Szlovénia, Ciprus, Málta

I csoport: Anglia, Lengyelország, Magyarország, Albánia, Andorra, San Marino

J csoport: Németország, Románia, Izland, Észak-Macedónia, Örményország, Liechtenstein

A selejtezők végesztével ezúttal csak a csoportelsők jutnak ki automatikusan a vb-re, míg a csoportmásodikok, kiegészülve azzal a két csapattal, amelyik a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját, de nem végzett a csoportjában az első két hely egyikén, pótselejtezőn harcolhatják ki a fennmaradó három helyet. A playoffban három négycsapatos csoportot alakítanak majd ki, amelyekben két elődöntő után egy döntő mérkőzésen dől el a kijutó csapat kiléte. A magyar válogatott, mint arra emlékezhetünk, megnyerte a csoportját, azaz Marco Rossi együttesével is számolni kell – feltéve, hogy nem végez az első két hely egyikén.

A selejtező sorozat 2021. márciustól novemberig tart, míg a katari vb-t rendhagyó módon nem nyáron, hanem télen, egészen pontosan 2022. november 21. és december 18. között rendezik.

A fordulók időpontjai:
1. forduló: 2021. március 24-25.
2. forduló: 2021. március 27-28.
3. forduló: 2021. március 30-31.
4. forduló: 2021. szeptember 1-2.
5. forduló: 2021. szeptember 4-5.
6. forduló: 2021. szeptember 7-8.
7. forduló: 2021. október 8-9.
8. forduló: 2021. október 11-12.
9. forduló: 2021. november 11-13.
10. forduló: 2021. november 14-16.

A pótselejtezőket 2022. március 24 és 29. között bonyolítják le.

Élő közvetítésünket a sorsolásról itt olvashatja.

Mindent egy helyen az Eb-ről