Hazudott a FIFA a katari foci-vb-vel kapcsolatban

Gianni Infantino Press Conference - FIFA World Cup Qatar 2022 Doha,FIFA,FIFA World Cup,FIFA World Cup 2022,Final Round,Gianni Horizontal
Gianni Infantino, a FIFA elnöke. Van kérdés? Lenne...
Vágólapra másolva!
Kínos helyzetbe került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, azaz a FIFA a tavaly téli katari labdarúgó-világbajnokság reklámkommunikációja kapcsán.

A svájci kereskedelmi tanács egy vizsgálata végén arra a megállpításra jutott, hogy a FIFA hamis és megtvésztő állításokkal hirdette, hogy a 2022-es katari foci-vb karbonsemleges volt, azaz nem terhelte a környezetet kibocstott szén-dioxiddal.

Az önszabályozó testületnek nincs hatásköre, hogy büntetést szabjon ki, legfeljebb ajánlást tehet, ami meg is történt: a felkérték a zürichi székhelyű szervezetet, hogy a jövőbn tartózkodjanak a megtévésztő és kevés igazságot tartalmazó hirdetések közzétételétől, írja a Reuters.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A FIFA közleménye szerint ők maguk is ellenőrizni fogják a szervezet döntésében felsoroltakat, és várhatóan fellebbezni fognak a döntés ellen.

A FIFA a történelem első karbonsemleges focivilágajnokságaként hirdette a 2022 végi katari tornát, azonban a svájci hatósághoz forduló nemzetközi szervezet, a Klímaszövetség (Climate Alliance) vizsgálata szerint a légkondicionált stadionok, valamint a közel-keleti országba repülőgépekkel érkező szurkolók nagyon is jelentős CO2 mennyisséggel terhelték meg a környezetet.

A svájci hatóság szerint pedig a FIFA anélkül állította, hogy elérte a karbonsemlegesnek hirdett vb célkitűzését, hogy valóban megvizsgálta volna az eredményeket.