Vágólapra másolva!

A dualszlalom és downhill bajnoka

Az utóbbi két évben szinte minden összetett sorozatot megnyert.
Fotó: Arany-Média

Mikor kiheverte balesetét, már nem volt kedve visszaülni a motorra, de nem azért, mert különösebben félt, inkább az anyagi okok domináltak. Hiszen új sportága, a mountainbike legfeljebb annyival kevésbé veszélyes, hogy valamivel lassabb, mint a motor. De talán még ez sem igaz, hiszen egyik választott szakágának, a downhillnek éppen az a lényege, hogy ki tud gyorsabban lezúdulni a hegyről.

Visszatérve a pályakezdésre; szolnoki lévén hamar összejött a helyi montisokkal (manapság is: Gördögök SE), s ugyanazokat a figurákat próbálgatta a bringával, mint amiket a motorral csinált. Sikereihez talán ez az agresszívnek nevezhető stílus is hozzájárult. Első versenye 1995-ben volt a János-hegyen, s mindjárt hatodik is lett a juniorok között a montis berkekben innentől kezdve csak az "Alföldről jött"-nek nevezett versenyző.

A sikeren felbuzdulva önbizalma és ambíciója egyre csak nőtt. Minden nehézség ellenére mintegy két év alatt felküzdötte magát az élmezőnybe. Egyesülete a Szolnoki Maraton lett. A mountainbike-osok egy viszonylag zárt kört alkotnak: ha vannak eredményeid és látszik, hogy nem állsz rosszul anyagilag, befogadnak. Nos, Gulyás Mihályt hamart befogadták, de leginkább az eredményei miatt. Meg is kapta az újabb becenevet: Gáthilles. Az utóbbi két évben szinte minden összetett sorozatot megnyert: a Magyar Kupát és a bajnokságot is.

2000-ben megszerezte a dualszlalom- és a downhill-kupagyőzelmet, utóbbiban ráadásul úgy, hogy az öt futamból négyet megnyert. Ugyanebben az évben úgy lett downhillban magyar bajnok, hogy az ugyanazon a napon tartott dualszlalomban harmadiknak hirdették ki. Kisebb nemzetközi versenyeken is szerepelt már: Horvátországban, Zágrábban szlalomban második lett, downhillben pedig nyolcadik; a szlovéniai Mariborban szlalomban a negyedik helyet szerezte meg; a szlovákiai Martinban pedig downhillben a tizedik helyezést tudta elcsípni.

A magyar mountainbike nemzetközi esélyeivel kapcsolatban azonban nem túl bizakodó. Alig vannak hegyeink, pláne sífelvonó, ami például az ő szakágaiban elengedhetetlen. Saját nemzedékének, egy teljesen új dolgot kellett megtanulnia, sokszor csak saját magára utalva. A fiatalok már elleshetnek tőlük trükköket.

Gulyás legkomolyabb ellenfelei a 26 éves Nagy "Gizmó" Attila és a 17 éves Krizsák János, akik már az új generáció tagjai. Őket ráadásul már menedzselik, utóbbi fejlődése volt idén például a legdinamikusabb.

A Magellán Team versenyzője manapság már két dualszlalom- és egy downhill-biciklit használ, és saját maga is tervez kerékpárvázakat. De kötődik a bmx-esekhez is, s mint mondja, a külföldi versenyzők a motokrossz-monti-bmx hármasságban gondolkoznak, és általában mindháromban jók.

Korábban: