Vágólapra másolva!

Motocross freestyle a Sport Szigeten

Forrás: mofo.hu

A látványsportok sorában nagy érdeklődésre számíthat az MX freestyle-bemutató, 7-8-án, pénteken és szombaton a Népstadion Körgyűrű észak-keleti oldalánál. Már tavaly is hatalmas közönség gyűlt össze, végigkísérve a kerékpárosok káprázatos bemutatóit és a motorosok akrobatikus ügyességű repülőshowját.

Az 1990-es évek közepén, természetesen az Egyesült Államokban, ahol a motocross szinte nemzeti sportnak tekinthető - az edzések közti szünetekben a riderek saját szórakoztatásukra elkezdtek ugrálni motorjaikkal. Először csak a biztonságos "repülésre" fektettek nagyobb hangsúlyt, majd kiderült, hogy ez elég látványos produkció ahhoz, hogy egyre növelje a nézők táborát, majd önálló sportággá fejlődjön. Az ugrásokba egyre látványosabb figurákat, trükköket építettek - az eseményhez természetesen hatalmas bulik is tartoztak, ami mára egy látványos - akár egész estét betöltő - showműsorrá nőtte ki magát.

Ez adta az ötletet, ahhoz, hogy ebből egy igazán őrült versenyt rendezzenek. Hatalmas belmagasságú csarnokokban ugratókat építettek, kezdődhetett is a "cirkusz". Mára természetesen erre szakosodott versenyzők pénzdíjas versenyeken viszik vásárra a bőrüket. Nekünk, magyaroknak is vannak tehetségeink, a legígéretesebb ifj. Németh Kornél.

Ifj. Németh Kornél 1983. március 3-án született Kaposváron. Három év volt, amikor első motorját kapta, édesapja, Németh Kornél kilencszeres magyar bajnok. 1991-ben a 80 köbcentis kategóriában, egy 60-as Kawasakival már rajthoz is állította fiát. 1993-ban Kornél 80 köbcentiben már bajnoki címet szerzett, rá egy évre ismételt. 1997-ben a másodosztály 125-ös kategóriájában ismét bajnoki címet sikerült szereznie, bizonyítva vele született tehetségét.

A következő két évben már a Magyar Motocross Bajnokságban indult, ahol nem lehetett tőle a bajnoki címet elvenni. Még ebben az évben, nem kis meglepetésre, az Európa Kupa C osztályának összetett harmadik helyét is megszerezte. A 2000-es esztendő a fordulat éve volt: új szponzorral a német bajnokságban indulhatott. A legerősebb európai sorozatban 14. lett, az ISPO Sommer Games második helye, az Európa-bajnokság harmadik helye is az övé lett.

Közben felkeltette érdeklődését a motocross fenegyerekei által nagyon magas színvonalúvá tett MX freestyle. Nem sokat késlekedett, édesapjával ugratót építettek, majd lázas gyakorlás kezdődött a balatonszemesi edzőpályán. A sok munka eredménye nem is maradt el, hisz Kornél szép sorban bemutatta az összes trükköt, amit a profiktól látott. 2000. év végén Brnóban egy igazi freestyle show-n is részt vehetett, elbűvölte a közönséget magas színvonalú ugrásaival. Ekkor kapta a Lazy Boy becenevet, amely az egyik ugrás neve is egyben.

2001-ben már igazán elindult felfelé ifj. Németh Kornél karrierje, a KTM gyár csapata szerződtette, és a motocross-világbajnokság futamain indítják, ahol már bizonyította rátermettségét és elszántságát azzal, hogy a Belgiumban rendezett versenyen megszerezte a két pontot érő 14. helyezést. Hasonló eddig még senkinek sem sikerült kis hazánkból. A vb-szereplés mellett egyre több freestyle-bemutató és versenymeghívást tudhat magáénak, ami az egyre növekvő nemzetközi népszerűségét is bizonyítja. A tavalyi show-n is egyértelműen kiderült, miért van a motorcross elitjében, még a két francia szuper rider, Lamblin és Porte is elismerte Kornél tudását, minden ugrása maga volt a tökély.

A program (mindkét napon):
20.00 Zenés táncos köszöntő
20.30 BMX, és MTB bemutató
21.00 MX világsztárok bemutatkozása
21.30 MX Freestyle show
22.30 Közönségszavazás
22.45 "Best two" páros bemutató
23.00 Finálé
23.30 Dedikálás a depónál

A magyar versenyzők:
Ifj. Németh Kornél
Kerner László
Hujber Péter

A nemzetközi élvonalból:
Andy Bell (Kanada)
Chris Denison (USA)
Jessie Olson (USA)
Jack Windham (USA)

Ajánlat:

mofo.hu