Német sztárcsapattal játszik a Fradi az Európa-liga nyolcaddöntőben

foci, labdarúgás, Európa-liga, Gera Zoltán, Ferencváros, Fradi
Hungary's head coach Zoltan Gera shows the paper slip of Ferencvarosi TC during the draw for the UEFA Europa League football tournament group stage 2022-2023 in Istanbul on August 26, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken délben az UEFA nyoni székházában megtartották az Európa-liga nyolcaddöntőjének sorsolását, ahol kiderült, hogy a magyar bajnok Ferencváros a német Bayer Leverkusen csapatával találkozik a legjobb 16 között.

A Ferencvárossal kapcsolatban november óta nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mekkora siker az, hogy tavasszal is folytathatja szereplését a nemzetközi kupaporondon, de az, hogy mindezt az Európa-liga egyik csoportgyőzteseként teheti, az egészen más megvilágításba helyezi a zöld-fehérek sikerét. Sztanyiszlav Csercseszov csapata az AS Monaco, a Trabzonspor és a szerb Crvena zvezda előtt nyerte meg csoportját az El-ben úgy, hogy az első fordulótól kezdve vezette a tabellát és egy körrel a vége előtt már biztos volt a csoportelsőség.

A Fradi olyan csapatokkal várhatta az ellenfeleket a legjobb 16 között, mint a spanyol Betis agy a Real Sociedad, a német Freiburg, a belga Royale Union Saint-Gilloise, valamint az angol listavezető Arsenal, a török Fenerbahce és a holland Feyenoord.

A fradistáknak örök emlék az őszi El-menetelés Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Európa-liga nyolcaddöntőjében a nyolc csoportgyőztest sorsolták össze a rájátszás nyolc párharcának továbbjutójával. Azonos országbeli csapatok nem kerülhettek össze, azonban olyan megkötés nem volt, hogy a korábban azonos csoportban szereplő klubok ne kaphatnák egymást.

Ezek a csapatok voltak a Fradi lehetséges ellenfelei:

  • AS Roma (olasz)
  • Juventus (olasz)
  • Bayer Leverkusen (német)
  • Manchester United (angol)
  • Sevilla (spanyol)
  • Sahtar Donyeck (ukrán)
  • Sporting (portugál)
  • Union Berlin (német)

Az UEFA nyoni székházában rendezett sorsolást Pedro Pinto, a CNN riportere, az UEFA kommunikációs igazgatója nyitotta meg. A portugál-amerikai újságíró beszéld után bemutatták az Európa-ligában állva maradt csapatokat, ezt pedig egy videóbejátszás követte az őszi szezon legszebb góljaival.

Pinto ez után Giorgio Marchettit, az UEFA főtitkárát szólította színpadra, hogy felügyelje a sorsolás tisztaságát, őt pedig a legendás magyar focista, a budapesti döntő nagykövete, Gera Zoltán követte.

A Fradi korábbi focistája elmondta, hogy ezen a szinten már csak nagy csapatok vannak, így ha valaki idáig eljut, az biztosan jól csinál valamit. A Fradi legendás játékosa elmondta, hogy korábban minden pillanatát élvezte a sorozatnak és arról is beszélt, hogy a sorsolás előtt rengeteg kívánságot kapott, ezért biztosan csalódást okoz majd sokaknak a húzásával.

Gera Zoltán, a budapesti Európa-liga-döntő nagykövete Forrás: AFP/Ozan Kose

Elsőként Schäfer András csapatát, az Union Berlint húzták ki, amely a belga Royale Union Saint-Gilloise-t kapta. Másodikként Gera a spanyol Sevillát húzta ki, hozzá pedig a török Fenerbahce nevét szedte ki a kalapból. A harmadik körben a Juventus neve került elő a golyóból, az olasz csapat pedig Sallai Roland csapatát, a Freiburgot kapta. A negyedik körben Gera a Bayer Leverkusen nevét mutatta fel, a német csapat mellé pedig kihúzta a Fradit. Ezt követően a portugál Sportingot húzták ki, amely az angol listavezető Arsenal kapta ellenfélnek. A hatodik körben Gera a Manchester Unitedot húzta, amely a spanyol Real Betis csapatát kapta. Után José Mourinho együttesét, az AS Romát sorsolta össze a spanyol Real Sociedaddal, így a végre már csak az ukrán Sahtar Donyeck és a holland Feyenoord maradt.

A Fradi tehetát a Bayer Leverkusennel játszik majd.

A magyar csapat 2021 őszén 2-1-re kikapott Németországban a Leverkusentől, majd decemberben összejött a revans, az akkor még Peter Stöger vezette Ferencváros, az akkor még zöld-fehérben focizó Aissa Laidouni góljával nyert 1-0-ra, ezzel pedig történelmet írtak, mert ez volt a Fradi történetének első hazai győzelme az európai kupasorozatok csoportkörében. Akkor az utolsó körben szerzett győzelem is csak a csoport utolsó helyéhez volt elég.

A Leverkusen 10. a Bundesligában, így a németekre is igaz, hogy egy jó El-szereplés lenne az igazi ajándék a csapat szurkolóinak.

A nyolcaddöntő párosítása:
Union Berlin (német)–Union Saint-Gilloise (belga)
Sevilla (spanyol)–Fenerbahce (török)
Juventus (olasz)–SC Freiburg (német)
Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (magyar)
Sporting CP (portugál)–Arsenal (angol)
Manchester United (angol)–Real Betis (spanyol)
AS Roma (olasz)–Real Sociedad (spanyol)
Sahtar Donyeck (ukrán)–Feyenoord (holland)

A nyolcaddöntőben oda-visszavágós párharcban dől el a továbbjutás, a mérkőzéseket március 9-én és 16-án rendezik. A Fradi csoportgyőztesként a visszavágót hazai pályán játssza. Az idegenben lőtt gólok nem számítanak, így ha két meccs után döntetlen a párharc állása, hosszabbítás következik, és ha ott sincs döntés, akkor jönnek a tizenegyesek.