Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Hiába a világ minden pénze, a PSG megint leégett

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi (L) and Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (R) leave the pitch after losing the first leg of the UEFA Champions League round of 16 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and FC Bayern Munich at the Parc des Princes stadium in Paris on February 14, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Igazi slágerpárosítással tért vissza az európai csúcsfutball, a Bajnokok Ligája. A 2020-as BL-döntő megismétlésvel éledt újra a sorozat a november elején, a katari világbajnokság miatt elrendelt szokatlanul korai szünet után. A Paris Saint-Germain nem bírta elviselni Kylian Mbappé padoztatását a Bayern München ellen, az AC Milan pedig poraiból feltámadva verte hazai pályán a Tottenham Hotspurt. Lássuk, hogy élték meg a meccseket a főszereplők, és mik voltak a játéknap érdekességei.

Súlytalan csodatrió

A Paris Saint-Germain csapatánál az volt a kérdés a meccs előtt, hogy a Messi-Neymar-Mbappé hármasból kik tudják majd vállalni a Bayern München elleni nyolcaddöntő első meccsén a játékot. Christophe Galtier végül Lionel Messit és Neymart tudta a kezdőbe jelölni, míg Kylian Mbappé a kispadon kezdett.

A Bayern München kis túlzással egyedül volt a pályán az első félidőben, Julian Nagelsmann csapata simán eldönthette volna a meccset, miután a második félidő elején a 2020-as BL-döntő hőse, a PSG korábbi játékosa, Kingsley Coman a kapuba talált, majd Choupo-Motingnak volt több lehetősége, a kapufát is eltalálta. Újabb gólra képtelen volt a Bayern és a csereként beállt Mbappé új lendületet adott a PSG-nek. A világbajnok francia ziccerben Sommer kapust találta telibe, majd gólt is szerzett, de a gólpassz előtt Mendes lesről indult, ezért (jogosan) elvették a találatát.

Ennyin múlott Mbappé lesgólja:

Egy biztos, Mbappéval egészen más csapa volt a PSG, amelyben Messi és Neymar is csak szenvedett, mintha különösebben nem érdekelt volna őket, mi történik a pályán, nem volt meg bennük az átütő erő.
Nagy kérdés, vállalhatja-e majd a játékot kezdőként március 8-án Mbappé, mert akkor lehet esélye a fordításra és a továbbjutásra is a PSG-nek. Ráadásiul a Bayernből biztosan hiányozni fog Benjamin Pavard, aki két sárgát kapott a meccsen, így kiállította a játékvezető.

A meccs utá Alphonso Davies sikerrel járt, megkapta Messi mezét. A 2020-as Bayern München Barcelona meccsen nem kapta meg, amikor 8-2-re nyert a Bayern, mert Messi akkor kicsit ideges volt:

A Bayern München ellenállhatatlan és egyedüli csapatként még mindig veretlen a Bajnokok Ligájában:

„Nagyon megnehezítették a dolgunkat, de jobban is kijöhettünk volna ebből a meccsből, ha a hátvédek egy kicsit jobban koncentrálnak. A Bayern megérdemelten szerzett gólt, mert jobb volt az első órában, de utána volt egy 25 perces időszak, amikor sokkal jobbak voltunk. Többször is a Bayern védelme mögé sikerült kerülnünk, működtek az összjátékok. A végén nagyon kis dolgokon múlott, hogy nem maradt minek örülnünk. Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk,

Amikor nem volt elég mélység a játékunkban, akkor az ellenfél keményen le tudott támadni. Előre figyelmeztettem mindenkit, hogy ha így játszunk, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Balszerencse, hogy amikor éppen készültem becserélni Mbappét, akkor lőtt gólt az ellenfél" – mondta a meccs után a PSG edzője, Christophe Galtier.

Christophe Galtier nem volt boldog attól, amit látott Forrás: AFP/Franck Fife

2020 óta először kapott ki zsinórban három meccsen a PSG:

„Az első 25 percben nagyon jól játszottunk. Kicsit talán

mindenesetre tetszett az első félidő. A szünet után nagyszerűen kezdtünk, majd a folytatásban kiegyensúlyozottabb lett a meccs, annak ellenére, hogy csak két veszélyes helyzetük volt, és mindkettőt lesállás előzte meg" – mondta a meccs után a Bayern edzője, Julian Nagelsmann.

„Nagyon gyorsan túl kell lépnünk ezen a meccsen. Azért megyünk majd Münchenbe, hogy továbbjussunk. Az a legfontosabb, hogy a visszavágóra mindenki egészséges legyen, mindenkinek kipihenten és jó erőben kell érkeznie. Ha támadófocit tudunk játszani, akkor kellemetlen helyzetbe tudjuk hozni az ellenfelünket" – mondta a lefújás után Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé bállása teljesen meváltoztatta a meccs képét Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„Nagyon csalódott vagyok, elsősorban a szurkolóink miatt. A visszavágón sokkal jobb arcunkat kell mutatnunk és sokkal jobban kell követnünk a taktikai utasításokat. Nyerni akarunk és a lehető legjobbunkat nyújtani, de ilyen a foci. Olykor jól játszunk, olykor kevésbé, ami számít, az a végeredmény. Minél több meccset játszunk, annál komolyabb tapasztalatot szerzünk, folyamatosan jobbak és jobbak leszünk" – mondta a PSG védője, Sergio Ramos.

Sergio Ramos fétérden Forrás: AFP/Franck Fife

„Voltak jó időszakaink. Az első 25 perc jó volt, és a második félidőt is jól kezdtük. A hajrában kiegyenlített volt a küzdelem, de a PSG remek csapat, így nagyon boldogok lehetünk, hogy nyerni tudtunk. Mindenki megmutatta ma, hogy győzni akarunk, és csapatként nyertünk. Remek játékosaink vannak, de a pályán együtt kell küzdenünk az első perctől az utolsóig" – mondta a Bayern csatára, Eric Maxim Choupo-Moting.

Poraiból támadt fel az AC Milan

A Serie A címvédője, az AC Milan 2023-ban eddig csak szenvedett, de Stefano Pioli csapata végre megörvendeztette a szurkolóit, ráadásul egy BL-meccsen aratott sikerrel. A Milan-drukkereknek majdnem kilenc évet kellett várniuk az újabb, egyenes kieséses BL-mecsre és majdnem 10-et az újabb sikerre. Sokan féltették a Tottenham ellen a Milant, miután Antonio Conte személyében egy igazi taktikus, szintén olasz edzője van a londoniaknak, de nem sikerült elrontani az olasz szurkolók örömét a Spursnek.

A Milan először verte a Spurst európai kupameccsen:

Brahim Diaz révén már a 7. percben gólt szerzett a Milan, majd a hajrában simán lezárhatta volna a meccset az olasz csapat, ugyanis De Ketelaere és Thiaw is simán gólt fejelhetett volna, de maradt az 1-0, így minden Londonban dől majd el.

Az AC Milan január 4-én nyert egy meccset, majd zsinórban hét meccsen át maradt nyeretlen. Pénteke a Torino, majd kedden a Tottenham ellen nyert újra a milánói csapat.

„Határozottan örülök az eredménynek, de ez még csak az első meccs volt, a következőben pedig biztos vagyok, hogy még ennél is nehezebb lesz. Különösebben nem volt nehéz taktikailag felkészülni a meccsre, tudtuk, hogy rengeteg párharc lesz, de nagyon örömteli, ahogyan a játékosaim felkészültek és teljesítettek a meccsen. Megszerezhettük volna a második gólt is, voltak tiszta helyzeteink" – mondta a meccs után az olaszok edzője, Stefano Pioli.

Stefano Pioli nagy győzelmet aratott Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

„Újabb kemény meccsre számítok a visszavágón. Jobban is figyelhettünk volna a bekapott gólnál, utána pedig igazán kemény küzdelmet folytattunk egy nem mindennapi hangulatú meccsen.

A korán bekapott gól után próbáltunk támadni, de a Milan remekül védekezett. Megvoltak a helyzeteink, de mind láttuk, mi történt a kapu előtt, és miért kel most a vereségről nyilatkoznom" – mondta a meccs után a Spurs edzője, Antonio Conte.

Ez nem Harry Kane estéje volt, 24-szer vették el tőle a labdát:

„Tudtam, mi a dolgom, kerestem az üres területeket, egész héten ezen dolgoztunk. Ez a Bajnokok Ligája, szerettem volna élvezni a meccset és a játékot" – mondta a meccs emberének választott portugál Rafael Leao.

„Nagyon örülök a gólomnak, pláne, mert győzelmet ért. Fontos, hogy sikerélménnyel érkezhetünk majd a visszavágóra. Megérdemeltük. A szurkolóink fantasztikusak voltak, csak rájuk kel nézni, és hallgatni őket. Még mindig nem mi vagyunk a favoritok. Most a bajnoki meccsekre koncentrálunk, utána pedig jöhet majd a visszavágó" – mondta a győztes gól szerzője, Brahim Díaz.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap legfontosabb statisztikái és érdekességei:

  • Kingsley Coman 50. BL-meccsén lépett pályára, és győztes gólt szerzett. 50-ből 39. alkalommal hagyta el győztesen a pályát, ennél jobb győzelmi mutatója senkinek sincs félszáz meccset követően.
  • A PSG zsinórban három meccsét veszítette el. Íerre legutóbb 2020 szeptemberében volt példa, akkor még Thomas Tuchel vezette a csapatot.
  • A PSG már ötödik vereségét szenvedte el 2023-ban, 2022-ben összesen négyszer kapott ki. 2023-ban 5 győzelem, öt vereség és 1 döntetlen a PSG mérlege úgy, hogy a világbajnokság előtt 23 meccsen át maradt veretlen.
Nagyon nem indult jól az év a Paris Saint-Germain játékosainak Forrás: AFP/Franck Fife
  • Ez volt a PSG első hazai BL-versége nyolc meccs után, és 15 meccs után először nem tudott gólt sem szerezni.
  • A PSG és a Bayern eddigi 12 BL-meccse közül egyik sem ért véget döntetlennel, mindkét csapat hat győzelemnél jár.
  • A Bayern München 11 meccs óta veretlen a nyolcaddöntők első meccsein. A németek legutóbbi 38 BL-meccsükből 33-at megnyertek, egy kivételével pedig minden meccsükön gólt is szereztek.
  • A Bayern eddigi összes BL-meccsét megnyerte a 2022/2023-as szezonban, egyedül nekik van hibátlan mérlegük még a sorozatban.
Óriási sorozatban van a Bayern München Forrás: AFP/Franck Fife
  • A Bayern mindössze második alkalommal nyerte meg egy szezon első hét BL-meccsét, a 2019/2020-as szezonban az összes, 11 meccsét megnyerte.
  • A Tottenham kapusa, Fraser Forster 2013 decembere óta (Celtic-Barcelona) először lépett pályára a BL-ben. A két meccs között 3352 nap telt el, ami a második legnagyobb szünet angol focista esetében, korábban Scott Carson kapus 6182 napot várt két fellépés között.
  • A Tottenham az első angol csapat, amely zsinórban négy egyenes kieséses BL-meccsen kapott ki az Arsenal 2016-os és 2017-es szereplése óta. Antonio Conte csapata gólt sem szerzett ezeken a meccseken.
  • A Tottenham 11-ből kilenc BL-meccsén mindig az első gólt kapta a találkozón.
A Tottenham nem lehet büszke erre a meccsre Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti
  • Brahim Díaz gólja a Milan leggyorsabban esett találata volt a BL egyenes kieséses szakaszában Ronaldinho 2010-es, 3. percben szerzett gólja után. A brazil akkor a Manchester United ellen szerzett gólt.
  • A Milan hatmeccses nyeretlen sorozatot zárt le angol csapatok ellen a BL-ben.
  • A Tottenham legutóbbi hét meccséből hatszor kikapott a BL egyenes kieséses szakaszában.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Paris Saint-Germain (francia) - Bayern München (német) 0-1 (0-0)
gól: Coman (53.)
kiállítva: Pavard (92., Bayern München)

AC Milan (olasz)-Tottenham Hotspur (angol) 1-0 (1-0)
gól: Diaz (7.)

Mindent egy helyen az Eb-ről