Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Kaiserslautern az elmúlt hétvégén 48413 néző előtt hazai pályán 3-1-es vereséget szenvedett bajnoki mérkőzésen a Borussia Dortmundtól. Pedig utóbbi meglehetősen tartalékos összeállításban volt kénytelen játszani. A diadalra éhes, majdnem ötvenezres publikum mély letargiába esve vette tudomásul, hogy az Eintracht viszont 23325 drukker előtt rangadót nyert, így a kedvencek helyzete romlott. Ráadásul az 1860 München is győzött, így a hónapok óta tartó, őrült hármas versenyfutás még kiélezettebbé vált, és a kétszeres Bundesliga bajnok sorsa nincs a saját kezében. Ugyanis az 1965-66-os bajnokság legjobb német csapatának, az „Oroszlános Münchennek" mai játékosai, és az egy évvel később csúcsra érő Eintracht Braunschweig focistái elkeseríthetik a Lautern szurkolóit. Abban a harcban, melynek a tétje óriási: ki szerzi meg a második helyet a német harmadosztályban.

Aki azt hiszi, hogy ez egy pikírt, cinikus ténymegállapítás, az nézzen meg egy Bundesliga3-as meccset a hajrából! Elképesztő mi zajlik a második feljutó helyért ott! Akinek nincs lehetősége meccset nézni abból a pontvadászatból (vagy eléggé el nem ítélhető módon a nagy BL-varázslatok közepette nem kíván erre időt szánni) azok kedvéért egy rövidke helyzetjelentés Németország harmadik vonalából.

A bajnoki címet három fordulóval a vége előtt már megnyerte a Magdeburg, amely 1974-ben elhódította az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupáját. Vagyis kis túlzással a kontinens második legjobb csapata volt. Jövőre a német másodosztályban játszhat. Az egykori NDK területén található gárda szinte végig vezetett a mostani pontvadászatban, a bajnoki címet bebiztosító, Zwickau elleni siker alkalmával 26340-en tomboltak a lelátókon. Ami egy picit arcpirító, mert a MDCC-Arenába harmincezren is beférnének, de a „szolid érdeklődés" betudható a gyengécske ellenfélnek.

A Magdeburg már biztosan bajnok, az 1860 München még reménykedhet a feljutásban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Szombaton az 1860 München elleni rangadón bizonyára telt ház lesz, és valószínűleg a meccs napján már ki sem nyitnak a pénztárak, hiszen vélhetően hatalmas tömeg érkezik Münchenből is. Mert a hazaiak ünnepelni szeretnének, a vendégek pedig elérni a harmadik helyet, mely osztályozót ér.

Ha a müncheniek nyernek a harmadosztály legjobbjának otthonában, és még marad esélyük a harmadik helyre, akkor a zárófordulóban bizonyára kicsinek bizonyul majd a Grünwalder Strassen található tizenötezres stadionjuk a Borussia Dortmund elleni hazai találkozón.

Persze senki ne Haalandra és társaira gondoljon, ugyanis jelenleg két elsőosztályú gárda, a Dortmund és a Freiburg amatőr társulata is itt szerepel.

Elképesztő a harc a feljutásért a német harmadosztályban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A Bundesliga 3 tizenkilenc jelenlegi csapata között megtalálható a két elsőosztályú klub fiataljai mellett az egykori NDK már említett óriása, a Magdeburg, az egyaránt egyszeres keletnémet bajnok, és az ottani kupát többször is elhódító Halle és Zwickau, valamint a Bundesliga alapító tagjai közül a Duisburg, a Saarbrücken, az élvonalban hét évet lehúzó Mannheim. Továbbá az 1963 óta a salátástálat elhódító 12 csapat közül három, a már említett Braunschweig, a Kaiserslautern és az 1860 München. Egyikük jövőre a Bundesliga2-ben szerepelhet, egyikük osztályozón vívhatja ki a feljutást ugyanoda, míg a harmadik hoppon marad, és ősztől is a harmadik vontalban szenvedhet. Az osztályozót egyébként azon Dynamo Dresden ellen lesz kénytelen vívni a „szerencsés", amely nyolcszor nyerte meg a keletnémet bajnokságot, és hétszer az ottani kupát. És amely jelenleg egészen jó játékosállománnyal rendelkezik, igaz 2022-ben még nem nyert mérkőzést, és annak köszönheti, hogy nem esett ki közvetlenül a Bundesliga2-ből, hogy a bajor Ingolstadt reménytelen produkciót nyújtott egész évben, míg a szász Erzgebirge Aue-t akkor is üldözte a balszerencse, amikor jó teljesítményt produkált.

De ki játszhat a Dresdennel? Ennek eldöntésére még két forduló lesz a Bundesliga3-ban. A Braunschweig még két mérkőzést játszik. Szombaton Meppenbe utazik, ha ott nyer, akkor feljut, ugyanis megtartja az egypontos előnyét a Kaiserslauternnel szemben.

Az FC Kaiserslautern a szezon utolsó bajnokiját vívja a hétvégén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Moray/firo Sportphoto/Ralf Moray

Erre a kijelentésre persze joggal kaphatja fel a fejét mindenki, aki kicsit is ért a focihoz, és a matematikához. Azt ugyanis a két dologban alapszinten jártasok is tudják, hogy egy forduló alatt be lehet hozni egypontos hátrányt. Persze csak akkor, ha játszik meccset egy csapat. Csakhogy a Lautern vasárnap Kölnben, a Viktória ellen befejezi a bajnokságot. Az utolsó játéknapon ugyanis a Türkgücü Münchent fogadta volna, csakhogy ez a gárda áprilisban csődbe ment, és azonnal visszalépett a bajnokságtól. A szabályok értelmében az eredményeit törölték, és az aktuális fordulóban kisorsolt ellenfele arra a napra pihenőt kap. A Türkgücü egyébként városi riválisát, az 1860 Münchent egyszer legyőzte a szezonban, egyszer döntetlent játszott vele, míg az „oroszlánok" két vetélytársától kikapott. Vagyis kizárásával súlyosan beleszólt a feljutásért vívott harcba, mert ha a Braunschweig és a Lautern megtarthatta volna ellene szerzett pontjait, akkor az 1860 már matematikailag sem juthatna fel. Még távolabb lenne a két korábbi Bundesliga bajnoktól, ha azok tavasszal is legyőzték volna a müncheni török vendégmunkások klubját. Így viszont a „Kismünchen" akár második is lehet (hat pontra van attól a pozíciótól), de harmadik mindenképp', mert az ott lévő Lauternnél csak öttel gyűjtött kevesebbet. És neki még két meccse van hátra.

Hétközben megy a matek, hétvégén pedig útrakelnek a szurkolók. Braunschweig ugyanabban a tartományban (Alsó-Szászországban) található, ahol Meppen, vagyis utóbbi békés lakosai számolhatnak azzal, hogy a keleti szomszéd drukkerei elárasztják a várost, és kicsinek bizonyul majd a 13.000-es Hänsch-Arena. Talán még a 35000 lakosú település vendéglátóipari egységeinek tulajdonosai is jó, ha beszereznek egy-két plusz asztalt, és a szokott szombati fogyasztás sokszorosával számolnak. Ha pedig nem nyer a Braunschweig, akkor vasárnap az (időleges) előzésben reménykedő Lautern drukkerei szállják majd meg Kölnt. Mert ezen két város sincs túl messze egymástól. Kölnben persze van elég szórakozóhely, de lehet, hogy közülük sok megtelik majd vasárnap, ahogy a stadion is.

Mindent egy helyen az Eb-ről