Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid és a Borussia Dortmund csapataival vált teljessé a Bajnokok Ligája negyeddöntős mezőnye. Az Atlético kétgólos összetett hátrányból ált fel, majd tizenegyesekkel jutott tovább, miközben az Inter először kapott ki 2024-ben. Simeone a közönséget, Koke a világ legjobb kapusát emelte ki. Lássuk, hogy élték meg a meccseket a főszereplők.

Bármelyik csapat továbbjuthatott volna

Az Atlético Madrid a végletekig kiélezett meccsen jutott tovább az olasz Internazionale ellen úgy, hogy az első meccsen összeszedett 1-0-s hátrányt kellett ledolgoznia Diego Simeone csapatának. A spanyolok kezdték jobban a meccset, de Federico Dimarco révén az Inter szerzett vezetést.

Atletico Madrid v FC Internazionale: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Az Atlético ünnepli a győzelmet és a továbbjutást
Fotó: NurPhoto via AFP

Az összetettben kétgólos előny nem tartott sokáig, ugyanis a párharc első mérkőzése óta nem játszó, sérülésből felgyógyult Antoine Griezmann 136 másodperccel később már egyenlített is. A rendes játékidő hajrájában az Internek is volt több ziccere, majd Memphis Depay révén a házigazda előbb kapufáig jutott, végül kiegyenlített összesítésben. Később Riquelme révén ziccere is volt a továbbjutás kiharcolásához a spanyol csapatnak, de maradt a 2-1, jött a hosszabbítás, amely nem hozott döntést, így tizenegyesekkel dőlt el a nyolc közé jutás.

Atletico Madrid v FC Internazionale: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Lautaro Martínez borzalmas tizenegyyese kellett az Inter kieséséhez
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Inter kezdte a büntetőpárbajt, Calhanoglu pedig nem hibázott, ahogy a túloldalon Depay sem. A második körben Alexis Sánchez lövését védte Oblak, de Saúl is hibázott, Sommer lábbal védte a lövését. Az olaszoknál Klaassen is hibázott, Oblak az ő lövését is védte, majd Riquleme nem rontott, így előnybe került az Atlético. Acerbi belőtte a maga tizenegyesét olasz részről, de Correa sem hibázott. Az ötödik körben Lautaro Martínez csúnyán fölé lőtt, így kiesett a tavalyi BL-döntős Inter és az Atlético jutott a legjobb nyolc közé. 

Lautaro botrányos tizenegyese döntött:

„Nagyon nehéz ezt megemészteni. Sok helyzetünk volt, több gólt is szerezhettünk volna, de nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket. Ezen a szinten ezt nem lehet büntetlenül megtenni. Mindkét csapatnak voltak helyzetei apróságok döntöttek. Természetesen csalódottak vagyunk, kiestünk a BL-ből, de megyünk tovább, emelt fővel, hiszen agyon jó csapatunk van” – mondta a meccs után Yann Sommer, az Inter kapusa.

50 hazai BL-meccsen csak Mourinho és Guardiola veszített olyan kevés meccset, mint Simeone, ötöt.

Az embereink, a szurkolóink döntőnek bizonyultak a stadionban. Az egész világ láthatta és a játékosaink felnőttek a feladathoz, egy remek csapat ellen tudtunk felnőni, hála a nézőinknek. Koke mindent beleadott, Griezmann pedig addig futott, ameddig már nem bírta tovább. Memphis beállt és akkor mutatta mg magát, amikor a legjobban kellett, ez az, ami nekünk kell. Könnyűnek tűnik kimondani, hogy ott vagyunk a legjobb nyolc között, de nagyon nem az

 – értékelt a meccs után Diego Simeone.

Az Atlético Madrid kapusa, a meccs emberének választott Jan Oblak természetesen sokkal boldogabban értékelt: „Mindig azt mondom, hogy a büntetőpárbajban már a szerencse dönt, mert a jó oldalt mellett kell döntened kapusként. 

Védened kell, de ha az ellenfél tökéletesen rúg, akkor esélyed sincs védeni.

 Szerencsére, ma tudtam védeni, de a legfontosabb a győzelem és az, hogy a legjobb nyolc között vagyunk. A hangulat fantasztikus volt, mint mindig. A szurkolók, a stadion, soha nem csalódunk. Van, hogy elbukunk, de ők soha, és ezúttal is döntő szerepük volt, sokat segítettek.”

„Nagyon csalódottak vagyunk, mint bármelyik Inter-szurkoló. Büszkének kell lennünk arra, amit elértünk a BL-ben, a második félidőben jobban kellett volna figyelnünk. A hosszabbításban több energiánk volt, de sajnos sokat hibáztunk. Dimarco gólja után a kezünkben volt a meccs, de gyorsan jött az egyenlítés, amivel visszajöttek a meccsbe, ez átragadt a szurkolókra is. Jobban kellett volna figyelnünk és tovább kellett volna megőriznünk a vezetést. Nem vagyunk hozzászokva a vereséghez, csalódottak vagyunk, mert 2-0-s előnyünk volt, de ezen a szinten minimális dolgok döntenek” – mondta a meccs után az olaszok edzője, Simone Inzaghi.

776081363
Simone Inzaghi, az Inter vezető edzője nagyon csalódott volt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

„Memphis Depay beállása megváltoztatta a meccset. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb kapusa a miénk, ami ma is kiderült. Amikor mindenki a maximumot nyújtja, és így koncentrálunk, akkor teljesen más kategória ez a csapat, ahhoz képest, amit az előző meccseken mutattunk. Remélem, innen tudjuk folytatni, ezen a szinten tudunk maradni. Sok dologban kell fejlődnünk, de ezt az estét ki kell élveznünk, mert egy nagyon jó csapat ellen tudtunk nagyon jól játszani” – mondta a spanyolok kapitánya, Koke.

 

A Borussia Dortmund három év után van ott újra a legjobb nyolc között

A Borussia Dortmund remekül kezdte a PSV Eindhoven elleni visszavágóját. Az 1-1-es első meccs után a németek már a 4. percben megszerezték a vezetést a Manchester Unitedtől kölcsönben visszatérő Jadon Sancho révén. Az első félidőben el is dönthette volna a továbbjutás sorsát a Dortmund, de képtelen volt újabb gólt szerezni.

Borussia Dortmund - PSV Eindhoven
Így örült a nyolc közé jutásnak a Dortmund
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

A második félidőben egyre több holland helyzet alakult ki, úgy lehetett érezni, hogy egyenlítenek majd a vendégek és itt is hosszabbítás következhet, de főleg Luuk de Jong révén mindent kihagyott a PSV. Ennek meg is lett az ára, egy védelmi hibát kihasználva, Marc Reus állította be a 2-0-s végeredményt, amivel a BVB jutott a legjobb nyolc közé.

„Azt hiszem, tényleg megérdemeltük ezt a helyet a BL legjobb nyolc csapata között, amiért nagyon keményen megdolgoztunk” – mondta a meccs után a németek edzője, Edin Terzic. „A meccs elején talán az egész szezonunk legjobb 30 percét mutattuk be, ebben a szakaszban még több gólt kellett volna szereznünk. Sajnos a második félidőben ettől a játéktól el kellett búcsúznunk, de szívvel-lélekkel védekeztünk. A hangom teljesen elment, nagyon fárasztó volt ez a meccs, de nagyon büszke vagyok, hogy mindennek a részese lehettem.”

A meccs legjobbjának a dortmundiak első gólszerzőjét, Jadon Sanchót választották, aki egyre jobb formába lendül, azt követően, hogy a manchesteri rémálom után újra korábbi sikerei helyszínén focizhat.

 „Tudtuk, hogy nehéz lesz, de végig előnyben voltunk, hiszen a saját közönségünk előtt szerepelhettünk. Már az öltözőben éreztük, hogy ennek meg kell lennie. Betartottuk az utasításokat, tartottuk magunkat a tervhez a kezdősípszótól a meccs legvégéig. A gólom nagy megkönnyebbülést jelentett, nagyon akartam, hogy jól kezdjük a meccset, ennél pedig nem is létezik jobb érzés. Nagyon hálás vagyok, hogy segíteni tudtam a csapatot, mindig különleges helye volt a szívemben a Borussia Dortmundnak, hiszen itt lettem ismert focista. Hálás vagyok a csapatnak és a társaknak, amiért hisznek bennem.”

Jadon Sancho lett a meccs embere
Fotó:  INA FASSBENDER / AFP

„Remekül érzem magam. Nagyon várom a következő kört. Szinte lélegzethez sem engedtük az ellenfelet az első 30 percben, megérdemelten szereztük meg a vezetést. Aztán megmutattuk azt is, hogy meg tudjuk őrizni a kapunkat a kapott góltól. A második félidőben természetesen az ellenfélnek is voltak helyzetei, de kitartottunk. 

Most már csak azt várom, hogy egy igazi topcsapatot kapjunk a következő körben. Ez a mai meccs óriási lökést ad a csapatnak” – 

lelkendezett a Dortmund kapusa, Gregor Kobel a lefújást követően.

„Az első 30 percben nagyon jók voltunk, de utána nem mozogtunk eleget és nem voltunk elég bátrak. Nem sikerült megszorítanunk őket, nem támadtunk le elég jól. Most már a negyeddöntőre koncentrálunk, nagy csapatok várnak ránk, de remélhetőleg azzal a feladattal is megbirkózunk majd” – mondta a dortmundi kapitány, Emre Can.

A vendégektől Luuk de Jong, a PSV csapatkapitánya hagyta ki a legnagyobb helyzeteket, ő érthetően csalódottan nyilatkozott. „Minden esélyünk megvolt, hogy ebből a meccsből többet hozzunk ki, de minimum egy döntetlent. A második félidőben domináltunk, több nagy helyzetünk is volt, egészen a végén is, amikor gólt kellett volna szereznem. 

Láttam, amikor jött felém a labda, hogy elcsúszott a védelem, egy kényszerítő után pedig visszakaptam a labdát, kicsit talán hátradőltem lövés közben, de minden agyon gyorsan történt, nagyon rossz érzés, hogy nem tudtam gólt szerezni.

 

Nyolcan maradtak

Nagyon erős mezőny jött össze a Bajnokok Ligájában, ez a nyolc csapat folytathatja: Arsenal, Barcelona, Paris St-Germain, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Bayern München, Manchester City, Real Madrid. A Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőjének sorsolását pénteken tartják Nyonban.
 

Hosszabbítás

Jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A BL-ben a legutóbbi öt tizenegyespárbaj egyik résztvevője négyszer az Atlético Madrid volt. A spanyol az első csapat, amely a BL-ben három tizenegyespárbajt tudott már megnyerni
  • Az Atlético Madrid 2016 után először jutott tovább BL-meccsen úgy, hogy az első meccset elveszítette
  • Az Inter 2006 óta először esett ki úgy a BL-ben, hogy az egyenes kieséses szakaszban megnyerte az első meccsét, akkor is spanyol ellenfele volt, a Villarreal
  • 2019 novembere óta először veszített BL-meccset az Inter úgy, hogy 1-0-ra vezetett
  • Antoine Griezmann hat gólt szerzett a BL-ben ebben a szezonban nyolc meccsen
  • Az Atlético Madrid a valaha volt legidősebb csapatát küldte pályára egyenes kieséses meccsen a BL-ben, 30 év és 129 nap volt a csapat átlagéletkora
  • A Dortmund az UEFA rendezte meccseken az elmúlt tíz visszavágójából csak egyet nyert meg, most a PSV ellen
  • A PSV mindössze másodszor nem lőtt gólt a legutóbbi 13 nemzetközi kupameccsén

 

Eredmények:
   
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Atlético Madrid (spanyol)-Internazionale (olasz) 2-1 (1-1, 2-1, 2-1) - tizenegyesekkel: 3-2
gól: Griezmann (35.), Depay (87.), illetve Dimarco (33.)
továbbjutott: az Atlético Madrid, 2-2-es összesítéssel, tizenegyesekkel.

 

Borussia Dortmund (német)-PSV Eindhoven (holland) 2-0 (1-0)
gól: Sancho (3.), Reus (95.)
továbbjutott: a Dortmund, 3-1-es összesítéssel.

A Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőjének sorsolását pénteken tartják Nyonban.

 

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.