Vágólapra másolva!
Ha a futballvilág leghűségesebb játékosai kerülnek szóba, akkor az aktív focisták közül elsőként említik meg Lionel Messi nevét, aki 2000-ben került Barcelonába. Akkor, amikor Kanta József már két éve az MTK focistája volt. Kanta József 2004. augusztus 17-én, Lionel Messi pedig 2004. október 16-án játszott először felnőtt tétmérkőzést csapatában. Kanta azóta sem hagyta el a kék-fehéreket és Messi is a Barcelona játékosa még. Ugyanakkor egy vetélkedő fődíjas kérdése is lehetne, hogy az Európában játszók közül ki az a labdarúgó, aki a legrégebben van ugyanabban a csapatban? Cikkünk végére ez is kiderül.

A klubhűség szó hallatán az embereknek általában Paolo Maldini, Ryan Giggs vagy épp Paul Scholes neve ugrik be először. Nem csoda, hiszen az említett labdarúgók egytől egyig klublegendákká váltak.

Persze úgy nem nehéz valakinek hűségesnek maradnia, ha a klubja éppen a csúcson van. Hiszen nem lett volna értelme például a Manchester United két korábbi klasszisának eligazolnia más csapatba, amikor a Ferguson-éra alatt a világ egyik legnagyobb csapatában játszottak hétről hétre. Giggs összesen 15 éven át szolgálta rendíthetetlen szorgalommal és kitartással a Vörös Ördögöket, egy évvel még „túl is élte" Fergusont. Lenyűgöző pályafutása alatt tizenháromszor, míg egykori csapattársa, Paul Scholes tizenegyszer nyert bajnokságot a Uniteddel, emellett a Bajnokok Ligájában mindketten kétszer értek fel a csúcsra, és négy FA Kupa-győzelmet értek el.

Az olasz AC Milan legendája, Paolo Maldini pedig ugyancsak szép trófeagyűjteménnyel rendelkezik, bár esetében többről szólt a hűség, mint kupák és sikerek halmozása. A legjobban talán Sir Alex Ferguson, a Manchester United legendás trénerének szavai jellemezték az egykori kiváló védő mentalitását és hozzáállását. Maldini ugyanis azon kevés játékosok közé tartozik, akiket nem tudott Manchesterbe csábítani a skót mester, mégpedig azért, mert semmi pénzért nem volt hajlandó elhagyni szeretett csapatát.

– árulta el korábban a meghiúsult üzlet okát Ferguson.

Paolo Maldini, a klubhűség egyik szimbóluma Forrás: AFP/Paul Barker

Maldini, aki egészen 41 éves koráig aktív volt,,összesen 902 mérkőzést játszott az AC Milanban. Alighanem az is elismerésre méltó, ha valaki ennyi meccset összehoz egy egész pályafutás alatt, hátha még mindezt egy klub színeiben teszi. Joggal vált klublegendává.

Persze akad ellenpélda is, legalábbis ami a sikerességet illeti.

Hiszen említhetnénk Steven Gerrardot, vagy a minden idők egyik legjobb olasz labdarúgójának tartott Francesco Tottit, akinek neve egybeforrt az AS Roma csapatával. Akárcsak Maldini esetében, Tottinál is családi eredetű dolog volt, hogy csupán egyetlen klub létezett számára. Ugyanis a tizenhárom éves Tottiért nem a fővárosi klub jelentkezett be elsőnek, hanem az AC Milan. A piros-feketék sok pénzt ajánlottak érte, ami jól jött volna a nem túl tehetős családnak, azonban Totti édesanyja nemet mondott.

A római klubnál töltött 25 éve alatt csupán egy bajnoki címet és két olasz kupát nyert, a szurkolók mégis istenként tisztelik. Nem csupán a gólok miatt, sokkal inkább azért, mert ilyen hosszú idő alatt mindvégig hűséges tudott lenni a csapatához, ráadásul egy olyan korban, amikor ez a kifejezés már-már idejétmúlt kifejezésnek tűnik.

Francesco Totti érzelmes beszéddel búcsúzott 2017-ben a szurkolóktól Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Sokatmondó, hogy Totti nagysága és klubja iránti elkötelezettsége előtt még az ősi riválisnak számító Lazio drukkerek is tisztelegtek.

Tehát van, aki ezt az életérzést hozta otthonról, van akiben megvan az a késztetés, hogy kemény munkával hálálja meg a bizalmat, amit kapott fiatalon.

De vajon mi a helyzet manapság?

Találni-e még olyan labdarúgókat, akik ugyanannál a klubnál keresik a kenyerüket, mint ahol elkezdtek játszani? Meghökkentő lehet, de a válasz az, hogy igen.

Nem sokan gondolnák, hogy az orosz Igor Akinfejev, a CSZKA Moszkva legendája jelenleg a leghűségesebb aktív focista. Ez derült ki abból a listából, amelyen azok labdarúgók szerepelnek, akik a legrégebb óta ugyanabban a klubban játszanakt. A labdarúgás tíz legerősebb bajnokságát figyelembe véve Akinfejev olyan játékosokat előzött meg, mint Sergio Ramos, Marcelo, Sergio Busquets, vagy a Barcelona hatszoros aranylabdás szupersztárja, Lionel Messi.

Mára már az is nagy szó, ha valaki ugyanannál a klubnál kezdi el és fejezi be a pályafutását, de a CSZKA csapatkapitányának már eddig is elképesztő és irigylésre méltó 17 éve volt a moszkvai csapatban. Ráadásul ez a szám még nőhet, hiszen Akinfejeev még csak 34 éves, ami a kapusoknál egyáltalán nem számít öregnek.

Akinfejeev az orosz Szuperkupával 2009-ben Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Iliya Pitalev

Akinfejev a CSZKA akadémiáján nevelkedett, majd a klub történetének legfiatalabb kapusaként már 17 évesen bemutatkozhatott. Két évvel később, 2005-ben bajnoki címet és UEFA-kupa győzelmet ünnepelhetett. Azóta már hatszoros orosz bajnoknak mondhatja magát, valamint hatszoros kupagyőztesnek, az orosz Szuperkupát pedig hét alkalommal nyerte meg a moszkvai együttessel.

A képzeletbeli dobogó második helyén Lionel Messi áll, aki 16 éve játszotta első hivatalos mérkőzését a Barcelonában, azóta pedig zsákszámra termeli a gólokat. Az argentin sztár 17 évesen, három hónaposan és 22 naposan a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki tétmérkőzésen pályára léphetett 2004. október 16-án az Espanyol elleni bajnoki mérkőzésen. Az első szezonban még csak kilenc meccsen lépett pályára, és egyetlen gólt szerzett, a következő években viszont valósággal berobbant a köztudatba, miután szinte minden létező klubrekordot megdöntött.

Debütálása óta eltelt pár év, Messi pedig klublegenda lett. Akárcsak Giggs és Scholes esetében, úgy Messinél sem lett volna értelme eligazolnia a Barcából, amely pont ebben az időszakban a csúcson volt. Mostanság viszont egyre gyakrabban válik kérdésessé a hosszú távú jövője a katalánoknál.

Messi neve egybeforrt a Barcelonáéval Forrás: AFP/Lluis Gene

Ez lehet a következő hatalmas átigazolási dráma azután, hogy 2018 nyarán Cristiano Ronaldo a Juventushoz szerződött a Real Madridtól.

Messi esete azonban annyiban eltér a portugálétól, hogy előbbi 13 éves kora óta a katalánokat erősíti, és többször hangoztatta, hogy a Barcánál szeretné befejezni karrierjét. Történt azóta pár dolog a klub háza táján, miután tavaly szeptemberben sokak megdöbbenésére bejelentette távozási szándékát. Messi maradt, a szerződése viszont 2021 nyarán lejár, azt pedig egyelőre nem tudni, mi lesz vele azután.

Néhány szurkoló óhatatlanul dühös lesz Messire, ha elhagyja a Barcát, azonban kétségtelen és vitathatatlan, hogy az argentin támadó lenyűgöző örökséget teremtett, karrierje során pedig hűséges volt a klubhoz és a szurkolókhoz.

Messi eddig 759 alkalommal húzta magára a Barcelona gránátvörös-kék mezét,

ennél többször csak a világ- és Európa-bajnok spanyol focista, Xavi lépett pályára a csapatban, egész pontosan 769-szer, mielőtt 2015-ben visszavonult.

Messiért valósággal rajonganak Barcelonában Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto/Joan Valls

Messi megkapta azt, amire egy hűséges játékos vágyhat, a szurkolók pénzben kifejezhetetlen rajongását. Ez a fajta szeretet körülötte elképesztő méreteket öltött, szobrokat emeltek neki, rengeteg gyermek kapta a nevét róla. Egy fiatal Barcelona-drukker pedig még a testi épségét sem féltve rohant be a pályára 2017-ben, csak azért, hogy testközelből találkozhasson kedvencével. Az argentin sztár megölelte rajongóját, aki Messi lábát megcsókolta mielőtt kivezették a biztonságiak a játéktérről.

Nos, függetlenül attól, hogy Messi távozik a nyáron, vagy sem, valószínűleg a Barcelonánál töltött szenzációs 16 szezonja miatt a modern labdarúgás leghűségesebb játékosai között fogják emlegetni. Azonban meglehetősen szomorú lenne, ha ilyen kellemetlen körülmények között érne véget a sporttörténelem egyik legkiválóbb játékos-klub együttműködése.

Egyébként a Premier League-ben szereplő West Ham United középpályása, Mark Noble napra pontosan azóta játszik a londoni csapatnál, mint Lionel Messi a Barcelonában. Így tehát, ha Messi esetleg távozik a nyáron, akkor a topbajnokságokat figyelembe véve a 33 éves angol játékos egyeduralkodó lehet Európában.

Azonban ha nem csupán a világ tíz legerősebb bajnokságát vesszük figyelembe, akkor a magyar bajnokságban is találni olyan hűséges játékost, aki már közel húsz éve játszik ugyanannál a klubnál. A tavalyi szerződéshosszabbításával Kanta József nem csak az NB I, hanem Európa leghűségesebb élvonalbeli játékosai közé került. Az MTK Budapest 36 éves középpályása 1998 óta a fővárosi egyesület labdarúgója, de a kék-fehérek színeiben tétmeccsen csak 2004. augusztus 7-én mutatkozott be a Sopron elleni bajnoki nyitómérkőzésén. (Az MTK 2002-2004 között az akkor fiókcsapatnak számító Bodajkba küldte el Kantát, hogy tapasztalatot szerezzen a felnőttek között.) Kanta azóta megszakítás nélkül az MTK-ban játszik, az idei már a 17. szezonja. Klubhűségét nem csak a sikerek és az eltelt idő mutatja hűen, hanem az is, hogy a csapatkapitány még a másodosztályba is követte csapatát, amikor a klub 2011 és 2017 után 2018-ban is kiesett az élvonalból.

Tehát akkor még egyszer:

  • Kanta József bemutatkozása az MTK felnőtt csapatában: 2004. augusztus 7.
  • Lionel Messi bemutatkozása a Barcelona felnőtt csapatában: 2004. október 16.
Lee Casciaro küzd a labdáért a belga Toby Alderweirelddel Forrás: AFP/Jose Manuel Ribeiro

Azonban egyik említett játékos hűsége sem fogható a gibraltári Lee Casciaroéhoz, aki 1998 óta erősíti a Lincoln Red Imps FC csapatát. Ez idő alatt a 39 éves csatár csupán kétszer ünnepelhetett bajnoki címet, egyszer pedig szuperkupagyőzelmet.

Casciaro alighanem legemlékezetesebb mérkőzését 2016. junius 12-én játszotta, hiszen éppen az ő góljával győzte le a Lincoln Red Imps a skót Celticet a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A glasgow-i együttes a legnagyobb csapat, amelyet tétmérkőzésen valaha is le tudott győzni a gibraltári együttes, így érthető, hogy történelmi győzelemnek számít. Igaz, a visszavágón simán kikaptak 3-0-ra Skóciában.

"A Celtic elleni meccs egyike volt azoknak, amikor minden nekünk kedvezett. Még most is nehéz szavakba önteni, hogy mit jelentett ez az eredmény. Nagyon jó munkát végeztünk, és szerencsére lőttünk egy gólt, amivel sikerült megnyerni a meccset.

- emlékezett vissza a focista a skót rekordbajnok elleni sikerre.

Nos, ez az, amit valószínűleg senki sem gondolhatott. Mármint, hogy egy gibraltári focista az aktív játékosok leghűségesebbje Európában.