Ócska színjáték végén vált biztossá a 2034-es szaúdi focivébé-rendezés

FIFA Club World Cup Draw 2023,ceremony,draw ceremony,FIFA,FIFA Club World Cup,Jeddah,Saud Horizontal
JEDDAH, SAUDI ARABIA - SEPTEMBER 05: FIFA President Gianni Infantino speaks during the draw ceremony of FIFA Club World Cup Draw at Park Hyatt Jeddah in Jedddah, Saudi Arabia on September 05, 2023. Abdullah Abdulaziz / Anadolu Agency (Photo by Abdullah Abdulaziz / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A függöny legördült, az utolsó kirakós darab is a helyére került: 2034-ben Szaúd-Arábia rendezi a labdarúgó-világbajnokságot. A FIFA akár már tegnap is bejelenthette volna ezt a tényt, de a nemzetközi szövetség vezetői várnak még egy kicsit, így lesz teljes a színjáték. Bár ezt az előadást nem kísérte vastaps, sem álló ováció, ne legyen kétségünk, hogy mind a 47 kijutó csapat boldogan utazik majd el a 11 év múlva esedékes világbajnokságra.

Most ujjonghatnánk, hogy mi (az Origo) egy évvel ezelőtt már megmondtuk, de nincs kedvünk örömünnepet ülni és csak abban tévedtünk, hogy nem 2030-ban, hanem 2034-ben rendezi meg a labdarúgó-világbajnokságot Szaúd-Arábia.

Akik abban reménykedtek, hogy az Ausztrál Labdarúgó Szövetség benyújtja pályázatát és legalább versenyre készteti a szaúdi kandidálást,

kedden kaptak kijózanító pofont, amikor az ötödik kontinens szövetsége hivatalosan bejelentette: nincs szándékában pályázni.

Nekik tehát több eszük volt annál, hogy belemenjenek egy olyan versenybe, amelyet nem lehetett megnyerni. Az ausztrálok döntésével az utolsó akadály is elhárult a szaúdi rendezés előtt. A hatalmas arab országnak 11 éve lesz a felkészülésre, amely biztosítja számukra, hogy olyan vb-t rendezzenek, amelyet nem látott még a világ. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy számukra a pénz nem fog számítani, s abban is, hogy 2034-ben újra téli világbajnokságot nézhetünk majd. Utóbbin kár lenne lamentálni: 2022-ben, Katarban ugyanez volt a helyzet, a nemzetközi menetrendet addig farigcsálták, amíg november második felében el lehetett kezdeni az akkor még 32 csapatos világbajnokságot. 2034-ben

a résztvevők száma - mai ismereteink szerint - 48 lesz

(bár ismerve a FIFA megalomán törekvéseit, ne legyünk abban sem biztosak, hogy a létszám nem emelkedik), ez eleve 104 mérkőzést jelent majd és eleve hosszabb, csaknem 6 hétig tartó vb-t. Nem lesz probléma.

A King Fahad stadion a szaúdi fővárosban, Rijádban Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Enyhe zavart okozott, amikor az ausztrálok megpróbálták rávenni Malajziát és Indonéziát, hogy együtt nyújtsanak be pályázatot a 2034-es vb-rendezésre. Az indonéz szövetség azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mert szinte azonnal beállt a szaúdi kandidálás mögé. Az ötlet nem volt amúgy ördögtől való - azok után pláne nem, hogy 2030-ban három kontinens hat országában lesz a világbajnokság. Ám itt minden szereplő világosan látta, hogy van, amivel nem lehet versenyezni.

Ez a pénz, amely a hatalmas olajállamban szinte korlátlanul áll majd rendelkezésre.

A labdarúgó-világbajnokság megrendezésével Szaúd-Arábia végképp a csúcsra ér. Legalábbis abban a tekintetben, hogy a sportvilág globális nagyhatalmává váljon. Innentől fogva tényleg nincs számukra akadály, akár egy közös téli-nyári olimpia megrendezésére is pályázhatnának - ha akarnának. Nekik azonban a futball-vb kellett - minden áron. E törekvésükben kiváló partnerre találtak a FIFA olasz-svájci elnökében, a pénz szagától elaléló Gianni Infantino személyében, aki a megválasztása óta tereli a sportágat a hatalmas ország felé, egyben egyetlen célja, hogy minél több pénzt szivattyúzzon ki onnan.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino a 2023-as klubvilágbajnokság sorsolásán Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency/Abdullah Abdulaziz

A másik partner, a szaúdi koronaherceg, Mohammend bin Szalman, akinek a szeme előtt semmi más cél nem lebeg, mint annak bizonyítása, hogy Szaúd-Arábia a legjobb hely a világon. Lehet itt cikkeket írni vagy filmeket forgatni a nők jogainak megcsonkításáról vagy éppen arról, hogy az arab rezsim a neki nem tetsző véleményeket úgy hallgattja el, hogy megöleti azokat az újságírókat, akik kritikus hangot ütnek meg. Dzsamál Ahmed Hasogdzsi, a szaúdi monarchiát élesen bíráló cikkei miatt 2018. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén eltűnt.

Feltételezések szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg emberei megkínozták és megölték. Ki emlékszik ma már erre?

És főleg, ki fog emlékezni 2034-ben, amikor soha nem látott pompa keretében kezdődik majd meg a labdarúgó-világbajnokság.

Mohammed bin Szalmán a múlt hónapban a Fox News-nak adott interjújában a következőket mondta:

Hiú ábránd lenne abban reménykedni, hogy a sportág vezető hatalmai tilakozást nyújtanak be a szaúdi rendezés ellen. Miért tennék? Miért tennék, ha csendben maradtak a korrupt katari vb-rendezés kapcsán, miért szólalnának fel, ha meg sem mukkantak a FIFA 2030-as, hat országot magához ölelő vb-rendezése kapcsán?

Lesznek persze halk, senkit sem érdeklő tiltakozó mondatok, lesz olyan nevetséges szituáció, mint ami egy éve volt, hogy a katari világbajnokságra ki sem jutó Norvégia labdarúgó szövetsége kiabált a rendezés ellen.

Ezeket a szirénhangokat hamar lecsendesíti majd az a tudat, hogy a sportág újabb luxus-világbajnokságot prezentál majd mindazoknak, akik elutaznak a vb-re. Akár sportolóként, akár szurkolóként.

A szaúd koronaherceg, Mohammed bin Szalman (jobbra) és Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: AFP/-

Minky Worden, a Human Rights Watch szervezet igazgatója szerint egészen elképesztő döntés született (pontosabban még nem született, de majd fog.) Az igazgató azt mondja, hogy Szaúd-Arábiában lábbal tiporják az emberi jogokat (jó reggelt kívánok, Katarban ezt nem látták?), az országban csaknem 14 millió vendégmunkás dolgozik - olykor embertelen körülmények között. Worden a FIFA döntését álságosnak nevezte, felhívta a figyelmet, hogy a stadionépítések során újabb halálesetek történhetnek az építőmunkások körében. (Halló, halló, Katarban nem ez volt a helyzet? De. Lefújták a világbajnokságot? Nem.)

Azon sem lamentált senki, hogy a FIFA alaposan megnyirbálta a 2034-es focivébé pályázati kiírását azzal, hogy a leendő házigazdáknak mindössze három hetük (!) volt arra, hogy benyújtsák a pályázatot.

Mivel Szaúd-Arábiának hosszú ideje a fiókban volt a kész rendezési terve, ez is az ő malmukra hajtotta a vizet. Nem kellett mást tenniük, mint a megfelelő pillanatban előhúzni ezt, s lelkesen beadni a FIFA-nak. Hogy lett volna az ázsiai kontinensen bárkinek esélye arra, hogy ezzel versenyezzen? Hogy lehetett volna bárhol a megfelelő állami (kormány)garanciákat beszerezni, amely alapvető feltétele volt a rendezésnek.

mondta Jasszer Al Miszehal, a Szaúd-Arábiai Labdarúgó-szövetség elnöke közleményében nem sokkal a 2030-as házigazdák kihirdetése után. Biztosra ment? Naná. Abdulaziz bin Turki Al Faiszal sportminiszter a szaúdi sajtóügynökségen keresztül kijelentette:

Micsoda jól fésült szótömeg - atyavilág.

Hogy mi vár a focistákra, azt hamarosan látni fogjuk. Idén december 12-22. között az ország rendezi meg a klubvilágbajnokságot, amelyen mindössze 7 csapat indul. Ez is utoljára lesz így, mert a következő klub vb-n már 32 (!) együtes vesz részt. Ugyancsak Szaúd-Arábia lesz a házigazdája a Ázsiai Labdarúgókupa eseményének 2027-ben.

A FIFA minimum 14 (!) stadiont kér (követel) ahhoz, hogy a 48 csapatos torna 104 mérkőzését meg lehessen rendezni.

A szaúdi pályázat sikere felgyorsítja azt a folyamatot, hogy az ország még mélyebben hatoljon be a globális sportvilágba, még nagyobb részesedést szerezve a világversenyek megrendezéséhez, a korlátlan pénzköltéshez és a sport által ezeknek a pénzeknek a tisztára mosásához. Az a 800 millió euró, amit a szaúdi fociklubok idén nyáron az átigazolási piacon elköltöttek, csak aprópénz ahhoz képest, amit a 2034-es világbajnokságra költeni fognak.

A szaúdi Ittihad francia sztárja, Karim Benzema Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A FIFA - hivatalosan - 2024 utolsó negyedévében mondja meg, melyik ország rendezi meg a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot. Hogy miért kell addig várni? Senki sem tudja. Persze ez is annak a hatalmas színjátéknak a része, amelynek az egész futballvilág a részese lett.

Addig pedig a Netflix akár újra is forgathatja azt a sorozatot, amely a FIFA üzelmeiről szólt,

de amely pontosan olyan semmitmondóra és álságosra sikerült, mint amit ettől a streaming-szolgáltatótól elvárt az ember. Csak a neveket és a helyszíneket kellene megváltoztatni.

A cikk megírásához forrásként a Financial Times és a Time magazin írásait is felhasználtuk.