Vágólapra másolva!
Bombaként robbant a hír, hogy az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Arsenal nemrég elképesztően tehetséges focistát szerződtetett, akit már most az új „Lionel Messiként " emlegetnek. Nem is ok nélkül, ugyanis Zayn Ali Salman mindössze négy éves, de már most olyan dolgokra képes a labdával, amelyekre a nála sokkal idősebbek közül is csak nagyon kevesen. 

Bölcsis korában figyeltek fel az Arsenal legfiatalabb igazolására

Az Arsenal egyébként is híres arról, hogy szeret a fiatal, saját nevelésű játékosaira támaszkodni, de az még a londoni együttesnél is példa nélküli, hogy valakit még óvodás korában, kevéssel az ötödik születésnapja előtt megszerezzenek. Már pedig

Zayn Ali Salman esetében erről volt szó, aki a valaha volt legfiatalabb igazolása lett csapat "akadémiájának". A klub játékosmegfigyelője még bölcsődés korában fedezte fel a kis Instagram-sztárt,

akire számos klub felfigyelt, így lépnie kellett.

„Amikor megláttam,

- árulta el Stephen Dean, az Arsenal felderítője Salmanról.

és vázoltam az elképzeléseinket. Született tehetségről van szó" - tette hozzá.

Tényleg nehéz elhinni, hogy egy óvodás hogyan képes ilyen szinten kontrollálni a labdát.

Igaz, regisztrálni egyelőre nem tudják, mivel a profi kluboknak tilos játékosokat regisztrálniuk kilenc év alatt.

Tavaly a klubok megvitatták, hogy lejjebb vigyék ezt a kort, amolyan „előakadémiák" bevezetésével, ami valójában ugyanúgy egy akadémia, az ötletet azonban egyhangúlag elvetették. Nem is csoda, gondoljunk csak bele, mi a következő lépés? Mikor megszületik a gyerek, már a kórházban ott lesz egy játékosmegfigyelő, aki a baba külső jegyei alapján a szerződtetés mellett dönt? Érdekesség, hogy Lionel Messi például nyolcévesen csatlakozott első klubjához, a Newell's Old Boyshoz, mielőtt 13 évesen a Barcelonához szerződött.

Lionel Messi is fiatalon került a Barcelonához Forrás: AFP/Lluis Gene

Persze, a regisztráció csak egy dolog, a játékosok ugyanis bármilyen kortól edzhetőek, ami azt jelenti, hogy a futballklubok nyugodtan foglalkozhatnak velük.

Salman pedig már le is játszotta az első meccsét az Arsenal színeiben, egészen pontosan U6-os együttesében. Senki nem lepődött meg, hogy négy gólt szerzett és ő lett a mérkőzés embere.

Az Arsenal egyébként megerősítette, hogy Salman a klub egyik fejlesztőközpontjában játszik, de értelemszerűen nincs bejegyezve a Hale End Akadémiára. A klub szóvivője elmondta:

és szórakoztató játékot biztosít az U-6-tól az U-8-as korosztályig. Küldetésünk, hogy a leggondoskodóbb és legnagyobb kihívást jelentő futballakadémia legyünk, ez abban is tükröződik, ahogyan fejlesztjük fiataljainkat. A prioritás annak a biztosítása, hogy

a fejlesztőközpontokba vagy a Hale End Akadémiánkba járó gyerekek élvezzék a futballt, különös tekintettel a teljes körű fejlődésére és jólétére."

A mentális egészségre is károsak lehetnek az akadémiák

Nem mindenki látja ilyen rózsaszínűnek a helyzetet, a Kick It Out fejlesztési vezetője, Troy Townsend - aki az Everton labdarúgójának, Andros Townsendnek az apja - a TalkSPORT által sugárzott új dokumentumfilm-sorozatban a modern akadémiai rendszerrel kapcsolatos problémák tömkelegét tárja fel.

- mondta Townsend, aki hozzátette, a kapitánya és a vezére volt az ifjúsági csapatainak, amikor azt mondták neki, hogy klasszis lehet belőle." Nem így lett.

Troy Townsend és Andros Townsend - apa és fia Forrás: lifebogger.com

„Amikor a Millwall, majd a Crystal Palace tinédzserként elengedett a hetvenes évek végén, az egész világom összetört." Townsend pályafutása pedig jól indult: gólt szerzett a millwalli debütálásakor, amikor beállt Teddy Sheringham mellé, de amikor kiderült, hogy

nem a profi futball lesz az ő útja, azt mondja, „üresnek érezte magát", és kudarcnak élte meg. Hozzátéve, hogy: „bevallom, ezt az érzést a mai napig magammal cipelem."

Az Instagram-sztár kimagaslik a korosztályából

Salman csodálatos képességeit bemutató videók több ezer megtekintésnél járnak az Instagramon, ahol

egyébként egészen elképesztő, közel 22 ezer követője van már öt évesen a hihetetlenül tehetséges óvodásnak.

Csak összehasonlításképpen, olyan hazai sztársportolóknak, mint például Lőrincz Tamás (8,5 ezer), Baji Balázs (15 ezer), Vámos Márton (8,5 ezer), Kopasz Bálint (15 ezer), Csipes Tamara (5 ezer) vagy éppen Berecz Zsombor (3,5 ezer) is kevesebb van.

Olimpiai aranyérmesünknek, Kopasz Bálintnak sincs annyi követője, mint az ötéves csodagyereknek:

Austin Schofield, aki a régi edzője volt a First Touch Football Academyn, így vélekedett Salmanról:

Salman apja is megszólalt a fia igazolásáról:

Emlékszem a napra, amikor megszületett, a nővér a hasára fektette, ő felemelte a fejét, és körbenézett, mindenkit meglepett. Egészen kiskora óta nagyon erős gyerek."

Zayn Ali Salman készül az Arsenal edzésére Forrás: instagram.com/zaynalisalman/

Nem jó hír viszont az Arsenalnak, hogy

a szülinapján készült képeire Párizsban is felfigyelhetnek, ugyanis a kisfiú többek között nagy PSG-szurkoló,

és ezt sokszor nem is rejti véka alá. Arra viszont még sokáig várni kell, mire kiderül hogy tényleg a következő Lionel Messi lesz-e, de a közösségi média korában a jövőben is nyomon követhetjük majd a történetet.

Sok "kis Messi" tűnt már el a süllyesztőben korábban

Bár az példátlan, hogy valakire már bölcsödés korában felfigyeljenek és négyévesen meg is szerezzék, azért

a közelmúltból jó pár olyan játékost fel lehet sorolni, akiket az „új Messiként" kiáltottak ki, de végül megakadtak egy szintnél,

és soha nem tudtak olyan karriert befutni, mint amilyet jósoltak nekik. Jöjjön egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül.

Paulo Henrique Gansóról nemrég írtunk, aki Neymar mellett a Santos másik csiszolatlan gyémántja volt, de végül teljesen más irányt vett a karrierjük és szépen lassan Neymar árnyékában Ganso eltűnt a futballtérképről.

Bojan Krkic messze nem futotta be azt a pályafutást, amit jósoltak neki Forrás: AFP/Lluis Gene

Azonban nem ő az egyetlen ilyen játékos,

Barcelonában például ott volt Bojan Krkic, akit ugyancsak az „új Messinek" hívtak, de végül a nyomába sem tudott érni,

így inkább elmenekült Spanyolországból. Pedig híres La Masia történetének legtermékenyebb időszakában - mikor olyan tehetségek kerültek fel az első csapathoz, mint Andrés Iniesta vagy épp Messi - üstökösként robbant be a 16 éves Krkic. Első felnőttcsapatos évében 31 meccsen 10 gólig jutott - amely azóta is a legjobb teljesítménye bármilyen bajnokságot figyelembe tekintve -, azóta viszont lejtmenet a pályafutása. A 31 éves játékos jelenleg a japán Vissel Kobe játékosa.

A most 25 éves skót Ryan Gauld neve talán csak a legelvakultabb fociszurkolóknak mond bármit is, pedig 2013-ban a skót focistát kezdték el "baby Messi" néven emlegetni.

Bár már akkor úgy vélekedett a középpályás, hogy egészen nevetséges a Messivel való összehasonlítás, a Sporting mégis látta benne a potenciált. Hiába, a portugál együttesnél nem sok sót evett meg, azóta már megfordult a skót Hibernian FC-ben is, jelenleg az MLS-ben szereplő Vancouverben játszik. Ott mondjuk nem annyira rosszul, a jelenleg is zajló idényben 15 meccsen már három gólnál és négy asszisztnál jár.

Ivan Rakitic és Alen Halilovic (jobbra) beszélget a Barcelona edzésén Forrás: AFP/QUIQUE GARCIA/Quique Garcia

2014-ben igazolta le a Barcelona a horvát szupertehetséget, Alen Halilovicot, aki a stílusa mellett külsőre is hasonlított a fiatal Messire. A felnőttek közé azonban nem tudta beverekedni magát,

egyszer lépett pályára csak, méghozzá 2015-ben az Elche elleni Király-kupa-meccsen. Így nem volt meglepő, hogy a Barca eladta Halilovicot a Hamburgnak, de ott sem tudott megragadni. Azóta megfordult sok helyen - többek között az AC Milannal is -, jelenleg a Championshipben szereplő Reading játékosa a még mindig csak 25 éves Halilovic.

Bár még mindig csak 20 éves az olasz Pietro Pellegri, így van ideje még befutni, az azért már látszik, hogy Lionel Messi szintjétől nagyon messze áll. Pedig 2017 májusában ő lett az az első játékos, aki már a 21. század szülöttjeként szerzett gólt a Serie A-ban a Genoa színeiben.

A klub elnöke, Enrico Preziosi ekkor úgy nyilatkozott, hogy megtalálták az „új Messit". Pellegri a Monacóhoz igazolt, ahol több mint két év alatt 23 meccsen mindössze két gólig jutott. Jelenleg kölcsönben a Milanban szerepel, már amikor, ugyanis nyár óta három meccsen összesen 60 percet kapott és nem talált még be.

Lee Seung-woo 12 évesen keltette fel a spanyol Barcelona figyelmét, de nem tudta befutni azt a pályafutást, amit jósoltak neki Forrás: bleacherreport

A dél-koreai Lee Seung-woo 12 évesen keltette fel a spanyol Barcelona figyelmét, miután a Danone Nemzetek Kupáján gólkirályi címet szerzett, a katalán sztárcsapat gyorsan le is igazolta az akadémiájára. 2016-ban debütált a Barcelona B csapatában,

de a legjobbak között már nem játszott. 2017-ben az olasz Verona igazolta le, ott 43 meccsen jutott szóhoz, és két gólig jutott. A most 23 éves játékos azonban 2019-ben a belga Sint-Truidense csapatához szerződött, ahol eddig 17 meccsen játszott csak, két gólja van, - kölcsönben volt a portugál Portimonense együttesénél is -, és a piaci értékét már mindössze csak 500 ezer euróra taksálják.

Freddy Adu 2012-ben az amerikai válogatottban Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Isaac Ortiz

Szándékosan a végére hagytuk az ismert PC-játék,

a Football Manager 2000-s éveinek a legnagyobb sztárját, ugyanis élő ember nem volt, aki ne vette volna meg a csapatába. Fredy Aduról van szó, aki az „új Messik" megtestesítője.

Nem is csoda, mivel a ghánai születésű amerikai válogatott labdarúgó minden idők legfiatalabbjaként, 14 évesen kapott profi szerződést az Egyesült Államokban, majd ő lett a legfiatalabb játékos, aki MLS-meccsen pályára lépett. 2004-ben a D.C. United szerződtette, mindössze

14 évesen és az MLS legjobban fizetett játékosa lett, 1 millió dolláros szerződést kötött vele a Nike. 16 évesen bemutatkozott az amerikai válogatottban,

amelyben 17-szer lépett pályára. 2006 novemberében próbajátékon vett részt a Manchester Unitednél, de nem kapott munkavállalási engedélyt, így a Real Salt Lake-hez igazolt, majd a portugál Benficához, de csak 11 bajnokin kapott lehetőséget, közben többször is kölcsönbe került.

Innen viszont megindult a lejtmenet, még felsorolni is nehéz a csapatait: Volt a Monacóban, a portugál Belenensesben, a török Rizesporban, a görög Áriszban, az amerikai Philadelphia Unionban, a brazil EC Bahiában, a szerb FK Jagodinában, a finn Kuopion PS-ben, a Tampa Bay Rowdiesban, a harmadosztályú a Las Vegas Lightsban és

az ugyancsak harmadik ligás svéd Österlen FF-ben. Még mindig csak 32 éves, és jelenleg nincs csapata.

Ezekből a felsorolásokból is látszik, hogy bizony semmit nem jelent, ha valakit gyerekként tehetségesnek tartanak, vagy éppen a sajtó már az „új Messinek" kiáltja ki. A világsztárságig vezető út nagyon hosszú, számos buktatóval. Ebben pedig a kluboknak és a médiának is nagy szerepe van, ugyanis gyakran hatalmas terhet raknak egy fiatal játékos vállára azzal, hogy máshoz hasonlítják. Gyakran túl nagyot.