Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Bayern München 2-0-ra nyert a Paris Saint-Germain ellen az Allianz Arénában. A bajorok egygólos előny tudatában kezdték a visszavágót, de a PSG az első félidőben ledolgozhatta volna hátrányát, ám a franciák minden helyzetet kihagytak. A német sztárcsapat a második félidőben feljavult, lefocizta szenvedő ellenfelét, és megérdemelten jutott tovább 3-0-s összesítéssel. A játéknap másik mérkőzésén a Tottenham hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott az AC Milan ellen, így ebből a párharcból az első meccsen egygólos előnyt szerző olaszok jutottak tovább 1-0-s összesítéssel.

Bayern München-PSG

A hosszú évek óta BL-győzelemre váró és az átigazolási piacon rendre sok pénzt elköltő Paris Saint-Germain a Bayern München elleni párharc első mérkőzését 1-0-ra elveszítette, és a játék képe alapján teljesen megérdemelt volt a németek győzelme, mert a francia sztárcsapat halvány produkciót nyújtott odahaza. Kylian Mbappé azon a meccsen nem volt teljesen egészséges és csak a második félidőben tudott pályára lépni, de csupán lesgólig jutott, így a Bayern várhatta előnyből a visszavágót.

A PSG számára hatalmas érvágás, hogy brazil szupersztárját, Neymart műteni kell, és a 31 éves klasszis nemcsak ezt a meccset volt kénytelen kihagyni, hanem a szezon hátralévő részét is.

Mbappé ezúttal Lionel Messi oldalán viszont ott volt a kezdőben, szóval így is félelmetes csatársorral vágott neki a müncheni találkozónak Christophe Galtier együttese.

Ami a Bayern csapatát illeti, a bajor rekordbajnok francia riválisához hasonlóan vezeti hazája bajnokságát (igaz, nem pontelőnnyel, csak jobb gólkülönbséggel a Dortmund előtt) és jó formát mutat, a szerdai BL-meccset megelőzően mindössze egyszer kapott ki idén. Julian Nagelsmann a síelés közben térdsérülést szenvedett és az idény hátralévő részére kidőlt kapusára, Manuel Neuerre és a szintén súlyosan megsérült Lucas Hernandezre továbbra sem számíthatott, valamint a védelemből Benjamin Pavard esett ki piros lapos eltiltás miatt. Ez három világbajnok játékos nélkülözését jelentette, de örömre is volt oka a németeknek, ugyanis a kispadra már leülhetett az a Sadio Mané, aki a katari világbajnokság előtt dőlt ki a sorból, ám nemrég felépült.

Mbappé már a meccs 2. percében kapura törhetett, de éles szögből leadott lövését könnyedén fogta a rövid oldalon Sommer. Fokozatosan magához ragadta az irányítást a Bayern, amelynek nem volt sietős a dolga, a bajor csapat játékosai igyekeztek megbecsülni és minél többet járatni a labdát. A 10. percben Hakimi lecsúszott beadása lepte meg a kapujából kinn álló Sommert, de a labda elkerülte a jobb felső sarkot.

Kylian Mbappé már a 2. percben helyzetbe került Forrás: AFP/Odd Andersen

A 17. percben Donnarummának is akadt védenivalója, Goretzka vállalkozott lövésre 17 méterről, 2 perccel később pedig ismét Mbappé lőhetett, de kiszorított szögből nem tudott kaput találni. A 25. percben ledolgozhatta volna hátrányát a PSG: Messi hámozta át magát a védőkön, és többször is lőni tudott, de rengetegen álltak előtte, majd De Ligt blokkolt, végül pedig Sommer kezében kötött ki a labda.

A 32. percben megvillant a Bayern is, Musiala fordult le Hakimiről, éles szögből leadott lövését bravúrral védte Donnarumma. A 35. percben nagy veszteség érte a PSG-t, Marquinhos nem tudta folytatni a játékot, kényszerűségből le kellett cserélni a párizsiak csapatkapitányát. A 38. percben elképesztő jelenet játszódott le a Bayern kapuja előtt:

Sommer felelőtlenül cselezgetett a saját 16-osán belül, Vitinha leszerelte és kapura lőtt, ám De Ligt bevetődve a gólvonalon óriásit mentett.

A félidő hajrájában komolyabb lehetőség már egyik oldalon sem adódott, továbbra is a németek álltak továbbjutásra.

Yann Sommer óriási hibájára majdnem ráfázott a Bayern Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az 51. percben Choupo-Moting esett el a 16-oson belül a védők szorításában, de hiába hördült fel a müncheni közönség, nem kapott tizenegyest a Bayern. Egy perccel később aztán a kameruni csatár egy szép fejessel vezetést szerzett, de a videóbírós visszajátszás után elvették a gólt, mert Müller lesen állt és mozgásával zavarta Donnarummát. A 61. percben a PSG 16-osánál Verrattit szerelte Müller és Goretzka, utóbbi önzetlenül Choupo-Motinghoz passzolt, aki megszerezte a vezetést.

Ez a gól már érvényes volt, óriási bajban, immár összesítésben kétgólos hátrányban voltak Messiék.

Eric Maxim Choupo-Moting szerzett vezetést a bajoroknak Forrás: AFP/Odd Andersen

A 64. percben Messi szöglete után Sergio Ramos fejelt kapura, ám Sommer parádés mozdulattal védett, majd nem sokkal később Mbappé kísérletét is biztosan fogta a svájci kapus. Egyre fogyott a PSG ideje, a Bayern pedig veszélyes kontrákkal próbálta növelni az előnyét és eldönteni a továbbjutást. Az egyik ilyen támadás után Sané került helyzetbe, de túlcselezte magát és végül estében csak az oldalhálót találta el.

A 89. percben egy gyors támadás után a Bayern eldöntött minden kérdést. A csereként beálló Gnabry lépett ki egy kiugratással, és magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba.

A PSG idén sem tudott túllépni saját árnyékán és már a nyolcaddöntőben kiesett, méghozzá rúgott gól nélkül, 0-3-as összesítéssel.

Mbappé idén sem lesz BL-győztes Forrás: AFP/Franck Fife

Tottenham-Milan

Az AC Milan három héttel ezelőtt hazai pályán hozta a kötelezőt, legyőzte a San Siróban a Tottenhamet, 1-0-s előnyt kiharcolva a visszavágóra. A Bayern-PSG csúcsrangadóhoz hasonlóan ez a párharc is teljesen nyílt volt még, és az angolok számára pozitívumot jelentett, hogy a nemrég epeműtéten átesett Antonio Conte újra leülhetett a kispadra. Az első félidő kiegyenlített és nem túl eseménydús játékot hozott, a legnagyobb lehetőség a Milan játékosa, Messias előtt adódott, aki nagy helyzetben jócskán a jobb alsó mellé lőtt a 18. percben.

A szünetig nem esett gól, az első meccsen aratott győzelmüknek köszönhetően még mindig az olaszok álltak továbbjutásra.

Küzdelmet hozott, de gólt nem az angliai visszavágó Forrás: AFP/Justin Tallis

A második játékrészben sem tudott feljavulni az eredménykényszerben focizó Tottenham, amely emberhátrányba került,

mert Romero egy durva szabálytalanság miatt megkapta a második sárga lapját.

A folytatásban a Milan tartotta az eredményt, de az utolsó pillanatban még mindkét csapat lőhetett volna gólt, ám Kane lövését védte Maignan kapus, a kontrából pedig Origi a kapufát találta el. A találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget, így a Milan jutott tovább 1-0-s összesítéssel a negyeddöntőbe.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Tottenham Hotspur (angol)-AC Milan (olasz) 0-0
piros lap: Romero (77. - Tottenham)
Továbbjutott: az AC Milan, 1-0-s összesítéssel.

Bayern München (német) - Paris Saint-Germain (francia) 2-0 (0-0)
gól: Choupo-Moting (61.), Gnabry (89.)
Továbbjutott: a Bayern kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.