Mind a tizenegy orosz ökölvívó indulhat az olimpián

Russian Olympic team departs for Rio de Janeiro landscape HORIZONTAL olympic games summer games rio-2016 rio games olympics-2016 olympics in brazil 31st summer olympic games
2899718 07/28/2016 Members of the Russian Olympic boxing team at Sheremetyevo Airport. Vitaliy Belousov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Mind a tizenegy kvótát szerzett orosz ökölvívó indulhat a pénteken kezdődő riói olimpián a nemzetközi szövetség (AIBA) közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Az AIBA mindegyik orosz bokszoló esetét egyenként vizsgálta meg, majd a végső szót az érintettek olimpiai indulásáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) háromfős bizottsága mondta ki. A grémiumot a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotja.

Elégedett orosz ökölvívók Forrás: Sputnik/Vitaliy Belousov

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

A szervezet végrehajtó testülete azonban július 24-én úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.