Vágólapra másolva!
Az alkoholfogyasztás köztudottan rossz hatással van a teljesítőképességre és a koncentrációra: ezt a sportvilág szereplői valószínűeg mindenkinél jobban tudják. Időnként azonban velük is előfordul, hogy túllőnek a célon és nem tudnak mértéket tartani. Az utóbbi időszakban több botrányos eset is történt: egy görög bajnoki focimeccs előtt részeg bírók randalíroztak az athéni repülőtéren, egy korábbi angol futballista pedig ittas állapotban a kocsijával belehajtott egy közértbe. Ennek kapcsán összeállításunkban olyan megdöbbentő eseteket mutatunk be, amikor részeg sportolók és játékvezetők okoztak maguk körül hatalmas felfordulást.

Az athéni repülőtéren randalíroztak és kötekedtek a részeg focibírók

Április elején a görög labdarúgó-bajnokságban megrendezett AEK Athén-Árisz Theszaloníki mérkőzés előtt hatalmas botrány robbant ki, ugyanis a találkozó játékvezetői stábja az athéni főváros repülőterén rendezett jelenetet. Az Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtéren a személyzet felfigyelt rá, hogy a leszállásukat követően a lengyel Pawel Raczkowski és segédei egyértelműen ittas állapotban, hangosan beszélgettek egymással. Szemtanúk beszámolói alapján már a repülőgépen is ugyanígy tett a lengyel négyes, miközben sorra rendelték maguknak a különféle alkoholos italokat. Egy alkalommal éppen a görög labdarúgás múltját elemezték, amikor egy őket csöndre intő apa-fia páros megjegyezte, hogy minden szavukat tisztán értik. Erre válaszként Raczkowski letámadta őket, majd a szóváltás a repülőtéren is folytatódott közöttük:

a lengyel bíró állítólag leköpte az édesapát, aminek köszönhetően a hatóságokat is értesítették.

A játékvezetői stábnak a kihallgatása előtt azonban nyoma veszett, így végül egy görög bíró, Arisztotelisz Diamantopulosz fújta a sípot az AEK Athén meccsén.

Pawel Raczkowski és stábja állítólag részegen randalírozott az athéni repülőtéren Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Két lengyelül beszélő görög engem támadott meg. Panathinaikosz-szurkolóként mutatkoztak be, és először verbálisan inzultáltak, majd leköptek és megütöttek. Az esetet jelentettem a biztonságiaknak, majd egyenesen a szállodába mentem, ahol az éjszakát töltöttem" - védekezett közleményében Raczkowski.

Az igazságra nem derült fény, csak annyit tudni, hogy a lengyelek kiálltak az ittassággal vádolt játékvezető mellett, és olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a görög szövetség áll a botrány hátterében, amely szándékosan kényszerítette ki a bírócserét.

Részegen behajtott egy boltba a korábbi Premier League-sztár

A korábbi Premier League-focista, Danny Graham még 2022-ben okozott balesetet, amelynek felvételei idén áprilisban kerültek nyilvánosságra. A Middlesbrough, a Leeds United és a Sunderland korábbi játékosa azt állította,

öt-tíz sört ivott meg az eset előtt, az viszont biztos, hogy a véralkoholszintje a megengedett érték közel háromszorosa volt.

Legnagyobb szerencséjére senki sem sérült meg a balesetben, ezért csak 180 órányi közmunka lett a büntetése, továbbá két évre bevonták a jogosítványát.

Nem Graham mostanság az egyetlen, aki az autójával belehajtott egy épületbe. Nemrég az Udinese focistája, Destiny Udogie egy bárba, míg a belga Leuven labdarúgója, Sofin Kiyine egy sportcsarnokba száguldott bele brutálisan.

Részegen okozott balesetet a Fradi külföldi focistája

Hazai példa is akad a közelmúltból sportoló által részegen elkövetett balesetre, februárban a Ferencváros argentin légiósa, Carlos Auzqui került bajba.

A 30 éves játékos a Kosztolányi Dezső téren felhajtott a járdára, majd kidöntött egy közlekedési táblát és egy betonoszlopot.

A helyszínen végzett alkoholszonda komoly mennyiségű alkohol jelenlétét mutatta ki Auzqui szervezetében, aki a balesete előtt azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Kisvárda elleni idegenbeli bajnokin alig negyedóra játék után lecserélte őt Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi vezetőedzője.

Carlos Auzqui a Kisvárda elleni meccs után részegen okozott balesetet Fotó: Csudai Sándor - Origo

írta közleményében az FTC.

Vonat gázolta halálra a részeg futballistát

Sajnos a közelmúltban olyan esetre is akadt példa, amikor az ittas állapot végzetes tragédiához vezetett.

Januárban a német negyedosztályban szereplő SSV Jeddeloh II 19 éves focistája, Hannes Eckbauer részegen rollerezett, amikor elgázolta egy vonat.

A fiatal labdarúgó a hajnali órákban elektromos rollerrel közlekedett, amikor megállították a rendőrök. Mivel látták, hogy ittas, bevitték vélvételre a rendőrkapitányságra, ahol kiderült, hogy 1,34 ezrelékes volt a véralkoholszintje. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy elengedik, amely végül végzetesnek bizonyult. A beszámolók alapján a játékost hajnali 5:45 órakor gázolta halálra a vonat, miközben a síneken akart átkelni.

A tragikus eseményekről a focista klubja is megemlékezett:

írta a SSV Jeddeloh II a közösségi oldalán.

Rendőrautókat tört össze a részegen randalírozó NBA-sztár

Tavaly októberben az NBA-ben szereplő Charlotte Hornets kosárlabdázója, James Bouknight ittas állapotban kezdett autós ámokfutásba az Egyesült Államokban. A 22 éves játékosra a parkolóban álló autójában aludva figyeltek fel a rendőrök, akik csak hangosbeszélő segítségével tudták őt felébreszteni. A szemmel láthatóan ittas állapotban lévő Bouknight azonban ekkor sem tett eleget a rendőri felszólításnak és nem szállt ki, hanem elkezdett chipset enni, majd megpróbált elmenekülni a kocsijával.

James Bouknight részegen keveredett botrányba a rendőrséggel Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

A Hornets kosarasa nem jutott messzire: a saját autója mellett két rendőrautót is összetört, mire megállt.

Bouknightot azonnal előállították, ráadásul a kocsijában egy fegyvert is találtak, amelyről kiderült, hogy jogosan volt a birtokában. A 22 éves sportoló bevallotta, hogy rengeteg tequilát ivott meg, mielőtt beült volna a volán mögé. "Szeretnék bocsánatot kérni. Igyekszem tanulni ebből az esetből, erős maradok és tovább akarok fejlődni" - nyilatkozta később az NBA-sztár, akit 2500 dollár óvadék fejében szabadon engedtek. Bouknightnak egyébként nem ez volt az első hasonló balhéja, korábban felelőtlen vezetés és a sebességkorlátozás túllépése miatt már többször is bajba került.

Élő adásban rúgott be a legendás golfsztár

A kétszeres major tornagyőztes John Dalyt szeptemberben vendégként hívta meg az amerikai SEC Network csatorna egy egyetemi amerikaifoci-meccsre, és a botrányairól elhíresült játékos a kelleténél jobban elengedte magát. Az 56 éves sportembert nagy örömmel fogadták a rajongók, és a meccs előtt sörrel kínálták, amit természetesen örömmel el is fogadott.

A műsor egy váratlan szakaszán aztán élő adásban árulta el, hogy már nem józan. Az őszinte vallomást díjazták a műsorvezetők és a közönség, hatalmas nevetés és tapsvihar tört ki.

"Nem fogok hazudni, részeg vagyok" -

válaszolta egy kérdésre Daly.

Az amerikai golflegendával régebben gyakran megesett, hogy a tornákon is részegen szerepelt, 2009-ben fél évre fel is függesztették a versenyzési jogát.

Fiatal lányok melleit fogdosta részegen a Juventus aranylabdás legendája

Tavaly nyáron a Juventus korábbi alelnökéről, a játékosként 2003-ban Aranylabdával díjazott Pavel Nedvedről vírusként terjedt egy kompromittáló videó, amelyen láthatóan ittas állpotban fiatal lányokkal táncolt, és az egyikük mellét meg is fogta.

mondta Nedved, utalva a lány melleire.

A Juventus mindezt nem kommentálta, azonban később a csapat vezetősége - köztük Nedved is - ennél sokkal nagyobb bajba került: november végén Andrea Agnelli elnökkel az élen a torinói klub teljes vezérkara lemondott. Erre azután került sor, hogy a Juventus pénzügyi beszámolóját az olasz ügyészség és egy könyvvizsgáló cég is átfésülte, és hibás könyvelés, valamint piaci manipuláció nyomaira bukkant, amit persze az érintettek letagadtak.

Részegen riogatta a gyerekeket a korábbi válogatott focista

Tavaly nyáron letartóztatták a korábbi horvát válogatott focistát, Jurica Vuckót, amiért egy utánpótlástornán részegen sértegette és megfenyegette az ellenfél edzőjét, valamint a rivális csapat játékosait. A botrányos eset a Hajduk Split és a Dinamo Zagreb ificsapatainak mérkőzésén történt, a Trogirban rendezett Dalmácia-kupán.

A beszámolók szerint Vucko részegen letolta a nadrágját a Dinamo Zagreb 13 éves játékosai előtt és sértegetni kezdte a gyerekeket, akiket a kispadnál lévő tárgyakkal meg is dobált.

A 45 éves edző ezt követően sem tudta fékezni indulatait, a szülőket és a zágrábi csapat edzőjét is becsmérelte és megfenyegette.

Jurica Vucko részegen cirkuszolt a gyerekekkel Forrás: Paun Paunovic/Cropix

A megbotránkoztató viselkedése miatt a szülők kihívták a rendőrséget, akik végül letartóztatták Vuckót.

A Hajduk Split egykori játékosának vérében 1,6 ezrelék alkoholt mértek és szeméremsértés miatt vádat emeltek ellene.

Nem ez volt egyébként az első botránya, 2014-ben egy hónapra felfüggesztették, amiért az egyik meccsen durván sértegette a bírót.

Ájultan feküdt a kocsiban, olyan részeg volt a sztárkapus

Összeállításunknak egy hölgy szereplője is van az amerikai női fociválogatott korábbi kapusa, Hope Solo személyében, akit még tavaly márciusban tartóztattak le.

A történet szerint egy bevásárlóközpont parkolójában az egyik járókelő észrevette, hogy a nő részegen alszik a volán mögött miközben a motor még járt. A helyzetet súlyosbította, hogy a kapus két gyermeke a hátsó ülésen ült.

A kiérkező rendőrök érezték az alkoholszagot az amerikai válogatott egykori játékosán, és nem is tévedtek, hiszen Solo véralkoholszintje a megengedett érték háromszorosa volt.

mondta a világ- és kétszeres olimpiai bajnok Solo.

Hope Solo komoly alkoholproblémákkal küzd Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az ügyészség döntése nyomán a korábbi kapus 24 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, amelyből 30 napot le kell ülnie majd. Emellett elvonókúrára is kell járnia és állnia kell a kezelések költségeit.

Részeg bírók botrányai Csehországban

Összeállításunkat részegen randalírozó játékvezetőkkel kezdtük, velük is zárjuk. 2016 tavaszán a cseh focibajnokságban megrendezett Pribram-Slavia mérkőzésen olyan elképesztő jelenet játszódott le, ami később biztosan bekerült a szilveszteri bakiparádékba. A 43 éves Marek Pilnyt csak negyedik játékvezetőnek nevezték ki az ominózus élvonalbeli bajnokira, de gyorsan kiderült, hogy aznap minden feladatra alkalmatlan.

Láthatóan már nem volt szomjas, és eleinte azzal szórakozott, hogy az egyik partjelző mögött rohangálva őt utánozta

- közben esett is egy hatalmasat -, végül a biztonságiaknak kellett közbelépniük és elvezetniük a kispadok környékéről.

Valószínűleg nagy buli lehetett a meccs előtt, ugyanis az egyik gólbíróról olyan hírek jelentek meg, miszerint a meccsen végig magában beszélt, és egy óvatlan pillanatban a pályára vizelt.

A mérkőzést követően a bizonyíték is előkerült, a Pribram elnöke egy üveg szilvapálinkát talált a bírói öltözőben.

A két sportembert a cseh szövetség a találkozó után azonnal felfüggesztette és visszavonta a bírói engedélyüket.

2019-ben szintén Csehországban okozott botrányt egy partjelző, aki a Beroun és a Slan utánpótlásmeccsén közreműködött. Az asszisztens olyannyira ittas állapotban volt, hogy még a járás és az egy helyben állás is gondot okozott neki, a futásról nem is beszélve.

A partjelző az egyik alkalommal a földre zuhant és a talpra állással is komoly nehézségei voltak.

Egy idő után megjelentek a biztonságiak, akik megpróbálták levezetni a pályáról, de nem jártak sikerrel.

A fent említett két eset is abszolút rendhagyó, de ami 2011-ben a cseh megyei bajnokságban megrendezett Tynec nad Labem-Jestrabi találkozón történt, az szinte felülmúlhatatlan. A meccs játékvezetője, Tomas Fidra nem titkolta el a futballisták elől, hogy születésnapja van, és ezt láthatóan a mérkőzés előtt alaposan meg is ünnepelte.

fogalmazott egy cseh lapnak a vendégek klubvezetője, aki szerint a játékvezető meze csupa kosz volt a rengeteg eséstől.

Miután a bíró három vendégfocistát ok nélkül kiállított, a hazaiak sportszerűen felhagytak a támadásokkal, de a játékot nem szüntették be a csapatok, nehogy büntetést kapjanak. A káoszba fulladó eseményeknek a rendőrség vetett véget, amely a szünetben megszondáztatta a bírót, ezután pedig félbeszakították a meccset. A helyi futballszövetség végül megsemmisítette a találkozó 1-1-es végeredményét, a játékvezetőt pedig hosszú időre eltiltották.