69 perc hősies játék nem volt elég a Fradi-pontszerzéshez

Bayer Leverkusen, Ferencváros, Európa-Liga, labdarúgás
Leverkusen, 2021. szeptember 16. Ryan Mmaee, a Ferencváros játékosa (b) megszerzi a találkozó első gólját a Bayer Leverkusen ellen a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án. MTI/AP/Martin Meissner
Vágólapra másolva!
Hiába küzdött 69 percen át hősiesen a Fradi a jóval esélyesebb német Bayer Leverkusen otthonában, ez sem volt elég a pontszerzéshez. A magyar bajnok 1-0-ra vezetett, majd 1-1 után elvettek tőle egy gólt. A második félidőben sem adta fel a Ferencváros, de a Leverkusen fokozódó nyomását nem tudta kibírni. Ezzel a 2-1-es vereséggel rajtolt tehát az FTC az Európa-ligában. A csoport másik mérkőzésén a Betis 0-2-ről fordítva nyert 4-3-ra a Celtic ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

"Itt van ez az uzsonnás csomag, vegye el, mert éhes lesz, mást nem kap enni." Ezekkel a kedves szavakkal fogadtak másfél órával a kezdés előtt a leverkuseni BayArénában, ahol a Ferencváros labdarúgócsapata a Bayer Leverkusen ellen kezdte meg szereplését az Európa-ligában.

Az uzsonnás csomagnak a koronavírushoz volt némi köze, mert a legújabb szabályozások szerint a meccs előtt nem nyitott meg a sajtóközpont. Ne kérdezzék, miért, értelmes magyarázat nincs rá.

Már csak azért sem, mert ha egy nappal korábban a sajtótájékoztatókon ott tobzódhatott boldog-boldogtalan, akkor ezt a meccs előtt is megtehettük volna. Mindegy, túl lehet ezt is élni, meg az ember különben is annak örüljön, hogy nézők előtt rendezik meg a meccseket.

12 ezer leverkuseni néző jött ki a Fradi elleni meccsre Forrás: AFP/Roberto Pfeil

A városban amúgy elvétve lehetett magyar drukkerekkel találkozni, de a kezdés előtt nem sokkal a németek sem csináltak fergeteges hangulatot.

Pedig a stadionhoz vezető úton kinyitott az összes bódé

és lakókocsi, amely a helyiek kedvencét, a sült krumplit és a currywurstöt árulta. Pár árus zászlókat lengetett, készültek olyan sálak is, amelyeknek a felét a Bayer, a másik felét pedig a Fradi címere foglalta el, de valahogy ez sem kellett senkinek.

Igazából mindenki arra volt kiváncsi, hogy a Fradi mire megy a BL-szintű csapatnak tartott Leverkusen otthonában. Már csak azért is érdekes volt a kérdés, mert

1991 óta a magyar kupacsapatok közül egyedül a Győrnek sikerült egy topligás ellenfél otthonában, azaz idegenben meccset nyerni.

Ennek is 11 éve már: 2010-ben a Pintér Attila irányította Győr győzött (és jutott tovább) a francia Montpellier ellen Franciaországban.

A kezdésre mintegy 12 ezer néző gyűlt össze a BayArénában. Az egyik sarokban 20 fős magyar különítmény szurkolt a magyaroknak.

1. félidő
44
40
39
37Jeremie Frimpong
37Exequiel Palacios
37
10Kerem Demirbay
8Tokmac Chol Nguen
8Ryan Mmaee
8
1
2. félidő
93
87Oleksandr Zubkov
86Oleksandr Zubkov
81Florian Wirtz
81Florian Wirtz
76Stjepan Loncar
76Stjepan Loncar
69Florian Wirtz
69Moussa Diaby
69
67Amine Adli
67Amine Adli
66Bálint Vécsei
66Daley Sinkgraven
66Lucas Alario
66Daley Sinkgraven
66Lucas Alario
66Bálint Vécsei
50Exequiel Palacios
50Exequiel Palacios
49
46
Összeállítások
Bayer Leverkusen4-2-3-1
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Football Pálya
1
Lukas
Hradecky
30
Jeremie
Frimpong
6
Odilon
Kossounou
4
Jonathan
Tah
22
Daley
Sinkgraven
25
Exequiel
Palacios
10
Kerem
Demirbay
31
Amine
Adli
27
Florian
Wirtz
19
Moussa
Diaby
13
Lucas
Alario
90
Dénes
Dibusz
31
Henry
Wingo
25
Miha
Blazic
3
Samy
Mmaee
17
Eldar
Civic
19
Bálint
Vécsei
44
Stjepan
Loncar
10
Tokmac
Chol Nguen
16
Kristoffer
Zachariassen
11
Oleksandr
Zubkov
8
Ryan
Mmaee

Bayer Leverkusen

Kezdők
1Lukas Hradecky
30Jeremie Frimpong
37
6Odilon Kossounou
4Jonathan Tah
22Daley Sinkgraven
66
66
25Exequiel Palacios
50
50
37
10Kerem Demirbay
10
31Amine Adli
67
67
27Florian Wirtz
81
81
69
19Moussa Diaby
69
13Lucas Alario
66
66
40Andrey Lunev
3Panagiotisz Retszosz
5Mitchel Bakker
7Paulinho
8Robert Andrich
11Nadiem Amiri
14Patrik Schick
20Charles Aranguiz
33Piero Hincapie
38Karim Bellarabi
Cserék

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
31Henry Wingo
25Miha Blazic
3Samy Mmaee
17Eldar Civic
19Bálint Vécsei
66
66
44Stjepan Loncar
76
76
10Tokmac Chol Nguen
8
16Kristoffer Zachariassen
11Oleksandr Zubkov
87
86
8Ryan Mmaee
8
1Ádám Bogdán
15Adnan Kovacevic
23Marijan Cabraja
53Dominik Csontos
77Myrto Uzuni
80Zeljko Gavric
Cserék

A Leverkusen tehát bombaerős kezdőcsapattal állt fel, közel sem lehetett azt mondani, hogy félvállról vették volna a meccset. A nem túl nagyiramú első percek után - ekkor azért sokat volt a Fradi térfelén a labda - a 8. percben

gyönyörű támadás végén szerezte meg a vezetést a Ferencváros.

Tokmac kapott jó indítást a balszélen, betört a tizenhatoson belülre, majd középre passzolt az érkező Ryan Mmaeének, aki hat méterről az üres kapuba lőtt. Ezzel a góllal 1-0-ra vezetett a magyar bajnok. Ennél jobb kezdésről álmodni sem lehetett volna.

Ryan Mmaee gólja a Leverkusen ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A vezető gól után sem állt vissza a Fradi, hanem megpróbálkozott az újabb támadásokkal. A 10. percben Zubkov végezhetett el szabadrúgást a német kaputól 30 méterre. Lövése levágódott a sorfalról, a labdát pedig Lukas Hradecky szedte össze.

Egy perccel később újabb nagyszerű magyar akciót láthattunk. Zachariassen átadása után a jobb szélen felfutó Wingo került lövőhelyzetbe, az amerikai játékos 11 méteres lövését Lukas Hradecky vetődve védeni tudta.

Egészen elképesztő volt látni, hogy mennyire jól játszott ezekben a percekben a magyar csapat. Negyedóra elteltével a Leverkusen fokozta a nyomást. A 15. percben egy labdaszerzés után Kerem Demirbay indult meg a Fradi kapuja felé, 25 méterről eleresztett egy bombát, de a labdája szerencsére elkerülte a jobb felső sarkot. Két perccel később egy röviden kivágott labdát Exequiel Palacios gyűjtött be a Fradi kapuja előtt, 18 méterről lőtt, a bal felső sarokba tartó labdába Civic beletette a fejét, és hatalmasat mentett.

A német csapat mintha teljesen össze lett volna ekkor zavarodva.

Jelezte ezt az is, hogy Diaby valami elképesztő ügyetlenül adott haza egy labdát, ebből Fradi-szöglet következett. Aztán a Leverkusen finn kapusa, Hradecky adta oda a Fradinak a labdát, szóval, volt gondja a németeknek elég.

Gerardo Seoane, a Leverkusen edzője Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Aztán nekünk is akadtak gondjaink. A 25. percben Dibusz védte nagy bravúrral Demirbay szabadrúgását. A 31. percben még nagyobb helyzetet hagyott ki a Leverkusen. Demirbay felpasszolt labdáját Lucas Alario pörgette fel magának, majd 18 méterről kapura bombázott,

Dibusz Dénes azonban óriási bravúrral szögletre ütötte a kapu bal oldalába tartó labdát.

Ez már hatalmas Leverkusen-lehetőség volt.

Nagy nyomás alatt volt ekkor a magyar csapat, a labdabirtoklás is a németek javára billent (64-36%), olykor hosszú percekig nem tudtunk kijönni a saját térfelünkről. Várható volt, hogy ezt a hatalmas nyomást nem fogja kibírni kapott gól nélkül a Ferencváros. A 37. percben szép német támadás végén Jeremie Frimpong tálalt középre, a második hullámban érkező Exequiel Palacios pedig 11 méterről a jobb felső sarokba lőtt.

Sajnos védhetetlen volt ez a lövés, ezzel egyenlített a német csapat.

A Fradi vezető gólja után nagy volt a Leverkusen nyomása Forrás: AFP/Roberto Pfeil

A 40. percben újra ordított minden magyar a BayArénában - sajnos, hiába. Balról végzett el szögletet a Fradi. Mmaee fejelt kapura, a labdát kivágták a németek, de röviden, egyenesen bele Vécsei Bálintba, aki egy pattanás után a kapuba bombázott.

A videózás után azonban elvették a Ferencváros gólját, mert a VAR kezezést állapított meg.

Az első félidő utolsó perceiben azért kellett szorítani, hogy ne kapjon újabb gólt a Fradi. Végül 1-1-es állásnál vonultak szünetre a csapatok. De ez annak is volt köszönhető, hogy a bíró nem adta meg a 45. percben született második német gólt. Ekkor Jonathan Tah fejelt a kapuba, de a játékvezető nem adta meg a Leverkusen gólját, mert Tah rátámaszkodott Wingóra.

Nagy izgalmakat hozott az első félidő hajrája Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A Leverkusen nagy lendülettel kezdte a második félidőt. A 48. percben Moussa Diaby ment el a jobbszélen, a középre tett labdájába azonban Blazic belepiszkált, ezzel pedig óriásit mentett az érkező Demirbay elől. Az 50. percben hosszú idő után próbálkozott lövéssel a Fradi, de Tokmac labdája mellé ment. Az 53. percben Zubkov lövését védte a Leverkusen kapusa.

Ebben az időszakban az látszott, hogy a Fradi igyekezett megtartani a labdákat, már amikor sikerült megszereznie azt.

Nagy helyzete nem volt a magyar bajnokcsapatnak, de a németek fölénye sem volt annyira nyomasztó, mint az első félidő utolsó negyedórájában.

Az 59. percben hatalmas Dibusz-védés következett. Wirtz jobboldali beadása után Amine Adli fejelt kapura, a magyar kapus azonban óriási bravúrral leért a földre lefejelt labdára, és szenzációsat védett.

A második félidő elején a Fradi jól védekezett, és igyekezett megbecsülni a labdát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Nem sokkal később Ryan Mmaee tört be a Leverkusen tizenhatosára, két védőt is kicselezett, majd az utolsó pillanatban Daley Sinkgraven elpöckölte előle a labdát. Nagy lehetőség volt.

A 69. percben már sajnos a Leverkusennél volt az előny.

Ehhez az is kellett, hogy Civic nagy hibát kövessen el és eladja a labdát. A rossz passz után Frimpong kiugratta ziccerben Wirtzet, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt a tehetetlen Dibusz mellett. 2-1 a Leverkusen javára.

Innentől kezdve a németeknek cseppet sem volt sürgős a dolog. 1-1-es állásnál még úgy éreztük, hogy ólomlábakon vánszorognak a percek, a Leverkusen vezetése óta viszont mintha felgyorsult volna az idő múlása. Ennél nagyobb gond volt, hogy a fáradó Fradi nem tudott már újabb helyzeteket kialakítani.

Vécsei Bálint (j) és Olekszandr Zubkov, a Ferencváros, valamint Florian Wirtz, a Bayer Leverkusen játékosa (k) a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án MTI/EPA/Friedemann Vogel Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A meccs hátralévő percei már úgy csorogtak le, hogy a Leverkusen gyakorlatilag lepörgette az órát. Azért a 86. percre is maradt még egy helyzet: egy balról belőtt labda elment a visszaérő Gavric lába alatt, így Nadiem Amiri ziccert lőhetett azonban 11 méterről kapu fölé lőtt.

Fradi csaknem 70 percen át hősiesen küzdött a BayArénában, de ez most a pontszerzéshez is kevés volt.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
I
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V

A Ferencváros két hét múlva Budapesten a spanyol Real Betis ellen lép pályára az Európa-ligában.