Michelisz rajtelsőséget szerzett a spanyol WTCR-fordulón

AUTO - WTCR 2020 - RACE OF SPAIN Auto Championnat du Monde Circuit Course Cup Coupe du Monde FIA Espagne Motorsport Toursime 2020
Michelisz Norbert (hun), BRC Hyundai N LUKOIL Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, portrait during the 2020 FIA WTCR Race of Spain, 5th round of the 2020 FIA World Touring Car Cup, on the Ciudad del Motor de Aragón, from October 30 to November 1, 2020 in Alcaniz, Aragon, Spain - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Tavalyi formáját idézte Michelisz Norbert és a Hyundai a WTCR spanyolországi időmérő edzésén, és a magyar pilóta idei első pole pozícióját szerezte meg. Az éllovasok csak a mezőny végén szerepeltek.

Felborultak az idei erőviszonyok a WTCR spanyolországi időmérőjén, mivel a pontverseny éllovasa, Yann Ehrlacher csak a 13. helyezett lett, a 2. helyezett Esteban Guerrieri pedig csak a 19. helyet érte el, így nem tudnak hasznot húzni a fordított rajtrácsos szabályból sem.

Michelisz az élről rajtolhat az első futamon Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Ehrlacher ráadásul motorcsere miatt az első futamon az abszolút utolsó lesz, így járt Berthon is, ebből némi hasznot húzhat a rendkívül szerény eredményt elérő Tassi Attila (20.) és Kismarty-Lechner Gábor (21.) is. Tassi kétszer is elhagyta a pályát a Q1 során, és végül márkatársainál is legalább 0,6 másodperccel lassabbnak bizonyult.

A Hondák nem szerepeltek jól, mindössze Néstor Girolami jutott be a Q2-be az utolsó, 12. helyen (de ő is öthelyes rajtbüntetéssel számolhat), Monteiro a 14. helyen kiesett. Ennek köszönhetően Michelisz Norbert beérte őt a pontversenyben, mivel a bajnoki címvédő és a Hyundai tavalyi versenyképességüket idézve a leggyorsabbnak bizonyult a Q1-ben 2:05.838-cal Gilles Magnus, Jean-Karl Vernay, Gabriele Tarquini és Thed Björk előtt.

Bár gyakorlati jelentősége ekkor még nem volt, Mikel Azcona 6. helye és Boldizs Bence 10. pozíciója is ígéretes eredmény volt, hiszen a Zengő Motorsport spanyol versenyzője csak egy helyre volt a Q3-as továbbjutástól, Boldizs pedig szintén mehetett a fordított rajtrácsos pole pozícióért.

Jelentős csúszással indult a Q2

Az időmérő rendszer hibája miatt jelentős késéssel indult csupán a Q2 az első harmad leggyorsabb 12 pilótája számára. Az idők később is kulcsfontosságú szerepet játszottak, mert több pilótának is törölték az eredményét, ennek köszönhetően Michelisz is csak a 12. helyezett lett, így nem jutott tovább, és a fordított rajtrácsból sem profitálhat.

Boldizs jól taktikázott a Q2-ben, de a büntetésekből rosszul jött ki Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Legalábbis így tűnt a leintés pillanatában, kiderült azonban, hogy a Q2-ben három versenyző körét is elvették, a WTCR sportszabályzatának 38.7-es pontjának d. bekezdése szerint azonban, ha legalább két pilóta nem teljesít mért kört, akkor a Q1-es sorrendjük alapján kell rangsorolni őket. Ennek köszönhetően ekkor úgy tűnt, hogy Michelisz lett a 10. helyezett, így a második futamon is a pole-ból indulhat.

Újabb csavar jött azonban a történetben, mert Ehrlacher visszakapott egy törölt kört a Q1-ben (így lett a 13. helyezett), Azconával szemben is megkönyörültek a sportfelügyelők, és az 5. helyre lépett elő, és a spanyol versenyző Micheliszhez, Luca Engstlerhez és Boldizs Bencéhez hasonlóan visszakapta a Q2-es köreit is, ennek köszönhetően mégis Azcona indul az élről a második futamon, Micheliszt a 4. helyen rangsorolták, így a 7. helyről rajtolhat a második futamon, a Q3-ban viszont nem indulhatott el. Ez csalódás a Zengő Motorsport színeiben versenyző Boldizs Bencének, aki eredetileg a 10. lett, most viszont nem tud profitálni a fordított rajtrácsos szabályból.

A legjobb 5 közé Magnus, Urrutia, Berthon, Vernay és Björk jutott be, végül a francia pilóta ünnepelhetett, mert az egykörös utolsó harmadban 2:06.367-tel a leggyorsabbnak bizonyult, így Magnus, Björk, Urrutia és Berthon előtt bezsebelte a lehető legtöbb pontot a Q3-ban, és a rajtelsőséget is magáénak tudhatja a harmadik futamra. Ez egész szombat estig így tűnt, ekkor Vernay-t is megbüntették pályaelhagyásért, és visszasorolták a 4. helyre.