Nevetséges és sokkoló karrierváltásra készül minden idők legbotrányosabb bohócbírója

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL REFEREE WORLD CUP QUARTER-FINAL YELLOW CARD
Spanish referee Antonio Mateu Lahoz shows a yellow card to Argentina's forward #10 Lionel Messi during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium, north of Doha, on December 9, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Vélhetően futballszurkolók milliói kiáltottak fel örömükben, amikor a spanyol bohócbíró, Antonio Miguel Mateu Lahoz bejelentette a visszavonulását. Ám hiába vezette le júniusban az utolsó mérkőzését és búcsúzott sírva minden idők legbotrányosabb játékvezetője, úgy tűnik a drukkerek mégsem fognak megszabadulni az ostobaságaitól, ugyanis sokkoló karrierváltásra készül.

Botrányos stílusa tette világhírűvé

A spanyol bajnokság számos nagy alakjának jött a búcsú pillanata az előző szezon végén, hiszen többek között Sergio Busquets és Jordi Alba is hosszú, illetve sikeres időszak után hagyta el a Barcelonát, míg az aranylabdás Karim Benzema a Real Madridtól távozott a szaúdi bajnok al-Ittihad csapatához.

Rajtuk kívül azonban egy másik személy is búcsút intett a spanyol futballnak, mégpedig Antonio Miguel Mateu Lahoz, aki az elmúlt évek során a megbotránkoztató döntéseivel a világ legvitatottabb játékvezetője lett.

Lahoz 2008-ban mutatkozott be a spanyol élvonalban, és játékvezetői pályafutása során több mint 500 meccsen ténykedett. Az egykori testnevelőtanár egészen új hozzáállásban kezdte vezetni a meccseket, amelyek közben a focistákkal bratyizott, ahelyett hogy a pályán zajló eseményekre koncentrált volna.

- nyilatkozta még 2021-ben a spanyol bíró, aki elárulta, nincs olyan játékos, akit ne kedvelne, bár van, akinek nem érti a viselkedését.

Mateu Lahoz mindig próbált barátkozni a játékosokkal a pályán Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Márpedig olyankor, amikor Lahoznak nem tetszett valami a pályán, akkor egyik pillanatról a másikra bedühödött, és ilyenkor szokása volt, hogy az átlagosnál jóval több lapot osztott ki. Érdekességképpen az előző idényben 31 meccsen 108 sárgát és hat (második sárgával) piros lapot mutatott fel. A stílusával kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy mindig próbált igazodni az adott mérkőzéshez, de alapvetően saját elveire támaszkodik.

Márpedig ezek ez elvek miatt nem csupán Spanyolországban, hanem gyakorlatilag

az egész világon kétes megítélésnek örvendett. Első sorban azzal vált hírhedtté, hogy hazazavarták a katari vb-ről, miután őrült és ostoba ítéleteivel csaknem teljesen tönkretette a Hollandia-Argentína negyeddöntőt.

A káoszba fulladt találkozón rekordnak számító 18 lapot osztott ki, (sőt a tizenegyespárbajra is tartogatott egyet Denzel Dumfriesnak) de ezek közül a legtöbb teljesen felesleges volt, miközben néhány szabálytalanság furcsamód teljesen büntetlenül maradt, mint például Lionel Messi kezezése, vagy az az eset, amikor Leandro Paredes a holland kispad felé bombázta a labdát, ami után tömegverekedés alakult ki a pályán. Szintén érhetetlen volt, hogy a tizenegyespárbajban miért tartott óriási szünetet két lövés között, és miért a kispadoknál lévők fegyelmezésével foglalkozott.

Mateu Lahoz közreműködésével új vb-rekord született a Hollandia-Argentína meccsen Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az argentinok sikerével végződött meccs után Lionel Messi úgy fogalmazott, hogy jobb bírót érdemelt volna az összecsapás.

– mondta az argentinok világbajnoka.

Különleges kapcsolat a Barcelonával és Guardiolával

Messi egyébként különösen rossz viszonyt ápol Lahozzal, kettejük egyik emlékezetes esete volt, amikor a hétszeres aranylabdás még a Barcelona játékosaként 2020 októberében, levette a mezét egy Osasuna elleni összecsapáson, Lahoz pedig adott neki egy sárgát. Ennél viszont jóval fájóbb emlék lehet az argentinnak, hogy a 2014-es bajnoki döntőben a spanyol bíró les miatt elvette az egyébként teljesen szabályos gólját, így pedig az Atlético Madrid lett a bajnok.

Hasonlóképpen sújtotta Messit egy Valencia (Lahoz szülővárosa) elleni meccsen, és annak ellenére nem adta meg a találatot, hogy még a rivális csapat játékosai is látták, hogy bent volt a labda a kapuban.

Lahoz a Bajnokok Ligájában is letette a névjegyét az ámokfutásával, 2018-ban a Manchester City és Pep Guardiola volt ennek az elszenvedője, ugyanis a Liverpool elleni negyeddöntő visszavágóján hiába szerzett Leroy Sané vezetést az összesítésben háromgólos hátrányban lévő Citynek, Antonio Mateu Lahoz a sípjába fújt és les címén nem adta meg a gólt, miközben a német támadó az ellenféltől kapta a labdát.

Guardiola az érvénytelenített találat miatt udvariasan reklamált a játékvezetőnél, aminek az lett az eredménye, hogy Lahoz a szünetre való levonulásnál felküldte a katalán menedzsert a lelátóra.

2017-ben szintén a Manchester City Monaco elleni összecsapásán tíz sárga lapos figyelmeztetést adott. Még ugyanebben az évben az Olaszország-Svédország vb-pótselejtezőn is felmutatott kilencet, de egy magyar–szlovák Eb-selejtezőn is nyolcszor nyúlt a zsebéhez.

Gyakori jelenség volt a pályán, hogy a játékosok egyöntetűen reklamáltak a spanyol bírónál Forrás: AFP/Bernadett Szabo

Úgy tűnhet, hogy Lahoz meccsei rendszeresen káoszba fulladtak, de az igazság az, hogy a csaknem 500 tétmérkőzésén átlagosan kevesebb mint 5 sárga lapot osztott ki találkozónként, ami olyannyira nem sok, hogy a liga történetének top húsz játékvezetője közé sem fér be,

de a másfél évtizedes pályafutása során akadt néhány meccs amelyen finoman szólva sem tudta kézben tartani a dolgokat, ezeket pedig már aligha fogja tudni lemosni magáról.

Számtalanszor csinált bohócot magából Lahoz a Barcelona meccsén Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

A világbajnokság után sem csillapodtak körülötte az indulatok, mivel a spanyol bajnokságban folytatta ámokfutását. Szilveszterkor a Barcelona és az Espanyol 1-1-es döntetlennel zárult városi rangadóján 13 sárgát és 2 piros lapot osztott ki, ennek zömét a meccs hajrájában, ám a leginkább szembetűnő probléma ismét a következetlenség volt.

Jordi Albát kiállította reklamálás miatt, viszont Robert Lewandowskit hátba térdelő Leandro Cabrera hosszas videózás után is a pályán maradhatott, de említhetnénk Ousmane Dembélé ellen elkövetett egyértelmű szabálytalanságot is, ami után nem fújt semmit, sőt inkább a kispadnál reklamáló Xavit figyelmeztette látványos gesztusokkal.

A Barcelonát egyébként gyakorta sújtotta rossz döntéseivel, ami miatt sokszor felröppent, hogy a Real Madriddal szimpatizál, mivel a spanyol bajnokság élmezőnyéből a Realnak osztotta rendre ki a legkevesebb lapot.

Ugyancsak emlékezetes eset volt, amikor a Barcelona védőjét, Ronald Araújót azért állította ki a Sevilla ellen, mert rossz bírónak nevezte Lahozt.

A katari vb-n nyújtott eszeveszett produkciója után még kapott két meccset az Európa-ligában és egyet a Konferencialigában, valamint a szaúdi bajnokságban is vezetett meccset.

A szurkolók már azt hitték, megszabadultak tőle

A rengeteg kritika és a felé özönlő gyűlölethullámnak is köszönhetően aztán úgy döntött, ennyi volt és befejezi pályafutását.

Június 4-én a Mallorca-Rayo Vallecano meccsel sírva búcsúzott el a La Ligától, majd az UEFA-tól még kapott egy utolsó feladatot, hogy a vb-ezüstérmes franciák görögök elleni Eb-selejtezőjét levezényelje a párizsi Stade de France-ban.

A spanyol bíró pedig hozta a tőle megszokott műsort: kiosztott a görögöknek négy sárga és egy piros lapot, befújt egy tizenegyest a franciáknak, amit aztán közel háromperces videózás követett, majd Mbappé hibája után újrarúgatta a franciával a büntetőt. Igaz, ennél a döntésnél igaza volt, mert az egyik görög játékos idő előtt befutott a tizenhatoson belülre.

Mateu Lahoz utolsó meccse sem volt botrányoktól mentes Forrás: AFP/Franck Fife

Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a két félidő végén összesen 18 percet hosszabbított. Vélhetően nehezére esett búcsút inteni a futballpályának és a rivaldafénynek. Azonban a szurkolók öröme, miszerint eztán már nem hallanak majd Lahoz felől, talán kissé korai volt, ugyanis a spanyol bíró új szerepkörben ugyan, de visszatér a nemzetközi futball körforgásába.

A Relevo információi szerint Lahoz életében új fejezet kezdődik, ugyanis olyan új állást kapott, ahol tőle megszokott módon hívhatja fel magára a figyelmet. Visszavonulása után ugyan több megkeresése is volt, de mindet elutasította, akárcsak a szaúdi játékvezetői bizottság elnöki posztját. Vélhetően döntésében a pénz helyett a szereplési vágy is közrejátszott, ugyanis

a jövőben a spanyol Movistar+ műsorszolgáltató szakkommentátora lesz a Bajnokok Ligája mérkőzéseken

Carlos Martínez és Álvaro Benito mellett, a megbízatása pedig a szeptemberben kezdődő csoportmérkőzésekkel indul.

Minden bizonnyal érdekes és mulatságos lesz hallgatni, hogy Lahoz megosztja majd meglátásait és véleményét a játékvezetésről, hiszen bíróként számos esetben ordító hibát még testközelből sem vett észre. Nem csoda tehát, hogy a szurkolók és a kritikusok megdöbbenve fogadták a hírt, s ugyan sokak szerint humoros módon fogja kommentálni az eseteket, de lássuk be, azért ez nonszensz.