Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó FA-kupa nyolcaddöntőjében a Thomas Tuchel és Lőw Zsolt vezette Chelsea 1-0-ra legyőzte a másodosztályban szereplő Barnsley csapatát, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

A találkozónak a vendégek voltak a toronymagas esélyesei, hiszen Thomas Tuchel kinevezése óta a Chelsea négy mérkőzésből hármat megnyert, egyszer pedig döntetlent játszott. A Barnsley leginkább a statisztikában bízhatott, hiszen korábban kétszer találkozott a Chelesea-val az FA-kupában, és mind a két mérkőzését megnyerte. Legutóbb 2008-ban 1-0-ra a negyeddöntőben. Persze, a Chelsea-nek is volt mibe kapaszkodni a statisztikát illetően, ugyanis eddig 54 alkalommal találkozott alacsonyabb osztályú csapattal az FA-kupában, és csak egyszer esett ki.

A Barnsley kezdte jobban a meccset, és a 11. percben meg is szerezhette volna a vezetést, de Callum Brittain közeli kísérletét a Tuchel-érában először lehetőséget kapó Kepa Arrizabalaga óriási bravúrral védte.

Tíz perccel később a Chelsea kaphatott volna egy tizenegyest, amikor Toby Sibbick hátulról rácsúszott Tammy Abraham bokájára, de a játékvezető szabályosnak ítélte meg a szerelést. A lefújás előtt ismét a Barnsley kerülhetett volna előnybe. Egy kapu elő belőtt labdába Brittain pöckölte bele, de a labda néhány centivel elkerülte a jobb kapufát.

Megszenvedett a Chesea a Barnsley otthonában Forrás: AFP/Dave Thompson

A fordulás után csaknem negyedórát kellett várni az első helyzetre. Ekkor az angol válogatott Callum Hudson-Odoi ment el a balszélen, a 14 méteres lövése azonban elkerülte a bal alsó sarkot. A 62.percben Antonio Rüdiger került helyzetbe egy szabadrúgás után, de a német válogatott védő fejese elkerülte a kaput.

A 65. percben aztán megtört a jég.

Egy szépen felépített támadás végén a csereként beálló Reece James tálalt középre, az érkező Tammy Abraham pedig az üres kapuba passzolt.

A folytatásban a Chelsea irányította a játékot, a 78. percben mégis a Barnsley hagyta ki a meccs legnagyobb helyzetét. Egy baloldali szöglet után Kepa rossz helyre ütötte ki a labdát, amit Michael Sollbauer azonnal visszaemelt a kapura, azonban a gólvonalra befutó Tammy Abraham fejjel tisztázni tudott.

Az utolsó negyedórában a másodosztályú csapat rendesen beszorította a Chelsea-t, de kidolgozott helyzetet nem tudott kialakítani csak felívelésekkel próbálkozott, de sikertelenül. A londoni kékek ezzel kiszenvedték a győzelmet, és Thomas Tuchel és Lőw Zsolt megérkezése óta továbbra is veretlenek.

FA-kupa, nyolcaddöntő
Barnsley-Chelsea 0-1 (0-0)
Gólszerző: Abraham (65.)

A mérkőzés közben kisorsolták a negyeddöntők párosításait. A Chelsea a Premier League-ben utolsó helyen álló Sheffield United csapatát fogadja.